Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ONLINE z povodní: Drama na jihu Čech

Video se připravuje ...
Autor: jos, ČTK, ama, jak, šim - 
9. srpna 2010
07:24

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ + MAPA A VIDEO: Severními Čechami se o víkendu přehnala blesková povodeň. Vzala si nejméně tři lidské životy a nadělala škody za tři miliardy korun. Zatímco na severu se situace uklidňuje, v jižních Čechách hladiny stoupají - zejména na Lužnici a Nežárce.

9:10 - ONLINE přenos na Blesk.cz končí. Situaci budeme dále sledovat a budeme přinášet podrobné zpravodajství.

8:16 - V Libereckém kraji stále nejezdí některé vlaky. Provoz nebyl obnoven na těchto tratích: Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem, Hejnice - Bílý Potok pod Smrkem, Frýdlant v Čechách - Jindřichov pod Smrkem, Liberec - Vansdorf, Liberec - Černousy. V Ústeckém kraji jsou výluky na těchto úsecích: Velké Březno - Boletice nad Labem, Děčín východ - Františkov nad Ploučnicí.

07:58 - Do obcí Nová Ves, Hrádek, Heřmanice, Hejnice, Bílý Kostel, Višňová, Raspenava a Chrastava na Liberecku vyrazilo pomáhat 284 vojáků s technikou ze 4. brigády rychlého nasazení.

07:39 - Ministr financí Miroslav Kalousek se nechal slyšet, že požádá vládu o uvolnění peněz z vládní rezervy na zaplacení škod z povodní.

07:21 - "Srážkové úhrny by měly dnes být do 15 milimetrů," řekl serveru iDNES.cz meteorolog Jan Šrámek. To je desetkrát méně, než kolik napršelo o víkendu na severu Čech.

06:58 - V Čechách stále pět míst hlásí ohrožení. Třetí povodňový stupeň platí ráno na Ploučnici v České Lípě, Mimoni a Benešově nad Ploučnicí. Ohrožení platí i na Lužnici v Bechyni a Nežárce v Hamru. Až na Ploučnici se podle meteorologů řeky vracejí postupně do svých koryt.

05:56 - Hasiči kvůli vysoké hladině Ploučnice evakuovali českolipské předměstí Dubice. Domovy musely opustit stovky lidí. V obcích Jezvé a Žandov je zatopena řada domů.


Neděle 8. srpna

23:14 - Informační web Českého hydrometeorologického ústavu hlásí už jen čtyři třetí povodňové stupně, tedy ohrožení. Trojka je na Ploučnici v Mimoni a v České Lípě, na Lužnici v Bechyni a na Nežárce v Hamru.

23:06 - Po Ploučnici se od České Lípy valí druhá a ještě silnější povodňová vlna. Situaci zhoršil večerní déšť, v okolí Benešova stále hrozí evakuace.

22:03 - Vlaky ani náhradní autobusová doprava dosud nejezdí z Hejnic do Bílého Potoka pod Smrkem, z Hrádku nad Nisou do Varnsdorfu a z Frýdlantu do Černous. I tam, kde autobusy jezdí, nemohou obsloužit všechny zastávky. To se týká zastávek Frýdlant v Čechách předměstí, Bílý Kostel nad Nisou, Chotyně, Dopravny Mlýny a Kytlice. Tento stav bude trvat nejméně do 18. srpna.

Lepší je situace na Děčínsku, tam byl během neděle obnoven provoz na trati mezi Lovosicemi a Teplicemi v Čechách. Autobusy místo vlaků jezdí z Děčína do Františkova nad Ploučnicí.

21:15 - Třetí povodňový stupeň stále mají na osmi místech v severních Čechách. Druhý stupeň povodňové aktivity je na dvaceti místech.

20:41 - Evakuace lidí ve Veselí na Lužnicí prý nebude nutná. Rozhodlo o tom jednání městské povodňové komise. Podle předpovědi voda z Lužnice zaplavpí některé ulice města maximálně 20-50 cm vody. "Občany jsme o tom informovali, bude záležet na jejich rozhodnutí, zda domy na noc pro jistotu opustí," řekl starosta Veselí Jaromír Novák.

