Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana horníků: Mise skončila, všichni jsou zachráněni

  • Autor: INT,mivr,apk,šim,ČTK - 
    14. 10. 2010
    07:57

    ČLÁNEK AKTUALIZUJEME: Mise skončila. Tento transparent rozvinuli před televizními kamerami po vytažení posledního horníka záchranáři v dole, kteří se do šachty spustili, aby organizovali vyprošťování. Manželky, děti a celé rodiny si konečně mohou oddechnout. Jejich milovaní muži a otcové, kteří byli 10 týdnů zavaleni v chilském dole, se vrátili domů, na povrch.

    Záchranná akce proběhla bez sebemenších komplikací. Kabina Fénix 2 fungovala zcela bezchybně a v závěru záchranné operace dokonce zrychlovala svou činnost - cyklus vytahování posledních několika horníků netrval ani 25 minut. Vlastní vytahování horníků na povrch tak trvalo přesně 22 hodin a 39 minut, oproti původně plánovaným 48 hodinám. Celá akce i s vytažením záchranářů tak trvala něco přes 24 hodin.

    Video  Emotivní setkání s rodinami  - /Youtube/
    Video se připravuje ...

    Prezident Piňera chilské televizi řekl, že záchranná operace stála mezi deseti a dvaceti miliony dolarů (asi 174 až 348 milionů Kč). "Stát uhradil dvě třetiny této částky, zbytek je ze soukromých darů," uvedl prezident. "Každé peso ale za to stálo, každé peso bylo dobře vynaloženo," zdůraznil.

    7:51 - Všichni horníci jsou v lékařské péči. Ministr zdravotnictví Jaime Manalich s úlevou prohlásil, že muži se zdají být v daleko lepší kondici, než se všichni obávali. Téměř všichni mají dentální infekci, někteří problémy s očima. Jeden z horníků má zápal plic. Podle lékařů ale jeho stav není vážný, je stabilizovaný.

    Záchranáři rozvinuli transparent: Mise skončena Záchranáři rozvinuli transparent: Mise skončena | Reuters, ČTK, EPA
    7:40 - Poté, co vystoupal na povrch poslední horník, šest záchranářů, kteří dole výstup zajišťovali, rozvinulo obrovský transparent s nápisem Mise skončila. Jako poslední z dolu vystoupal záchranář Manuel González, který se sám odbavil nahoru. Za sebou nechal prázdný, zavalený důl.

     

    Čtvrtek 14. října 7:37 – Krátce před 3. hodinou ranní SELČ (ve 22 hod. místního času) vyjel na povrch poslední, 33. zachráněný horník. Luis Urzúa byl předákem směny horníků, která v dole pracovala v době závalu. Dostál tak své povinnosti odejít jako poslední z pracoviště. Stalo se tak ovšem až 70 dnů po ukončení směny. "Udělali jsme to, co od nás celý svět očekával. Jsme na živu a jsme venku," prohlásil po vyproštění z kapsle 54letý Urzúa.

    21:35 - Yonni Barrios (50) opět vidí sluneční světlo a svoji manželku, s níž žije již 28 let. V podzemí pomáhal ostatním horníkům jako asistent zdravotníka.

    21:03 - Pod povrchem zůstává už jen 13 horníků, protože 20. zachráněný, Dario Segovia (48), dorazil šťastně do náruče své manželky.

    20:37 - Z dolu San Jose byl jako devatenáctý zachráněn Pablo Rojas. Přivítal ho syn (21), který studuje medicínu.

    20:21 - Více než polovina horníků je již na svobodě. Dalším cestovatelem z nitra země je Pablo Rojas (45). Shoda jmen s Estebanem Rojasem není náhodná, protože horníci jsou bratranci.

    20:15 - Rojasova matka popsala pocit, který zažívala při sledování cesty kabiny na povrch, jako druhý porod.

    20:00 - Esteban Rojas, 18. zachráněný horník, ihned poté, co vystoupil z kabiny, poklekl a pokřižoval se. V kleče se objal i s přítelkyní.

