Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tunel k zavaleným horníkům v Chile dokončen!

Autor: ČTK, Kjak - 
9. října 2010
14:44

AKTUALIZACE: Horníci zavalení v chilském dole poslední více než dva měsíce snili o tom, jak se dostanou na povrch. Nyní se tato chvíle blíží - první by se měli dostat na povrch v úterý- a někteří z 33 mužů pohřbených zaživa v hloubce 700 metrů pod zemí už přemýšlejí o tom, jak uchovat vzpomínky na největší zkoušku svého života.

Horník Daniel Herrera si chce například schovat dopisy, které mu příbuzní posílali dolů úzkou zásobovací dírou o průměru grapefruitu. Uchovat chce dokonce i šaty, které nosil ve vlhkém tunelu malého zlatého a měděného dolu v poušti Atacama na chilském dálném severu.

"Už nám poslal nahoru spoustu sáčků!" potvrzuje jeho sestra Calda. "Říká, že až se dostane ven, přistaví patro k domu, kde žijeme, a všechno to tam vystaví."

Na povrch už v úterý

Inženýři, kteří vedou jednu z nejnáročnějších záchranných operací v historii důlního průmyslu, dokončili vrtání záchranné šachty. Po jejím zkontrolování začnou být horníci vytahováni po jednom na povrch ve speciální kabině, což podle vládních odhadů potrvá tři až deset dní. První horníci by se podle dosavadních zpráv mohli dostat na povrch v úterý.

Také horník Dario Segovia pak chce ve svém domě vyčlenit jednu místnost pro "upomínkové předměty" z dolu. Budou mezi nimi jeho osobní věci, křížky i chilská vlajka, kterou mu dolů poslal jeho bratr Mario a Dario ji odeslal zpět na povrch s podpisy všech ostatních horníků. Plány dalších horníků jsou méně ambiciózní, ale většina z nich si chce nechat alespoň nějaké suvenýry - například růžence, které jim nechal poslat papež Benedikt XVI.

egal ( 10. října 2010 21:20 )

ten tunel dělali představitelé české vládnoucí garnitury, tak jsou ti baníci dávno venku, ať jsou na povrchu co nejdříve

delavar ( 9. října 2010 09:06 )

V každej bani je dôležitá funkcia,tzv.,,včelár,,.Ten zabezpečuje vynesenie ,,medu,, na povrch.Keď ich raz vytiahnu,to bude suvenýrov!No vtomto prípade som dosť skeptik.Poznám jednu včelu,ktorá je alergická na peľ!!!

Zobrazit celou diskusi