20:14 - Lidé na sociální síti facebook nabízejí pomoc lidem postiženým povodněmi. Ubytování nabízí Miloš Senecký „Nabízím ubytovací kapacitu pro občany postižené povodněmi. Chata Polesí – tel. 728 624 055.“

Petra Michková se nabízí s hlídáním dětí: „Můžeme si vzít na prázdniny na hlídání dvě děti. Pomáhali jsme v loňském roce v Markvarticích, ale bohužel letos jsem v jiném stavu. Pokud někdo potřebuje, pomůžeme alespoň tak. 722 458 715.“

Jiří Pavlík nabízí dopravu: „Při minulých záplavách naše firma nasadila
dodávku humanitárního materiálu a potravin pro červený kříž Louny,Praha,Chomutov. Opět nabízíme dopravu z Loun do zaplavených oblastí. V případě zájmu pište na pavlik.j@ln.cz nebo volejte 603 522 655“

20:05 - Liberecký fotbalový klub daruje 150 tisíc korun na pomoc lidem postižených povodněmi. Podle agentury ČTK se tam fotbalisté také chystají jet pomoci.

19:47 - Povodně na Děčínsku způsobily škody přesahující jednu miliardu korun, odhaduje Ústecký kraj. Pětinu bude potřeba vynaložit jen za odklízení. Liberecký kraj hlásí škody za dvě miliardy.

19:12 - I nadále trvají bezpečnostní opatření, které mají eliminovat povodňovou turistiku. Podle informací policie na hraničních přechodech v Hrádku nad Nisou a Habarticích stále cizinecká policie vrací občany Polska a Německa.

19:06 - Starosta Veselí nad Lužnicí očekává že se Lužnice vylije ze svých břehů. Někteří obyvatelé Veselí už opouštějí svá obydlí a nacházejí přechodné ubytování u svých příbuzných.

18:54 - Nejvyšší vedení armády odmítá kritiku nedostatečného nasazení armády při pomoci při likvidaci povodní. Ministr obrany Saša Vondra v telefonátu pro ČT24 uvedl, že armáda pouze reaguje na požadavky krizového povodňového štábu. Ten zas musí prý dostávat prosby o pomoc od starostů zatopených oblastí.

Raspenava Raspenava | Václav Mak

18:44 - V oblastech postižených povodněmi se údajně kšeftuje s vodou. Uvádějí to diváci ČT24 na jejím facebooku. Aktualne.cz pak uvádí i cenu za vodu - 170 Kč.

18:35 - "V Raspenavě to opravdu vypadá katastrofálně. Nefunguje plyn, neteče pitná voda a nikdo se nesnaží situaci napravit. Přístup místního zastupitelstva je vyloženě laxní. Je tu potřeba hlavně pitná voda a pomoc s odklízením," stěžují si obyvatelé Raspenavy.

18:35 - Český hydrometeorologický ústav: Stav ohrožení, tedy třetí stupeň povodňové aktivity, platil dnes v podvečer na deseti místech v zemi. Ráno to bylo 13 míst.

18:31 - Povodně mají údajně další oběť. Podle iDNES.cz zemřel v Kunraticích u Cvikova muž, který se snažil zachránit svůj majetek. Zemřel na selhání srdce.

18:24 - "Pošlete prosím Vás pomoc do Raspenavy, nefunguje tu vůbec nic včetně rozhlasu, není tady ani pitná voda ani žádná těžká technika. Je to tu zoufalé hlavně mezi poštou a sběrnou," napsal na facebookovou stránku ČT24 Václav Mak z obce Raspenava.

Raspenava Raspenava | Václav Mak

18:20 - Předběžné odhady škod po povodni v Libereckém kraji už přesahují 2 mld. Kč. Hejtman je odhadl na více než miliardu, stejnou výši má Povodí Labe.

18:00 - Řeka Ploučnice se zatím v kritických místech drží ve svém korytě. Naopak na dolním toku Ploučnice se voda ještě může rozlévat, povodňová vlna míří do Děčína, kde jí čekají kolem 20:00.

17:52 - Padají první součty povodňových škod. Údajně je zatím spočítáno v rámci Děčínského okresu zničených 1194 domů, 80 mostů a 30 pozemních komunikací. Uvedl to web aktualne.cz

17:48 - "Je povinností nás všech pomoci,"řekl pro ČT Václav Klaus.