    19:49 - Přítelkyně Estebana Rojase netrpělivě čeká na okraji šachty. Po boku jí stojí Laurence Golborne.

    19:20 - Ministr hornictví Laurence Golborne novinářům sdělil, že záchranné práce probíhají rychleji než se očekávalo, takže by všichni horníci mohli být vytaženi již během dnešní noci.

    19:09 - Až budou dveře opraveny, kapsle, která je pojmenována jako Fénix, se spustí pro Estebana Rojase (44). Ten slíbil své přítelkyni, s níž žije 25 let, že až se vrátí, tak jí koupí svatební šaty a vezme si ji za ženu.

    18:57 - Technici provádějí malou opravu dveří záchranné kapsle.

    18:51 - Reygades si lehá na nosítka s vlajkou svého oblíbeného fotbalové klubu v ruce.

    18:46 - Omar Reygades je venku! Přivítali ho lidé skandováním: "Chi-chi-chi-le-le-le, los mineros de Chile!" Stan, ve kterém Reygadesova rodina sledovala přes televizní obrazovku jeho záchranu, byl naplněn k prasknutí. Nejmladší syn Luciano nemohl doslova odtrhnout oči od obrazovky, jak se o otce bál.

    18:29 - Klec se vrací dolů pro Omara Reygadase, jež vyslovil přání, že až bude propuštěn z nemocnice domů, chce k jídlu telecí srdce s avokádem a televizi. Zbývající horníci společně se záchranáři v podzemí obědvali rybu s bramborovou kaší a ananasem jako dezert.

    18:15 - Podle tiskové mluvčí chilská vláda poskytne zachráněným v budoucnu odbornou pomoc. Například jim pomůže hledat novou práci anebo nabídne psychologickou pomoc. Jestli ji muži využijí, záleží jen na nich samých.

    18:00 - Klec s Danielem Herrerou dosáhla povrchu. Šestnáctý zachráněný se přívítal s matkou, která na něj netrpělivě čekala.

    17:50 - V záchranné kapsli, připravené vyzvednout Herreru, sestoupil ke zbývajícím horníkům další záchranář, který bude kontrolovat muže po fyzické i psychické stránce před nástupem do kabiny.

    17:25 - Z horníků spatří sluneční světlo jako šestnáctý Daniel Herrera (27). V podzemí působil jako zdravotnický asistent.

    17:15 - Victor Segovia je zachráněn! Uvítal ho prezident Sebastian Pinera s tím, že od teď pro něj začíná nový život.

    17:00 - Zamorův bratr pláče štěstím, že je bratr v pořádku. Záchranný modul mezitím míří nahoru s Victorem Segoviou.

    16:47 - Dalším na řadě je Victor Segovia, jehož úlohou bylo podávat každý den informace o tom, jaká panuje dole situace.

    16:43 - Rodiny se povzbuzují zpěvem, ve kterém zní, že horníci budou zachráněni už dnes.

    16:30 - Z podzemní temnoty se dostal na světlo Victor Zamora (33), takže pod zemí zůstává už jen 19 horníků. Se Zamorou, který je právě na nosítkách odnášen k lékařské prohlídce, se objal i chilský prezident Pinera.

    15:56 - Barrios už je několik minut na povrchu. Jako první svého syna objal jeho otec.

    15:20 - Carlos Barrios si stěžoval své matce na psychologa, který jim poskytoval pomoc během pobytu v dole. Jak uvedli chilské noviny, Barrios měl pocit, že místo toho, aby jim pomohl, vyvíjel naopak nátlak na jejich psychiku.

    15:17 - Téměř hned po vytažení Peny zajela kapsle zpět do ocelovými pláty vyztužené šachty, aby dole nabrala třináctého horníka, sedmadvacetiletého Carlose Barriose, který byl v době zasypání dolu vedoucím směny.

    15:13 - Edison Pena právě na povrchu objal svou manželku. Přihlížející jim tleskají. Jako druhý ho po manželce objal chilský prezident Piňez, který je po celou dobu u ústí záchranného tunelu a vítá zachráněné horníky.

