Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Toxická apokalypsa v Maďarsku: Den poté

Autor: jaj, cas.sk, mivrk - 
6. října 2010
15:42

Mrtvá zvířata, zničené domy, zoufalí lidé bez střechy nad hlavou. Hrůza, beznaděj. Při pohledu na fotografie zobrazující zkázu v Maďarsku mrazí v zádech. Přesto naštěstí prozatím počet obětí nevzrostl, naopak se zmenšil. Tříletá dívenka přežila. Toxické bahno se dále šíří vodními toky do dalších krajů.

Maďarsko zasáhla největší ekologická katastrofa v jeho historii. Přívalové deště v pondělí v noci protrhly ve městě Ajka nádrž hliníkárny. Záchranáři se všemi způsoby snaží zastavit šíření jedovatého bahna, které už proniklo do menších vodních toků. Hrozí, že se jed dostane i do Dunaje.

Neštěstí si vyžádalo již čtyři lidské, povětšinou dětské životy. Dalších šest starších lidí se pohřešuje, záchranáří přepokládají, že jsou pohřbeni pod tunami toxického nánosu bahna.

Malá Dóra byla již počítaná jako pátá obět hrozné katastrofy. Ale dle zpráv maďarských médií je dívka s těžkými poraněními v nemocnici. Její rodiče jsou také v péči lékařů. O dva další sourozence, kteří jsou v pořádku, se starají příbuzní.

Lidé si mohli vyzvednout potřebné věci

Ve středu ráno byli obyvatelé ulice Molnár na několik hodin vpuštěni do svých domovů, aby si vzali důležité věci. Místo stržených mostů postavila povolaná armáda nové, provizorní mosty, kterými se dostali do uzavřených oblastí.

V Devesceru se snaží sádrovcem neutralizovat jedovaté bahno. V oblasti zasahuje veliké množství vojáků, policistů i pracovníků civilní obrany. Lékaři museli ošetřit již 123 zraněných lidí. Devět z nich má velice težká zranění, jeden člověk bojuje o život v kritickém stavu.

Odpad chtějí odklonit na pole

Červený kal se prostřednictvím potoka Torna a řeky Marcal šíří do dalších krajů, kterým se v Maďarsku říká „župy“. Zdroje pitné vody prozatím nejsou v ohrožení. V řece Marcal zaznamenali pracovníci civilní obrany masivní úhyn ryb.

Vláda v úterý vyhlásila stav ohrožení v župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas. V nejvíce postižených obcích Kolontár a Devecser jsou přerušené dodávky elektřiny, pitné vody i plynu.

Ve středu ráno informoval šéf krizového štábu Jenö Lasztovicza, že záchranáři a technici se pokoušejí všemožně zastavit šíření odpadu, který už pronikl do některých menších vodních toků. Prioritou číslo jedna je zamezit zamoření Dunaje.

Inženýři si prozatím nevědí rady, jakým najlepším způsobem naložit s odpadem a zabezpečit, aby se nekontaminovalo další území. Padl i návrh, aby se tekoucí odpad odklonil na některé velké pole, přitom by se z pole neustále vyvážela půda.

Radioaktivní zamoření prozatím nehrozí

Na skládkach kalu pokračují práce na posílení hrází a jejich provozovatel kolem nich buduje trojitý ochranný prstenec, informoval maďarský Úřad civilní ochrany. V současnosti již nedochází k dalším prosakům. Dle úřadu nehrozí žádný další únik kalu ani radioaktivní zamoření.

LÍBÍ SE VÁM TENTO ČLÁNEK? HLASUJTE PRO NĚJ ZDE!

komarius ( 7. října 2010 15:49 )

a jejich hamižnost zničí celou planetu!!!!

Zobrazit celou diskusi