17:43 - Ve Veselí nad Lužnicí jsou údajně už zatopené dvě ulice Sokolská a Nad potokem. Někteří lidé se podle tn.cz začali již evakuovat.

17:34 - Kvůli stále se zvyšující hladině řeky Ploučnice se budou evakuovat obce Františkov nad Ploučnicí, Benešov nad Ploučnicí a Starý Šachov na Děčínsku.

Václav Klaus obhlíží v Hrádku nad Nisou škody, které o víkendu napáchala blesková povodeň Václav Klaus obhlíží v Hrádku nad Nisou škody, které o víkendu napáchala blesková povodeň | ČTK

17:24 - Prezident Václav Klaus dnes na zasedání povodňového krizového štábu pochválil práci záchranářských týmů. Premiér Nečas zhodnotil situaci tak že "čeká obyvatele v zatopených oblastech nyní spíše ta depresivní část". Uvádí to v tiskové správě liberecké krajské ředitelství policie.

17:16 - V nejbližších chvílích bude zasedat třeboňský povodňový štáb, který bude vyhodnocovat situavi v Jižních Čechách. Ve veselí nad Lužnicí jsou obyvatelé části města připraveni k evakuaci. Hrozí totiž že se slijí dvě povodňové vlny. Jedna z rybníku Rožumberk a druhá z řeky Nežárky. Jak se situace bude vyvíjet záleží také na počasí, uvedla reportérka ČT.

17:10 - Z původně 3 pohřešovaných se podle ředitele krajského ředitele policie Milana Franka pohřešuje jedna osoba. Policie to píše na svých webových stránkách.

17:06 - Podle České televize se začala evakuovat obec Františkov nad Ploučnicí

16:25 - Aktuálně nejvíce povodně ohrožují obci Mimoň a na zvednutí hladiny rozvodněné Ploučnice se také připravují v České Lípě. V Mimoňi poškodila povodeň hlavně historické centrum.

Před vodním živlem na Liberecku není v bezpečí majet ani lidské životy Před vodním živlem na Liberecku není v bezpečí majet ani lidské životy | ČTK/Petrášek Radek

16:15 - Hejtman Libereckého kraje odhaduje napáchané škody povodní až na miliardu korun.

15:35 - Na Hrádecku se údajně dnes rabovalo a policie kontrolovala projíždějící motorová vozidla, informovali dnes po poledni novinky.cz. Tato a další podobné zprávy o rabování se nepotvrdily a policie je vyvrací, "Žádná taková informace se nezakládá na pravdě. Případy rabování se nevyskytly a policie žádná vozidla tudíž nekontrolovala." řekla pro blesk.cz liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

15:28 - Objevila se spekulace o protrhlé přehradě Mlýnice. Pro iDNES.cz to ale vyvrátil mluvčí Povodí Labe, "Nic takového se rozhodně nestalo,"řekl.

15:24 - Do Česka se z Neměcka ženou silné bouřky. Podle meteoroložky Tatiany Míkové zasáhnou jih republiky, kde mohou zvednou hladiny místních toků.

15:17 - Stav ohrožení, tedy třetí stupeň povodňové aktivity, platil dnes odpoledne na 11 místech v zemi. Třetí povodňový stupeň je také na Kamenici v Hřensku, na Ploučnici ve Stráži pod Ralskem, v Mimoni a v České Lípě, na Smědé v Předlánce a na Svitávce v Zákupech. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

15:14 - Prezident Václav Klaus po jednání na krizovém štábu míří společně s ministrem vnitra Johnem do postižených obcí Chrastavy a Hrádku nad Nisou, napsal zpravodajský web novinky.cz

Majite prohlíží zničené auto, které mu vzala voda Majite prohlíží zničené auto, které mu vzala voda | ČTK

14:50 - Menší obci Nové Vsi na Liberecku, která leží na řece Jiřici, se zatím nedostalo žádné pomoci. Občané jsou odkázáni sami na sebe. V Heřmanici u Frýdlantu, obci na česko-polském pomezí, se pohřešuje jedna starší žena. Mimo policii se zde lidé žádné organizované pomoci nedočkali.

