Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Povodně: Johne, místo rumu pošli chléb

Autor: jos, šim - 
8. srpna 2010
23:04

Přiletěl vrtulníkem, ochranka mu držela deštník a s místními pil rum přímo z lahve! Ministr vnitra Radek John (VV) se v sobotu na "vlastní oči" přesvědčil o ničivé síle povodní na severu Čech.

Radek John vyrazil na sever Čech v sobotu po poledni vrtulníkem. Doprovod mu dělali náčelník generálního štábu armády ČR Vlastimil Picek a ministr obrany Alexander Vondra.

S deštníkem nad hlavou

Kvůli dešti museli přistát v Liberci. Tam na ně čekal vůz, který ministerskou návštěvu odvezl do jedné z nejpostiženějších obcí libereckého regionu - Chrastavy. Po obci chodil John v lehké bundičce a s rukama v kapsách s ochrankou za zády. Jeden z bodyguardů nad ním po celou dobu držel deštník. "Pane ministře, dejte si s námi panáka," uslyšel od místních mladých lidí promočený John pozvání, které neodmítl. A začal rozdávat rady.

„Kupte si tranzistorová radia. Když nejde elektřina, jsou lidé bez informací A pak je to jak za krále Klacka, že jezdí hasiči s megafony,“ radil lidem John.

Jeho nápad bohužel lidé, po kolena se brodící ve vodě bez suchého oblečení, jídla, zjevně příliš neocenili. V ČT pak sepsul ty, kteří neuposlechli výzvy hasičů. „Je neuvěřitelné, že lidé odmítají evakuaci. Když to hasiči říkají, tak asi proto, že s tím mají už nějaké zkušenosti. Tak občané, proboha, pro příště, poslouchejte, co vám hasiči říkají,“ vzkázal Radek John v telefonickém rozhovoru ve vysílání ČT 24.

Čtenáři Blesk.cz: Ruce z kapes vytáhnul jen pro flašku rumu

Johnova návštěva v zaplavených oblastech vyvolala mnoho reakcí čtenářů Blesk.cz. "No to se mu povedlo ruce v kapse a vytáhnou je jen pro flašku to mu nikdo nežere stejně se chtěl jen zviditelnit," napsal čtenář s číselnou přezdívkou 01380138.

"Je sice od pana ministra pěkné, že přiletěl lidi povzbudit, ale ten vrtulník se mohl využit jinak. Někde jsem četl, že lidem byl vrtulník na pomoc přislíben ale nakonec se nedočkali, nebo museli čekat strašně dlouho," napsal do diskuze čtenář Josef.

honza1965 ( 10. srpna 2010 12:48 )

honza1965 ( 10. srpna 2010 12:47 )

A co by si sebou vzala, abys tím pomohla všem a ne jen pár lidem, kterejm by to ostatní záviděli? Ministr musí pomoct všem a ne jen někomu.

honza1965 ( 10. srpna 2010 12:42 )

e.44 ( 10. srpna 2010 12:18 )

Ano, dovést těm lidem pár věcí za pár tisíc, to je správná pomoc od soukromé osoby. Ale podobný čin od ministra vnitra (například poslat jim peníze ušetřené nepoužitím vrtulníku) by byl jen trapným populistickým gestem, které by každý rozumný člověk odsoudil. Úkolem ministra vnitra není rozdávat almužny, ale zjistit co nejrychleji a nejlépe samozřejmě přímo na místě , jaká je kde konkrétní situace, aby mohl zajistit co nejrychlejší a správně cílenou pomoc všem. A ta ubohá poznámka o deštníku jenom potvrzuje pravdivost přísloví - kdo chce psa bít, vždycky si hůl najde.

jitule11 ( 10. srpna 2010 08:28 )

Anelam, souhlasím s vámi. Včera jsme vyburcovali pár známých,dali do kupy 8tisíc, nakoupili jídlo,pití,drogerii a sebrali oblečení,které by se mohlo hodit. Doufáme,že jsme alespoň tím málem pomohli pár lidem, u kterých jsme zastavili a věci předali. Kdyby ty pitomci John a spol.poslali peníze, místo létání si vrtulníkem a placení bodygárdů s deštníkem - udělali by lépe než jejich kecy o tranzistorácích (což jsou slova především i místních!!!,které zdržovali kecáním od práce)

Zobrazit celou diskusi