Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ničivá povodeň se žene Slovenskem

Autor: ČTK, šim - 
4. června 2010
08:39

Zaplavené obce, sesuvy půdy, evakuace osob. Některá místa jsou doslova odříznuta od světa. Povodně sužují východ Slovenska, stoupá ale také Dunaj v Bratislavě.

Povodňová situace na východním Slovensku se v pátek po deštích výrazně zhoršila. Stouply hladiny většiny řek a kvůli záplavám a sesuvům půdy záchranáři evakuovali stovky lidí. Voda zaplavila i silnice a železniční tratě a výrazně zkomplikovala dopravu v oblasti.

Ještě v noci museli záchranáři evakuovat přes 100 obyvatel romské osady u obce Markovice a stejný počet lidí z nedaleké obce Malčice. Ohrožovala je voda z řeky Ondavy, která se přelila přes poškozenou hráz.

Dramatická byla situace i v okolí Košic, kde se sesunul svah a poškodil několik domů. "Evakuovali jsme asi sto lidí v obci Nižná Myšľa, dvě ulice ohrozil sesuv půdy, několik domů je vážně poškozeno," řekla Oľga Kormošová z obvodní povodňové komise.

Obce jsou odříznuty od světa

Vážná je situace na Spiši, kde jsou ohroženy téměř všechny obce podél Hornádu. Ve většině z nich se budují pískové hráze.

Stoupající voda poškodila i dopravní infrastrukturu. V obci Bukovce na severovýchodě Slovenska místní říčka strhla vojenský most, který armáda postavila při záplavách v květnu. Kritická dopravní situace je podle policie v okrese Stará Ľubovňa. V tomto okresním městě i v okolních obcích je řada silnic kvůli vodě neprůjezdná.

Záplavy komplikují dopravu ve velké části východního Slovenska. Silnice a železniční tratě jsou na některých místech podemleté nebo zavalené sesuvem půdy. Uzavřeny byly hraniční přechody do Maďarska.

Nejvyšší stupeň varování před povodněmi platí na většině slovenského území. Podle meteorologů by ale během dneška mělo srážek ubývat.

Zobrazit celou diskusi