14:36 - Lidé ve Veselí nad Lužnicí jsou údajně na povodeň lépe psychicky připraveni díky zkušenosti se záplavami v roce 2002, uvedla to reportérka ČT.

14:28 - Humanitární organizace Člověk v tísni, Charita ČR, Adra a Diakonie ČCE otevřely na pomoc lidem z oblastí postižených povodněmi sbírková konta, kam lidé mohou posílat peníze. Mohou také darovat čisticí a odklízecí pomůcky a pomáhat jako dobrovolníci. Přes místní koordinátory by se měli domluvit, co v daném místě chybí a kde jsou dobrovolníci potřeba. Pomoc organizuje také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje.

14:03 - Povodně aktuálně hrozí v Jižních Čechách ve Veselí nad Lužnicí. Povodňová komise města dnes vydala prohlášení ve kterém občany upozorňuje na možné hrozby."Žádáme občany dotčených ulic, aby si připravili evakuační zavazadla a provedli přípravy k evakuaci."napsala komise na webových stránkách města.

13:51 - Po řece Ploučnici dorazila dnes po poledni do Mimoně na Českolipsku druhá povodňová vlna. V historickém centru zaplavila voda několik ulic. Mezi domy protékalo kolem metru vody, dlažba je poničená. V místě zasahují hasiči s člunem.

13:35 - Úřady práce povolají nezaměstnané k pomoci v zatopených oblastech. "Doufám, že se nám podaří do práce povolat nezaměstnané", uvedl pro Českou televizi starosta postižené obce Hrádek nad Nisou. Liberecký úřad práce už údajně o takových krocích jedná.

13:24 - Na Hrádecku v Libereckém kraji údajně začalo rabování. Podle novinky.cz se lidé vkrádají do opuštěných domů. Policie se snaží kontrolovat kufry aut odjíždějících z oblasti.

13:15 - V zatopených oblastech na Liberecku, kde postupně opadá voda se začínají sčítat škody a odklízet následky. "Odhadujeme že bude muset být strženo 10 domů,"řekl starosta Hrádku nad Nisou České televizi. Na otázku pomoci odpověděl, že je možné se obrátit na krizové štáby jednotlivých obcí, nebo na humanitární organizace, které v oblastech začali působit. Je to například Člověk v tísni, ADRA, Hand For Help, nebo Český červený kříž.

13:10 - Aktuální statistiky, které shrnují dopady povodní na severu Čech říkají, že bylo vrtulníky evakuováno 200 lidí. Své domovy muselo opustit až 3000 lidí.

13:08 -Povodí Labe tvrdí, že soustava přehrad v Jizerských horách záplavy výrazně zmírnila. Bez nich by prý velká voda zaplavila i Liberec, Jablonec a další obce.

13:03 - V Libereckém kraji muselo být důsledku záplav uzavřeno několik desítek silnic. Jejich aktuální přehled najdete na stránkách Libereckého kraje.

12:56 - Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) kabinet projedná v pondělí návrh na nasazení armády při odstraňování povodňových škod, o penězích jednat nebude. Vondra v Otázkách Václava Moravce ČT řekl, že vojáci by mohli pomoci s budováním provizorní infrastruktury, například mostů. Sečtení povodňových ztrát nějakou dobu potrvá, podotkl Vondra.

12:50 - S odklízením následků povodní pomáhají i vězni. Ve Stráži pod Ralskem se do odklízení zapojilo i 6 vězňů, píše tn.cz

12:45 - Na Děčínsku voda dál ustupuje. Hřensko, kde byla voda až do výšky 4 metrů nyní sčítá škody. Starosta Hřenska Josef Černý ráno odhadnul škody ve městě a na soutěskách nejméně na 20 milionů korun.

12:31 - Vlaky z Děčína do Německa na trati po levém břehu Labe opět začaly jezdit. Přerušení dopravy způsobila vzedmutá hladina Labe v Dolním Žlebu.

12:07 - Podle oficiálních stanovisek Krizového štábu Libereckého kraje jsou 3 lidé mrtví a 3 pohřešovaní.

12:01 - Předseda vlády Petr Nečas se zúčastní jednání krizového štábu Libereckého kraje. Po jednání navštíví místa zasažené povodní.