    15:06 - Dvanáctý horník se právě vydal na cestu k povrchu. Edison Pena bude na svobodě za necelých deset minut.

    14:35 - Jorge Galleguillos právě vystoupil z kapsle jménem Fénix, která ho dostala z téměř sedmisetmetrové hloubky. Během cesty vzhůru se kabina výtahu až 12krát otočí.

    14:22 - Záchranné práce probíhají zatím bez potíží. Dokonce proti původnímu plánu, že vyproštění každého horníka zabere asi hodinu, byl čas zkrácen téměř na polovinu.

    14:17- Právě nyní kapsle pojedenácté opouští důlní prostor. Je v ní jedenáctý horník, který bude dneska vysvobozen. Jorge Galleguillos je ve skupině mužů, které trápily různé zdravotní obtíže. Jorge si dlouhodoběji stěžoval na vysoký krevní tlak. Během 15 minut bude Galleguillos venku.

    13:54 - Na Alexe Vegu čeká nahoře právě manželka, která mu vzkázala, že všechny dluhy už vyrovnala.

    13:43 – Na svobodu putuje už desátý horník, jednatřicetiletý mechanik Alex Vega. Jeho žena Jessica Salgado mu vzkázala, aby se nebál toho, kde vezmou peníze. Vega totiž během pobytu v dole přiznal, že má mnoho dluhů. Navíc většina zachráněných mužů se už nechce vrátit k práci v dolech.

    13:37 - Po vytažení Gomeze bylo zachraňovaní na krátký okamžik přerušeno kvůli kontrole velkého kola.

    13:22 - Nejstarší horník Mario Gomez je na svobodě. Když ho vyprostili z kapsle, padl na kolena a začal se modlit. „Znovu jsem se narodil,“ pronesl tiše. Vyprošťování Gomeze sledovali jeho příbuzní napjatě, drželi se kolem ramen a bez hlesnutí sledovali cestu jejich příbuzného na obrazovkách televize.

    13:03 - Do kapsle se připravuje vstoupit nejstarší z horníků, 63letý Mario Gomez. Dostal speciální kyslíkovou masku, protože má problémy s dýchání. Na povrchu na něj čeká manželka Lilian Ramirez. Gomez pracuje jako horník od svých 12 let. Lilian před několika dny médiím řekla, že jí její muž poslal krásný dopis, v němž jí vyznal svou lásku. „Nikdy mi nic takového nenapsal. Dokonce ani když jsme spolu teprve randili, nebyl tak romantický,“ svěřila se manželka nejstaršího horníka.

    12:32 - Tím, že se zavalení horníci dostanou na povrch, jejich trápení neskončí. Ba právě naopak. Tak dlouhý pobyt v téměř v 700 metrech pod zemí se může vážně podepsat na jejich zdraví. Stejně jako u hloubkových potápěčů i horníkům může hrozit nemoc z dekomprese, a to i když budou vystupovat relativně pomalu. Dlouhý výstup ke svobodě v kabině široké jen asi 60 centimetrů může způsobit další zdravotní problémy jako změnu krevního tlaku, nevolnost, zvracení a dokonce i návaly paniky.

    12:08 - Claudio Yanez už je na svobodě.

    11:43 - Kapsle se spouští dolů pro osmého muže - Claudia Yaneze (34), kterého během jeho nedobrovolného uvěznění v zasypaném dole jeho dlouholetá přítelkyně Cristina požádala o ruku.

    11:37 Záchranáři jsou svědky dojemného setkání. Benjamin skupiny, devatenáctiletý Jimmy Sanchez, kterého při výstupu z kapsle vítal otec, se v areálu polní nemocnice setkal se svou přítelkyní Helen

    Podívejte se, jak se vytažení horníci vítají s příbuznými:

    Video  Záchranáři vytahují horníky z chilského dolu  - /YouTube/
    Video se připravuje ...

