Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavalení horníci v Chile: Bojíme se klece!

Horníci mají strach z úzké klece, v které mají vystoupat napovrch
Horníci mají strach z úzké klece, v které mají vystoupat napovrch  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, oj, Kjaj - 
11. října 2010
10:31

Horníky zavalené v chilském dole dělí od záchrany už jen hodiny. Někteří ale mají strach. Po dvou měsících v podzemí to zní neuvěřitelně, ale svým blízkým se svěřili, že mají pocity úzkosti z úzké klece, která je vyveze napovrch.

Klec speciálně vyrobená pro tuto akci má v průměru jen něco přes půl metru. Dario Segovia "je velmi rád, ale velmi, velmi nervózní," sdělil jeho bratr Alberto, který na osmačtyřicetiletého horníka čeká v provizorním městečku u dolu San José. S Dariem hovořil jen několik hodin poté, co byla o víkendu dokončena šachta vedoucí ke skupině 33 horníků, které v dole zával uvěznil 5. srpna.

700 metrů v úzké kleci

"Nechce jít první, protože se bojí. Nikdo nechce být první. Představte si ten výstup 700 metrů," vysvětlil Alberto. Šachta končí v hloubce 625 metrů, kam až bude spouštěna klec.

Strach z klece mají i další horníci. Víctor Segovia "je velmi šťastný, ale má strach z klece, velmi znervózněl", upozorňuje jeho sestra Clarina. "Každopádně ale ví, že je to jediná možnost, takže jestli chce vyjít, bude muset tímto způsobem," dodala.

U většiny však převládá pocit netrpělivosti, jak se blíží konečná fáze jejich záchrany. Původně nejoptimističtější odhady udávaly začátek listopadu, prorážení a rozšiřování šachty však šlo rychleji, takže možná už tuto středu začne jejich vytahování na povrch.

Evakuace horníků začne ve středu

Práce na vystužování úzké šachty už byly dokončeny a evakuace horníků, by tak mohla začít už ve středu v 5 hodin středoevropského času.

Ministr zdravotnictví byl velmi překvapen, že nemálo z horníků chce být vytaženo na povrch jako poslední. Nicméně již bylo stanoveno rámcové pořadí, v jakém budou vyprošťováni: nejprve půjdou ti nejšikovnější, kteří by byli schopni reagovat na případně vzniklou potíž, jako druzí ti nejslabší a nakonec ti nejsilnější, kteří dokážou počkat delší dobu.

Konečné rozhodnutí ale přijme zdravotník, který k nim bude spolu s jedním záchranářem spuštěn.

Během výstupu budou odborníci neustále sledovat vývoj zdravotního stavu každého horníka; v případě nutnosti by mohli být znovu spuštěni do dolu.

anelam ( 12. října 2010 11:40 )

A jsou slavní po celém světě! To ti v té ponorce měli horší.Vlastně na tom jsou lépe než kosmonauti

anelam ( 12. října 2010 11:37 )

Teď jsem to psala nahoře

anelam ( 12. října 2010 11:36 )

nevědí ,že pro mnohé z nich to bude nahoře daleko horší a budou se chtít vrátit zpátky,to až je začnou objímat,manželky,milenky,děti,manželské i nemanž.

anelam ( 12. října 2010 11:30 )

Znojmačko-nemačká,následuje nějaká dlouhá chodba na konci chodí na wc,aspoň to bylo ve zprávách hned jak je našly.

dobrotka ( 11. října 2010 20:17 )

chilskym hornikum, aby prekonali strach a s odvahou, kterou vlastne meli a maji po celou dobu, byli napomocni pri jejich vyprosteni. "Chlopi, toz kurna, nebojte sa!"

Zobrazit celou diskusi