Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Záchrana horníků v Chile: První půjdou nejšikovnější!

Autor: ČTK, fab - 
27. září 2010
10:59

Do rudného dolu v Chile, v jehož podzemí je od počátku srpna uvězněno 33 horníků, dorazila v sobotu první ze tří záchranných kabin, s jejichž pomocí mají být horníci vyvrtanými šachtami dopraveni na povrch. Záchrannou kabinu válcovitého tvaru a poměrně malého průměru 53 centimetrů vyrobily na zakázku chilské loděnice. Zbývající dvě kabiny by na místo neštěstí měly dorazit během příštího týdne.

Do každé záchranné kabiny o váze 420 kilogramů, vnitřní výšce asi 1,9 metru a vnitřní šířce 53 centimetrů se vejde vestoje vždy jen jeden horník. Vytahování kabiny má trvat asi 15 až 20 minut.

Pod podlahou kabiny jsou tři nádrže na stlačený vzduch, které mají zásobovat vyprošťovaného během cesty šachtou. Telefon v kabině umožní zůstat celou cestu v kontaktu se záchranným týmem. Dále bude v kabině světlo a pitná voda. Pokud by kabina v šachtě uvízla, může horník její dno otevřít pákami a být spuštěn zpět dolů po laně.

Mezitím už také byla oznámena pravidla, na jejichž základě bude stanoveno pořadí nástupu horníků do záchranné kabiny. Nejprve půjdou do výtahu ti nejšikovnější, pak ti nejslabší, a nakonec ti nejsilnější z 33 lidí, uvízlých pod zemí.

dedek_org ( 27. září 2010 17:38 )

jinak už jsi viděl aby papaláši makali v podzemí , ti tam jdou vždy jen před volbama , když potřebují hlasy a to jen kousek od šachy , aby se moc nezpotili . Jinak pokud by se něco stalo při přepravě lidí , pochybuju že by se někdo nemocný či pevnější dokázal dostat z5 po laně, proto musí prní jako zkušební vzorek jít obratný a štíhlý člověk. jinak pokud uvázne mezi posledníma někdo pevnější, není totak hrozné jak kdyby uvázl jako první a ucpal všem cestu na svobodu ...

siroky11 ( 27. září 2010 16:56 )

"nejšikovnější, pak ti nejslabší, a nakonec ti nejsilnější ?" U nás by to bylo asi jinak, že? Nejprve členové ODS, potom ČSSD a potom ta ostatní žebrota.

Zobrazit celou diskusi