    11:25 - Sedmým statečným zachráněným je třicetiletý Jose Ojeda.

    10:40 - Nyní opět probíhá kontrola tažného zařízení, než se železná buňka opět ponoří do hlubin skály.

    10:36 - U záchranné kapsle se pošesté otvírají dveře, které znamenají svobodu pro třicetiletého Osmana Arayu. S pláčem se objímá se svou manželkou. "Budu bojovat do konce, abych se s vámi setkal," napsal v dopise z dolu své manželce a dceři. Je to švagr prvního zachráněného Florencia Ávalose.

    10:34 - Horníci jsou v putování na svobodu rozděleni do tří skupin podle toho, v jakém jsou zdravotním a psychickém stavu. Nejprve jdou ti nejobratnější, kteří si budou umět poradit při případných potížích. Následovat je budou lidé se zdravotními problémy a nakonec psychicky nejodolnější jedinci.

    10:22 - Záchranné pouzdro Fénix, nazvané podle mýtického ptáka, který povstal z popela, za tuto dobu urazí téměř 50 kilometrů. Pohybuje se rychlostí zhruba 2,5 kilometru za hodinu.

    9:41 - Po krátké kontrole záchranného výtahu je na cestě na povrch už šestý horník. Cesta na svobodu trvá v průměru 15-20 minut. Horníky před negativními pocity strachu a klaustrofobie chrání tišící léky.

    9:15 - První z vytažených horníků byli v relativně dobrém zdravotním stavu. Počínaje Sanchezem nyní budou vytahováni ti muži, kteří na tom tak dobře už nejsou. Trpí především psychickými problémy. Sancheze po krátkém přivítání s otcem odnesli na nosítkách lékaři.

    9:13 - Horníci jsou vytahovaní ve speciálním obleku, chrání je také kyslíková maska.

    9:08 - Pátým mužem, který se po deseti týdnech dostane z nedobrovolného uvěznění v chilském dole, je devatenáctiletý Jimmy Sanchez. Na každého horníka může přímo u výtahu čekat pouze jeden příbuzný. Sanchez si vybral svého otce, kterému padá kolem krku.

    8:47 - "Nikdy jsem nepřestal pochybovat o tom, že se dostanu ven," řekl pár hodin po svém vysvobození Mario Sepúlveda, kterého od momentu osvobození obklobují jeho blízcí, manželka i děti.

    8:32 - Všichni zachránění horníci musí mít na očích tmavé brýle. Jejich oči by totiž po tak dlouhém pobytu téměř ve tmě mohly utrpět poškození.

    8:10 - Téměř přesně v hodinových intervalech stoupají na povrch jeden po druhém horníci. "Bravo, bravo," provolávají lidé a tleská. Zachráněn byl čtvrtý horník. Manželka Carlose Mamaniho mu skočila kolem krku. Hned poté ho přivítal chilský prezident. Mladého Bolivijce převzali do péče lékařů.

    7:45 - Z dolu na povrch stoupá čtvrtý horník. Je to jediný cizinec mezi Chilany, Bolivijec Carlos Mamani (23), kterého u výtahu čeká jeho chilská manželka.

    7:38 - Vytahování horníků ocelovým výtahem trvá zhruba 16 minut. "Byla to nejlepší jízda mého života," prohlásil s blaženým úsměvem ve tváři po vytažení Juan Illanes.

    7:15 - Juan Illanes, třetí horník je na svobodě. Stejně jako dva předešlé mezi prvními vítá chilský prezident Sebastián Piňera. Objímá ho, se slzami v očích ho vítá opět mezi 'živými'.

    6:10 - Zachráněn je už také čtyřicetiletý Mario Sepúlveda. Jen co se přivítal s rodinou a vyprostil se z objetí chilského prezidenta Piňera, začal přihlížejícím lidem rozdávat suvenýry z dolu. Ve žluté tašce z dolu vynesl několik kamenů, které kolem sebe začal rozdávat. Brzy se bude jednat jistě velmi cenný artikl.

