Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrádkyně? Benešovou vyzývá ČSSD k odchodu ze strany kvůli postu v úřednické vládě

Lídr ČSSD Sobotka vyzývá Marii Benešovou k odchodu ze strany
Lídr ČSSD Sobotka vyzývá Marii Benešovou k odchodu ze strany  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. června 2013
13:03

ČSSD vyzve podle svého šéfa Bohuslava Sobotky k opuštění svých řad někdejší místopředsedkyni strany Marii Benešovou. Ta by se totiž měla stát ministryní spravedlnosti v úřednické vládě, se kterou však ČSSD nesouhlasí. A Sobotkovi se její rozhodnutí pranic nelíbí, i když míní, že Rusnokova vláda bude mít jepičí život.

"Pokud některý ze členů ČSSD poruší rozhodnutí sociální demokracie o tom, že nevstupujeme do prezidentské vlády, vyzve ho vedení strany, aby z ČSSD vystoupil," oznámil Bohuslav Sobotka (ČSSD), že v případě Benešové nemusí jít o poslední stranickou "zradu".

"Vzhledem k tomu, že Rusnokova vláda nedostane důvěru a poté skončí, nebudeme těmito věcmi jinak ztrácet čas," dodal však Sobotka na adresu vlády, která podle něj nemá budoucnost.

Benešová stranu opustit nehodlá. Zatím?

Benešová se přitom rozhodla přijmout post v novém kabinetu navzdory stranickému usnesení, že sociální demokracie nebude bez nových voleb vstupovat do vlády. Stranu však Benešová opouštět nehodlá.

"Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni," nechala se slyšet Benešová. Nabídku na post ministra zahraničí přitom zvažuje bývalý diplomat Jan Kohout a hovoří se i o dalších možných kandidátech z řad největší opoziční strany.

Sobotka se obává vlivu Zemanovců

Sobotka se však evidentně obává i něčeho jiného, než jen úřednické vlády. Jde i o posílení vlivu levicových SPOZ Zemanovců, prezidentových chráněnců. "Co ministr, to lídr Zemanovců," durdí se v Lidových novinách Sobotka, podle kterého Rusnok využívá sestavování úřednické vlády k "předvolební propagaci SPOZ" a rozhodně tak nejde o nějaký nadstranický počin a vládu odborníků.

"Martin Pecina (ministr vnitra) má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji, Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministru zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti Benešová ve středních Čechách," tvrdí Sobotka.

tipr ( 29. června 2013 21:34 )

Fandím Sobotkovi i Zemanovi ale krotme se v euforii k Zemanovi a nezatracujme Sobotku když má pravdu.Benešová je bezcharakterní parazit a být Zemanem tak ji neoslovím .

ivuska1 ( 29. června 2013 11:19 )

Sobotka ty zacinas ukazavat stejne manyry jako ODS !!!!! Ty tu CSSD asi brzy odepises ! Tvoje diktatorske nazory nejsou dobrou vizitkou pro CSSD !!!!!!

cujevuxo ( 28. června 2013 12:18 )

a kdo nám pak bude vládnout???blbe!

fandamilan ( 28. června 2013 10:45 )

Sobotka je taková pič. jako Klaus topol nečas a spol.I ta slavná čssd je banda kurev a zlodějů.Zavřou jedny kur.y a začnou šetřit kur.y od socanů.Všechny politiky postřílet i s rodinama.

andreslawicky ( 28. června 2013 09:25 )

To jste dělala průzkum volebních hlasů kde?? Je zcela jasné že jak socani tak ODS má své stálé voliče a průzkumy že jsou jen výkřiky do tmy. A právě volič pravice chce právě po svých poslancích ať tu šaško-vládu Miloška vypískají z PS aby věděl že tady vládne ten co má 101 hlasů a ne ,,car,,

Zobrazit celou diskusi