Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chtěl zachránit tonoucího souseda. Dostal infarkt!

Autor: Jana Ulrichová, jak - 
8. srpna 2010
14:58

Jen pomalu se včera vzpamatovávali ze šoku, které jim způsobily sobotní záplavy, obyvatelé Lindavy u Cvikova. Nenápadný potůček, který obcí protéká a podle místních se v minulosti rozléval maximálně do zahrad a luk, se tentokrát proměnil v běsnící živel.

Vybral si i daň nejvyšší, lidský život. Právě odtud hlásili záchranáři první oběť – 34letého muže, kterého strhl proud. Včera odvezla sanita i obětavého souseda Josefa Š. (55), který se ho pokusil zachránit. Dostal infarkt!

„Stalo se to právě tady. Všechno tu bylo pod vodou, a tak jsme si tu se sousedy navzájem pomáhali. Když ho ten proud vzal, tatínek se za ním vrhl a snažil se ho zachránit,“ popsala zachráncova dcera Květa. Oba muži spolu plavali asi kilometr.

Udeřil se hlavou o mostní konstrukci

Josef Š. se snažil souseda, otce dvou malých dětí, doplavat a zachytit, ale nepodařilo se mu to. „Nakonec vylezl na břeh a volal hasiče a záchranku. Přijeli okamžitě, ale už mu nepomohli,“ dodala dívka. Podle dalších sousedů smýkal silný proud tělem muže tak, že už byl v bezvědomí. „Někteří viděli, jak se tady udeřil hlavou o mostní konstrukci. Jen tak bezvládně mával rukama, ale nešlo ho zachytit. Proud byl příliš silný, silnice byla pod vodou, nebylo možné se k němu dostat,“ popsali další sousedé, kteří viděli plavat jeho tělo dál po proudu.

Vyčítal si že souseda nezachránil

Blesk chtěl s Josefem Š., který se nebál vrhnout se pro tonoucího do rozbouřených vod, hovořit. Těsně se však minul se sanitou, která jej odvážela. „Dostal infarkt. Určitě to byly nervy. Pořád si vyčítal, že souseda nezachránil. Doufám, že bude v pořádku,“ řekla jeho dcera.

fm1945 ( 8. srpna 2010 20:31 )

Skoda kazdeho lidskeho zivota...,a hrdinstvi souseda,ze se nebal pomoci,byt sam to taky odnesl.Je to tragedie...,soucitim s vami.

matyldamatylda ( 8. srpna 2010 15:19 )

....moc smutné, je mi všech těchto lidí velice líto

Zobrazit celou diskusi