Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klaus: Tohle že je vláda odborníků? Schwarzenberg: Je to jako za Mussoliniho

Exprezident Klaus zkritizoval postup prezidentem Miloše Zemana
Exprezident Klaus zkritizoval postup prezidentem Miloše Zemana  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
27. června 2013
09:11

Prezident Zeman svým jmenováním úřednické vlády Jiřího Rusnoka pořádně rozlítil české politiky. Politickým stranám navzdory se totiž rozhodl pro vlastní řešení krize. A situaci tím rozhodně neuklidnil. Kritiky se dočkal nejen od Karla Schwarzenberga, ale i exprezidenta Václava Klause.

Zeman však tvrdí, že nejde o úřednickou vládu, ale o vládu odborníků. Jenže Václav Klaus tenhle termín označuje za "divný". "Jeho termín sám o sobě o odbornosti budoucích členů vlády nic neříká, jen zakrývá podstatu věci," tvrdí Klaus v komentáři na svých oficiálních stránkách.

Klaus: Nejsou to nadstraničtí odborníci

Podle něj je úřednická vláda běžným politologickým termínem, její mandát je omezený, dočasný a neměla by se pouštět do ambiciózních reforem. "Zemanův novotvar má znít uším veřejnosti lépe, asi jako zní lépe označení expert než byrokrat. Obsahuje však v sobě nebezpečný prvek. Utvrzuje ve veřejnosti nebezpečný omyl, že politika je špinavá věc a vládnout by měli pokud možno nadstraničtí ´odborníci´ nezatížení žádnou ideologií. Žádní taková odborníci ovšem neexistují," upozorňuje Klaus, podle kterého je třeba politiku rehabilitovat, nikoli popřít.

"Politiku zrušili i komunisté, když ji označili za neplodný konflikt různých částí společností," dodává Klaus, nespokojený s tím, že se Zeman rozhodl jmenovat premiéra bez vazby na Poslaneckou sněmovnu a rozložení sil v ní.

Kníže: Jako za Mussoliniho

Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) pak Zeman udělal něco podobného, jako třeba někdejší fašistický vůdce Benito Mussolini v Itálii. "Je to zajímavý návrat ke korporativistickému státu," dodává. "Tato vláda byla ustanovena, aby splnila veškerá přání pana prezidenta. Čekám, že mu ta nová vláda bude ve všem poslušná," tvrdí kníže pro lidovky.cz a na mysli má třeba jmenování velvyslanců, na kterém se se Zemanem nedokázal shodnout.

Sobotka: Vláda Zemanovců?

Zemanem jmenovaný premiér Rusnok mezitím hledá další ministry do své vlády. Na jeho nabídku již kývli ministr vnitra Martin Pecina a ministryně spravedlnosti Marie Benešová, čas na rozmyšlenou si vzal možný ministr zahraničí Jan Kohout, zatímco pokračovat odmítl nestraník Petr Fiala, který šéfoval resortu školství.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pak upozornil na to, že Pecina, Benešová i Kohout povedou příští rok kandidátky SPOZ Zemanovců. "Zdá se, že sestavuje vládu SPOZ, Strany práv občanů - Zemanovců," poznamenal Sobotka v LN k Rusnokově dosavadnímu počínání.

itartas ( 5. července 2013 12:03 )

Protože v tomto státě už mnoho lidí nemá jasnou mysl, je zdeformováno médii, či se tak už narodili, jinak si nedovedu vysvětlit, proč nikdo nepochopil(je nás bohužel méně jak těch pitomců), že Václav Klaus je jediný člověk, který pro naši zemi něco udělal. Pokud by to někomu nestačilo za vše mohu vyjmenovat jenom Lisabonskou smlouvu, která je největší špinavost všech dob a která odebírá nebo doslova uzme moc z rukou občanů a národů a proto ji Klaus nechtěl podepsat. Ježiši jak je možné, že to někdo nechápe...nebo amnestie, Klaus naprosto brutálním způsobem profackoval justici, ty mafiány, kteří tahají peníze z kapes chudáků, kteří se chtějí dovolat práva. Snad si někdo nemyslel, že za 15 let soudního rozhodování by něco ti zmučení chudáci viděli, nějakou tu korunu. Jak je možné, že ani toto nepochopili lidi, jsme tak blbí nebo zaslepení nebo co v té hlavě máme? Že byl Klaus protiunijní, to je v pořádku, já jsem taky, je to jedno velké neštěstí pro všechny a moc budou mít světové elity nad námi nad všemi. Co je na tom nejasného? Klaus je v této zemi politik č. 1 a není mu rovno a pro naši zem udělal jenom to nejlepší jako prezident.

itartas ( 5. července 2013 12:03 )

rudyptak48: však ji projevil ty kreténe, postaral se aby tu byla různorodá politická sféra a nikoliv jedna pol. strana v čele s KSČ , to je snad málo?

rudyptak48 ( 2. července 2013 09:31 )

??? V podstatě se s tím dá souhlasit až na to, že tu chytrost měl Klaus projevit už v roce 1990, kdy se v podstatě lámal chleba. I když, jak říkáte, je chytrý, ale sám svou chytrost moc nevyužíval, když měl tu možnost, viď poslední amnestie.

itartas ( 28. června 2013 21:42 )

Klaus vše co řekne, tak má smysl. Je to neskonale chytrý člověk, škoda, že ho lidi nechápou. Dnes řekl Babiš, že Klaus je největší polistopadové zlo, tak tímto výrokem si to u mně navždy podělal. Jestli je Klaus to co říkal, tak co by byl potom Havel nebo co je Schwarzenberg? Klaus vidí dál jak na špičku nosu a to co říká, že by bylo lepší kdyby ČR vystoupila z EU je svatá pravda, já bych dodala, že nejlepší by bylo rozpustit celou EU, stejně jsou za tím USA zájmy a Německé zájmy, nic jiného v tom není.Mně třeba vadí, že Evropu řídí Němci, já si to prostě nepřeju, aby mně tady šlapala za krk opět gestapácká bota.

martind ( 28. června 2013 02:43 )

Tento tah je červeným hadrem pro celé politické spektrum a tvoje vysvětlení je výplodem tvého zbožného přání.

Zobrazit celou diskusi