Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Meteorologové varují: Pozor na povodně!

Bude pršet a některým místům v ČR hrozí povodně...
Bude pršet a některým místům v ČR hrozí povodně...  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: INT, mivr - 
6. srpna 2010
16:41

O víkendu hrozí českému a moravskému území povodně. Pršet pravděpodobně přestane v průběhu sobotního večera a v noci na neděli. jen do páteční půlnoci naprší od pěti do 30 milimetrů srážek, ojediněle až 60 milimetrů.

Jak to bude s počasím vypadat večer a přes noc? "Od jihovýchodu se na naše území dostávají srážky, které během večera budou postupně ustávat. V průběhu noci na sobotu se do Čech dostanou další intenzivní srážky, které s proměnlivou intenzitou budou setrvávat nad Čechami i během zítřejšího dne," sdělil Český hydrometeorologický ústav.

Takto to na začátku letošního června vypadalo na některých místech severní Moravy. Takto to na začátku letošního června vypadalo na některých místech severní Moravy. | Slávka Červená

Hrozí nám další povodně?

Přestože by podle nejnovějších zpráv meterologů povodně v Jihomoravském kraji být neměly, lidé mají strach a vodohospodáři se již raději na hrozbu povodní připravují. Například hladina Vranovské přehrady už byla snížena o více než šedesát centimetrů.

Povodněmi jsou dále ohroženy kraje Vysočina, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a Liberecký. Bát by se měla i Praha, kde se dokonce již kvůli vysoké hladině Vltavy zavřela protipovodňová vrata na říčce Čertovce, protékající historickou Kampou. Dojde i k omezení náplavkových restaurací u Rašínova nábřeží. Navíc se kvůli Praze už upouští vltavské přehradní kaskády.

Na jihovýchodě středních Čech a na Vysočině meteorologové očekávají při intenzivním dešti místy až 60 milimetrů vody. V souvislosti s tím hladiny řek dosáhnou prvního nebo druhého povodňového stupně. Zejména v jižních a jihozápadních Čechách to může být ojediněle až třetí stupeň povodňové aktivity, zdůraznil Český hydrometeorologický ústav.

www.vlastnici.cz ( 7. srpna 2010 14:09 )

zase se bude dotovat ze státního rozpočtu..zas budou kamery ukazovat, jak si lidi nepojistili nemovitosti a byty..jak to nemůžou prodat a jak bysme jim my všichni měli tu jejich neukázněnost zaplatit..

zlymikes ( 6. srpna 2010 18:44 )

alibismus.Kdyby nevarovali a přišla voda,tak by jim každý nadával.A tak raději říkají to co říkají.Když to nevyjde,nic se nestane - kromě stresu,nákladů na opatření proti vodě a pod.Ale jinak je půl sedmé a svítí tady /pod Jeseníky/ sluníčko.

limak007 ( 6. srpna 2010 18:08 )

Není deštíku, aby meteorologové nevarovali, sklepy se nezaplavovaly, hasiči nečerpali, redaktoři nepsali. Nemyslíte, že už je to nuda?

Zobrazit celou diskusi