Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Povodně v Polsku: Lidé zachraňují, co se dá

Autor: ČTK, INT, shp, pes - 
26. května 2010
11:49

Polsko se stále potýká s nejhoršími povodněmi za posledních 130 let, které si vyžádaly už 16 mrtvých. Poslední obětí se v ůterý stala dívka (†13), která spadla do řeky jihovýchodně od Varšavy.

Záchranáři, vojáci, hasiči, dobrovolníci i obyčejní lidé se snaží zachránit, co se dá. Prvořadé jsou lidské životy, hned po nich životy zvířat. Spousta hospodářského skotu zahynula, protože jejich majitelé byli evakuováni.

Bobři ničí hráze

Záchranářům práci komplikují bobři, kteří likvidují protipovodňové hráze. Úřady proto povolily jejich odstřel u rozvodněných řek. Ve Varšavě zůstaly preventivně zavřené školy, školky a jesle v místech, která by případně mohla zaplavit voda po protržení některé z hrází.

Povodňová vlna na Visle dosáhla ve středu ústí v Baltském moři. Záchranáři, kteří se doposud snažili před vodou zachránit lidi a jejich majetek, se nyní pustí do úklidu po povodních, řekl ministr vnitra Jerzy Miller.

Poláci na charitu dávají věci na vyhození

Charitativní organizace po celém Polsku pořádají sbírky na pomoc obětem povodní. Nicméně třeba pracovníci krakovského Caritasu si stěžují na to, že mnoho lidí sbírku využilo k tomu, aby se zbavili starých, nepotřebných věcí. Někdo přinesl třicet let starou pračku, špinavé deky nebo starý gauč, v pobočce Červeného kříže se mezi "dary" objevila nábytková stěna z 80. let. "Obětem povodní se zhroutil svět a nemohou začínat od začátku v děravých povlacích," připomněla Józefa Grodecká, ředitelka městského centra sociální pomoci v Krakově.

Současné záplavy v Polsku byly způsobeny před necelými dvěma týdny intenzivními srážkami na jihu země. Hydrolog Adam Jacewicz v deníku Gazeta Wyborcza řekl, že na některých místech napršelo tolik vody, kolik tam běžně spadne za celý měsíc.

c3rb3r0s ( 26. května 2010 22:46 )

No já nevím, lepší spát pod děravou dekou na starym gauči, než na silnici přikrytej vodou...

Zobrazit celou diskusi