11:54 - Asi 20 lidí odmítlo v jedné z nejvíce zasažených obcí Bílý potok na Liberecku evakuaci. Záchranné služby je po ujištění o jejich zdravotním stavu nechaly na místě.

11:44 - Obce, které v sobotu na Chrudimsku zasáhly lokální povodně, začínají od dnešního rána pomalu odstraňovat škody. "Řeka se vrací pomalu do koryta. V noci zapršelo jen mírně, naštěstí se to vyhnulo," řekl starosta Dřenic Petr Starý. Nejhůře dopadla obec Slatiňany, kde je stále zatopená čtvrtina města.

11:26 - Do zatopené oblasti míří i prezident ČR Václav Klaus. Setká se s hejtmanem kraje Eichlerem a po té také zasedání krizového štábu. Napsal to web iDNES.cz

V Chrastavě voda strhla část obytného domu V Chrastavě voda strhla část obytného domu | ČTK/Petrášek Radek
11:25 - V postižených oblastech je nejvíce potřeba voda, balené potraviny, přikrývky, úklidové a čistící prostředky. V oblasti se už podle informací České televize nachází stovky dobrovolníků, kteří jsou koordinování humanitárními organizacemi. Lidé mohou přispět i materiální pomocí, nebo finanční částkou na konto některé sbírky.

11:14 - Dnešní fotbalové derby v Liberci se i přes povodeň odehraje. Výtěžek z fotbalového zápasu bude věnovaný obětem povodní. "Při utkání navíc proběhne sbírka mezi fanoušky a finanční podporu připravuje i kabina našeho ligového týmu. "Píše na svých webových stránkách klub FC Slovan Liberec.

10:57 - Voda je na ústupu i na Děčínsku, ale v údolí Ploučnice se očekává ještě jedna povodňová vlna, která sem míří od České Lípy.

10:55 - Premiér Nečas říká, že by vláda měla do 3 dnů dostat od starostů zatopených obcí předběžný odhad škod. Kvůli povodním by měla v pondělí zasednout vláda. Vláda bude na povodně reagovat a podle premiéra se mohou měnit rozpočtové priority. Na povodňové škody by se podle něj mohla použít rozpočtová rezerva. Řekl to České televizi.

10:46 - Ministr vnitra Radek John pro Českou televizi uvedl, že by občané měli při evakuacích více spolupracovat a zároveň ocenil to, že nedošlo k žádnému rabování. Do postižených oblastí se dnes ještě vrátí.

10:42 - V zatopených oblastech už kromě záchranných služeb také operují i humanitární organizace ADRA, Člověk v tísni.

10:26 - Ve Frýdlantu se pohřešuje jedna žena. Starosta Frýdlantu ale pro Českou televizi uvedl, že se obává toho nejhoršího.

10:08 - Obyvatelé obce Chrastava jen bezmocně sledují škody, které u nich napáchala povodeň. "Je to jako apokalypsa. Vypadá to tu jako po kobercovém náletu. Nic tu nefunguje," popsal jeden z tamních obyvatel Jan Klimeš.

10:03 - Tisíce lidí na Liberecku jsou kvůli záplavám stále bez elektřiny a zemního plynu. Elektřinu nemá podle informací ČEZ asi 1700 odběratelů, plyn podle mluvčího RWE Jiřího Bezděka dokonce přes 4000 domácností.

9:16 - Hladina řek stoupá také v České Lípě, ale neevakuuje se. Silnice do jednotlivých vesnic jsou zničené, ale hlavní silniční spoj z Liberce do Frýdlantu je již průjezdný.

9:03 - Policie nasadila do postižených oblastí termovize. Chce tak uchránit majetek obyvatel před rabováním.

8:55 - Stav ohrožení platí aktuálně na 13 místech, na 20 místech platí druhý povodňový stav.

8:43 - Obyvatelé Chrastavy se probudili do hrůzného rána. Hasiči ve městě zachraňovali 50 lidí, asi 200 občanů přespalo v náhradním ubytování. Většina lidí se snaží být doma a zachránit, co jim zbylo. Někde už pomáhají hasiči s úklidovými pracemi. Škody zatím nelze odhadnout.

8:39 - Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové je na Ústecku přerušen provoz na pěti tratích, náhradní autobusová doprava je zajištěna na úseku Děčín-Drážďany. Na Liberecku zaplaveno 5 tratí, z toho 4 bez náhradní dopravy.

