Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Farmářka je kvůli povodni na mizině!

Autor: Ivana Žáková - 
24. června 2010
06:57

Totálně na mizině zůstala statkářka Jana Marcolová (53) z Bohumína-Pudlova, které povodeň zcela zničila statek. Zachránila sice osmdesát krav a telat, teď jí ale začínají umírat. Mezi nimi i telátko Plaváček, které se během povodní podařilo vytáhnout z vody. Žena už nemá žádné peníze, kvůli chybějící protipovodňové hrázi jí totiž už dříve odmítly pojišťovny farmu pojistit! A farmářka z toho viní Povodí Odry!

Ničivou sílu povodně pocítili majitelé statku už potřetí. V roce 1997, kdy Bohumín zaplavila tisíciletá voda, ale byli pojištěni. Poté jejich farmu už nikdo pojistit nechtěl, protože leží v zátopové oblasti, kde Povodí Odry už třináct let slibuje vybudování protipovodňové hráze. Jenže stále nic…

Důvod? Podle vyjádření Povodí Odry stavbu ochranné hráze brzdili někteří majitelé pozemků a také stavba dálnice. Pak přišla krize a došly i peníze.

Voda byla nekompromisní, zničila všechno, co mohla

Statek byl přitom v Pudlově odjakživa. Ale stoletá voda letos v květnu zničila, co mohla. Veškeré stroje, zemědělskou techniku, motory, dojicí i krmné zařízení. „Kdyby varování přišlo včas, stačili bychom motory odmontovat. Povodeň nám vzala techniku a zásoby krmiva pro dobytek,“ vypráví Jana Marcolová.

Během povodní dobytek před velkou vodou na poslední chvíli zachránila, teď ale nemá krávám dát co žrát. Navíc jí tento týden dvě z telat náhle zemřela. Mezi nimi i Plaváček, který spadl z šestimetrové výšky ze stodoly a několik hodin bojoval o život ve vodě (Blesk informoval).

Marcolová tehdy tele zachránila, teď jí ale zemřelo v náručí. „V důsledku stresu a provizorního ustájení trpí krávy zdravotními komplikacemi, které bez finančně nákladné veterinární péče mohou skončit až porážkou,“ popisuje smutně Marcolová.

Škody jsou minimálně 1 a půl milionu

Škody odhaduje na nejméně 1,5 milionu. Obrátila se o pomoc na různé instituce. Marně. Požádala proto o poskytnutí finanční pomoci na překonání následků pohromy z povodňových dotací i město. „Tu musí schválit zastupitelstvo, které zasedá až v září,“ říká mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Osud se ke statkářce obrátil zády. Minulý týden ji přepadl přímo na statku lupič a ukradl doklady a 33 tisíc. Poslední peníze, které měla. „Jsem už naprosto zoufalá a požádám o pomoc dokonce i hejtmana,“ nevzdává to postižená statkářka.

amadea ( 25. června 2010 14:11 )

Ten statek znám,i to místo a ostatní místa zatopená v Bohumíně.Je to zátopová oblast.Jsou to místa velmi komplikovaná svou lokalitou -soutok Odry s Olší,slepé rameno Odry a ještě několik malých stouh,které lidi ohrožují.Lidé v této lokalitě jsou pravidelně zatopeni a nemluví se o tom,stačí velké lijáky a je to.Je smutné,že domky tam stojí už hezkou řádku let a nejspíše jsou neprodejné a lidi berou peníze od státu za vytopeení nemovitosti stále dokolečka.Bohužel ne všichni je využívají k dané věci,vím z osobní zkušenosti.A pak tytéž lidi,kteří si po dalším vytopení zakoupili ojetý automobil místo opravy domova,vidím v tv zprávách plakat a nadávat na povodí Odry,jak je to strašné....Ono to hrozné je,ale ne vždy a ne pro všechny.Bohužel chápu starousedlíky,dům neprodají,žijí tam po celé generace,jsou v důchodu,kam a za co by šli jinam....Ale jsou tací,kteří se sem záměrně nastěhovali a neprodejné domky nakoupili s vědomím potíží s vodou a bydlí,jak bydlí.Bohužel je v této lokalitě,jež prošla tisíciletou vodu,dokonce jedna ulice novostaveb prominentních majitelů/ředitelé škol,vysoce postavení úředníci kraje,krajští politici a zastupitelé,podnikatelé/,jež si postavili své domy v ulici prominentů a vědomě v zátopové oblasti bydlí,většina zdravě uvažujících lidí to nechápe..KDO JIM DAL STAVEBÍ POVOLENÍ a PROČ TAM STAVĚLI?Je však i minimum těch,jež zakoupili parcelu,postavili dům a nevědomě se dostali do zátopové oblasti.

ales1 ( 24. června 2010 09:05 )

tak tady nesouhlasím. Statek tam byl postaven dávno, územní změny přišly až pak. Pokud úřady hráze veřejně slíbily, právem se paní spoléhala na to, že bude slib splněn. Varování přišlo pozdě, ač si i ta statkářka z daní platí státní aparát, který má toto v náplni práce. Jinak je ale fakt, že každý rok přichází spousta lidí o své podniky a musí začínat znova, z ničeho. U podnikání, kde jsou ve hře živé bytosti je to zvlášť smutné. Skutečně by, pokud je to tak, jak se píše, měla zažalovat patřičné státní flákače.

natulee ( 24. června 2010 09:03 )

je tam psáno, že tam byl ten statek odjakživa a že tam měli postavit protipovodňovou hráz, což se nestalo! A stěhovat statek, když tenhle je neprodejný...je taky těžké.

bosomfriend ( 24. června 2010 08:33 )

Nemá budovat existenci u vody, o které ví , že se může vylít z břehu.

sharka ( 24. června 2010 08:33 )

ale tady bych ráda přispěla...ZVEŘEJNĚTE ČÍSLO ÚČTU,KAM MŮŽU PANÍ MARCOLOVÉ POSLAT PENÍZE ....snad se ještě přidají další...

Zobrazit celou diskusi