Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Povodně jsou zpátky: Už zabily tři lidi!

Autor: red - 
3. června 2010
07:45

Lidem v zatopených oblastech na Moravě zbyly jen oči pro pláč. Po pouhých několika týdnech od velkých povodní hladiny řek opět stoupají a na mnoha místech už musel být vyhlášen stav ohrožení. Tři lidé už kvůli povodním dokonce zemřeli!

Noční déšt dál zvedal hladiny řek i v Čechách. Třetí povodňový stupeň ráno platil na čtrnácti místech České republiky. Během dopoledne hladiny řek mírně klesaly. Na jihu Čech spadlo od středy až 52 mm srážek.

Kvůli zvednuté hladině Otavy museli hasiči preventivně evakuovat na pět desítek dětí z chatek v osadě Luh v Sušici. Převezli je do základní školy v Sušici, nikomu se naštěstí nic nestalo. Vydatné deště v Brdech a zejména na Šumavě zvedly hladiny řek. Třetí stupeň je nyní na Otavě v Sušici.

572429:gallery:true:true

Stav ohrožení vyhlásili vodohospodáři i v Libereckém kraji na Smědé v Předláncích a na Jeřici v Mníšku. Voda zatím zalila hlavně pole a louky a v Předláncích je pod vodou i jedna z místních komunikací. Hladiny obou řek kulminovaly nad ránem kolem 03:00, nyní už voda opadá. Stále ale poměrně silně prší a především v Předláncích se obávají dalšího vzestupu hladiny.

Ve Zlínském kraji stále vykazuje stav ohrožení řeka Morava v Kroměříži, Otrokovicích a Spytihněvi na Zlínsku. Hladina zde ale již kulminovala a mírně klesá. Voda postupně opadá i na dalších záplavami zasažených místech. V kraji nadále platí stav nebezpečí vyhlášený ve středu.

Hladiny řek na jižní Moravě začaly dnes po poledni na většině míst klesat. V regionu zatím neprší, voda z horních částí povodí proto zvolna odtéká. V noci se ale očekává další déšť. Nejvyšší průtoky hlásí vodohospodáři na řece Moravě, kde platí třetí, tedy nejvyšší povodňové stupně ve Strážnici na Hodonínsku a v Lanžhotě na Břeclavsku. Ohrožení platí od noci na dnešek také na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku.

peety ( 4. června 2010 19:29 )

Ahoj , jsem z Ústí nad Labem a více jak půl roku jsem nezaměstnaný. Úřad práce pro mne nemá práci a přitom na Moravě je nyní po záplavách práce dost. Nechci se jen dívat na tu spoušť po velké vodě a nic nedělat. Chci nabídnout svojí pomoc tam kde je to nyní tolik potřeba a ne nabízet půjčky a úvěry tak jak mi sám úřad práce radí. Ikdyž je cesta z Ústí n.L. na Moravu daleká, pro ten pocit že můžu být někde užitečný , se ta cesta opravdu vyplatí. Problém je pouze doprava , bydlení strava a pomůcky. Rád bych ještě před začátkem prázdnin vycestoval do postižených oblastí a pomohl s odstraňováním škod. Pokud byste můj záměr rádi podpořili ,je možno na účet mBanky č. 670100 - 2200352376 / 6210 nebo mne prosím kontaktujte na e-mailem: bailando@email.cz

akrapaz ( 3. června 2010 19:46 )

Žel bohu Česká republika leží v pásmu, kterým se ženou většinou přeháňky a bouřky a způsobují povodně. V Němnecku je situace stejná - od polovina Německa směrem na jih, tedy v Bavorsku je situace stejná, jako na Moravě - město Pasov na hranici s Rakouskem je též zaplaveno povodněmi. Ale jedna snad utěšující zpráva: od zítřka deště ustanou, blíží se teplá vlna vzduchu z jihu a na víkend hlásili v Německu teploty už kolem 30°C, což by urychlilo vypařování vody.

Zobrazit celou diskusi