8:30 - Aktuální prognóza počasí je příznivá. Srážky by se měly přesouvat na severovýchod republiky. V pondělí by se srážky měly objevovat už jen ojediněle. Voda by měla odtékat. Bude proto nutné sledovat dolní toky řek.

8:26 - V jižních Čechách se také rozvodňují řeky. Třetí stupeň na Lužnici v Bechyni a na Černovickém potoce. Druhý stupeň hrozí na Malši v Roudné.

8:20 - Podle mluvčího generálního ředitelství HZS ČR na postižených místech zasahuje přibližně sto jednotek hasičů.

8:16 - V Chrastavě hasiči a armáda čerpají vodu a připravuje se úklid. Lidé se pomalu vracejí do svých domovů.

8:04 - Stupeň ohrožení platíní na řece Kamenici v Hřensku, Mandavě ve Vansdorfu, Smědé v Předlánicích, Řasnici ve Frýdlantu, na Ploučnici v Mimoni, Stráži pod Ralskem a České Lípě, na Svitávce v Zákupech, Sázavě v Nespekách, na Mochtínském potioku v západočeských Soběticích. Třetí stupeň hlásí také Želivka v Poříčí, Oslava v Oslavanech, Černovický potok v Tučanech, Lužnice v Bechyni a Úhlava v Tajanově.

7:56 - Voda na Liberecku, Jablonecku a Semilsku klesá, ubývá také v Chrastavě i Hrádku nad Nisou.

7:35 - Hasiči vydali doporučení: Lidé by neměli vyjíždět na Frýdlantsko. Z Moravskoslezského kraje sem míří na pomoc těžká technika.

7:31 - Podle zpráv Českého hydrometeorolgického ústavu platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, celkem na 14 místech. Na třech místech museli energetici vyhlásit kalamitní stav. Ještě v noci bylo 1700 domácností bez elektřiny.

7:15 - Povodně mají pátou oběť. V noci na neděli přímo ve svém domě v Dolní Libchavě utonul starší muž. Záchranáři pohřešují další nejméně tři osoby.


Sobota 7. srpna 2010

22:10 - Kvůli protržení hráze v Kunraticích u Cvikova se evakuují i lidé v Lindavě, Kněžicích a Markvaticích, informoval server iDNES.cz.

21:59 - "Až příště uslyší lidé výzvu k evakuaci, musí poslechnout," nechal se slyšet v České televizi ministr vnitra Radek John, který se vrátil z postižené oblasti.

21:40 - V Libereckém a Ústeckém kraji se značně díky povodním komplikuje doprava. Propadají se silnice, nebo jsou zavaleny sesuvy půdy. Je zpožděna nebo úplně zastavena autobusová a vlaková doprava.

21:18 - Záplavy už mají svého čtvrtého mrtvého! Podle iDNES našli hasiči mrtvého muže v Raspenavě. Další mrtví byli nalezeni záchranými službami v obcích Dětřichov, Lindava a Raspenava.

21:07 - Reportérka ČT které se podařilo dostat do izolovaného města Frýdlantu prý mluvila s ženou, která se musela v divoké záplavě od 9 do 16 hodiny držet stromu než ji vysvobodil vrtulník.

20:59 - U Cvikova na Českolipsku hrozí protržení hráze rybníka. Hasiči evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova. Ohroženi jsou prý také obyvatelé nedaleké Lindavy.

20:39 - Na internetu se objevilo děsivé video z Frýdlantu. Proud vody tam strhnul kovový most. Podívejte se na video, které na facebook.com umístil Pepe Mareš:

Video  Ničivá povodeň ve Frýdlantu strhla i ocelový most  - Facebook.com/Pepe Mareš
Video se připravuje ...

20:36 - Mimo 3 mrtvých pohřešuje policie další osoby. Pohřešovány jsou dvě ženy a jeden muž, ve věku kolem padesáti let, kteří se ztratili na Frýdlantsku. Kolem 14:00 šla trojice z Heřmanic směrem na Albrechtice a dosud o nich nejsou žádné zprávy, řekla ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

20:30 - Energetici vyhlásili pro Liberecko a Českolipsko kalamitní stav. Bez elektřiny jsou podle mluvčí ČEZ Holingerová obce Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Černousy, Višňová, Habartice, Arnoltice a Bulovka, podařilo se už obnovit dodávky do Lázní Libverda, Srní, Provodína a Jestřebí na Českolipsku.