    Mario Sepulveda vytahuje ze svého tlumoku pár 'suvenýrů', které si z dolu přinesl Mario Sepulveda vytahuje ze svého tlumoku pár 'suvenýrů', které si z dolu přinesl | Reuters, ČTK, EPA

    Pod zemí ještě zůstává 31 horníků a jeden záchranář, který k nim sjel záchrannou kapslí. Vyprošťovací práce potrvají přibližně dva dny.

    5:11 - Prvním zachráněným je jednatřicetiletý Florencio Ávalos, který po vystoupení na povrch padnul do náruče své manželce. Čekal na něj také jeho malý syn, který ho se slzami v očích objal. Jeho záchrana vyvolala obrovské nadšení.

    4:38 - Celý svět upírá své zraky na Chile. 33 mužů se po deseti týdnech nejistoty a strachu vrací na povrch, ke svým rodinám.

    4:10 - Jeden ze záchranářů se v ocelové kapsli spustil dolů do dolu, aby prověřil fungování kabiny. V dole horníkům vysvětlil, jak se chovat při stoupání na povrch. Poté poslal nahoru prvního muže, Florencia Ávalose.

    4:00 - Záchrana horníků se o několik hodin zdržela. Původně chilské úřady předpokládaly, že první z mužů se dostane na povrch v úterý 23:00 SELČ. Záchranáři se ale museli vypořádat s technickým problémem na záchranné kapsli.

    :gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueLíbil se vám tento článek? Hlasujte pro Blesk.cz v anketě Křišťálová lupa o nejlepší český web. Děkujeme.

     

    624501:gallery:true:true

    Ocelová kapsle byla předem vyzkoušena pomocí osmdesátikilového pytle písku. Jeřáb ji dokázal spouštět rychlostí 2,7 metru za sekundu. Pokud to tak půjde i s muži, jejich záchrana nebude trvat plánované dva dny, ale zkrátí se jen na dvanáct hodin.

    Strach z konstrukce

    Jediné, co záchranné týmy, horníky a jejich rodiny strachuje, je, aby vydržel postavený betonový základ a nesesypal se na uvízlé muže. Všichni se ale přes veškeré obavy snaží být optimističtí.

    Bezprostředně po vyvezení jeřábem nahoru jsou muži odvezeni vrtulníkem do blízké nemocnice v Copiapó. Let trvá asi deset minut, což je lepší, než kdyby byli odváženi auty, protože to by trvalo zhruba hodinu.

    Nadějná budoucnost

    Muži, kteří se na zemský povrch dostávají pomocí kapsle a jeřábu po jednom, jsou už teď pozváni do prezidentského paláce. Mají také už nabídky od filmařů a našlo se i několik lidí, kteří by o nich chtěli napsat knihu. Budoucnost bohatou na finance už tedy mají zajištěnou.

    Psycholog Sergio Gonzalez ale prohlašuje, že by se horníci neměli považovat jen za hrdiny a lidé by měli vzít v potaz, co všechno si museli vytrpět: "Předně jsou to oběti. Změnil se jim kompletně život. A jejich rodinám také."

karamelka ( 14. října 2010 12:35 )

http://www.youtube.com/watch?v=RP22Ny7-NH8

6010 ( 14. října 2010 09:14 )

Moc hezký, emotivní článek.Celou tu dobu jsem to s horníky a jejich rodinami prožívala.Věřím, že všem pomohla jejich víra v Boha.Jsou to stateční lidé a raduji se s nimi, že vše dobře dopadlo.

sarijc ( 14. října 2010 00:26 )

no taky pořád čekáme kdy písnou co a jak a asi si dali dvacet..

nikki ( 13. října 2010 23:44 )

Blesk usnul nebo so? proc uz tu dve hodiny nic neni?

sarijc ( 13. října 2010 23:04 )

od raních hodin sledujem přímí přenos záchrany horníků...je to hodně o emocích...přeji všem těm chlapům hodně zdraví a at už jsou všichni nahoře na pevné matičce zemi...

Zobrazit celou diskusi