20:26 - Starosta Chrastavy Michael Canov řekl pro ČT: "Zničené mosty, komunikace, domy zralé k demolici... Ty škody budou obrovské. Naši lidé pracují od rána. Přidali se hasiči, přišli na pomoc vojáci. Musím všem poděkovat. Nikdo si to nedokázal ani představit, mísí se tu beznaděj s vírou v lepší osud. Musím poděkovat těm, kteří nebyli přímo zasaženi a pomohli ostatním."

20:18 - Obyvatelka Liberce Miroslava Váňová zavolala emotivní svědectví do České televize: "Moje tchýně z Dětřichova v 11 hodin ráno volala, že její zahrada je pod vodou. Ať přijedeme. Za půl hodiny volala znova, že už jezdit nemusíme. Že už nemají dům. Pak seděli pět hodin na stromě. Silnice byla propadlá. Nikdo se k nim nemohl dostat. Pomohl jim až soused pan Brunclík. Sám pak dostal infarkt. Ale je v pořádku. Pak ho odvezli do nemocnice. Moc mu děkujeme."

20:16 - Ve Frýdlantu voda rozbila výlohy supermarketů a jídlo z nich volně plave městem, uvedl zpravodajský server iDNES.cz

20:09 - Policie musela v Chrastavě obracet zvědavce, kteří se přijeli do postižených oblastí podívat, jak vypadá přírodní katastrofa.

19:55 - "V Chrastavě se už objevily první známky rabování. Skupina lidí vnikla do místního muzea, kde je starožitný nábytek a obrazy," uvedl server tyden.cz. Milan Franko, ředitel policie Libereckého kraje, tyto zprávy ale popřel.

19:49 - Vodní toky se zvedají i v jihočeském kraji. Hasiči zasahují především na Táborsku, Písecku a Strakonicku.

19:45 - Záchranáři evakuovali obec Hřensko na Děčínsku. Uvedla to pro ČT hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

19:30 - Obec Frýdlant v Libereckém kraji je úplně odříznutá od světa. Nemohou se sem ani dostat záchranáři, kteří mají posílit týmy pracující na záchranné akci. Pod vodou jsou podle serveru tn.cz všchny příjezdové cesty z jihu.

19:24 - Na Děčínsku je prý zatopeno až 500 domů. Podle informací zasahujících hasičů to napsala ČTK.

19:11 - Situace je vážná také na Děčínsku, kde řeky Kamenice a Ploučnice zatopily několik obcí a jejich hladiny stále stoupají. Obce Varnsdorf, Hřensko a Česká Kamenice jsou částečně zaplaveny a hasiči zde evakuují obyvatele. Zaplaveny jsou nejen domy, ale také školy a nemocnice. Krajská bezpečnostní rada také rozhodla, že bude na Děčínsku vyhlášen od 8 hodiny stav nebezpečí.

18:43 - V pražské městské části Uhříněvsi se podařilo zabránit přetečení rybníku Nadymač, pro tn.cz to uvedl vyšetřovatel hasičů.

18:38 - Jeden dům se zřítil v Chrástavě a druhý zůstal silně pobořený, uvedl reportér ČT. Chrástava byla prý zaplavena zhruba během 5 minut. Obyvatelé Chrástavy byli evakuováni pomocí vrtulníků.

18:30 - Intenzivní srážky čekají území Čech do dnešní půlnoci. ČTK to sdělil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu. "Do půlnoci pořád musíme počítat s tím, že zejména právě v severní části západní poloviny území je ještě nutno počítat s vydatnými srážkami," řekl Dvořák.

18:25 - Mluvčí primátora města Liberec tvrdí, že o evakuované obyvatele Chrastavy je postaráno. Dostávají prý suché oblečení, čaj a jídlo, píše tn.cz.

18:21 - Ministr vnitra Radek John je na cestě do postižených oblastí a varuje ať nikdo do zaplavených míst nejezdí. Situace je podle něj opravdu kritická. Další kroky budou následovat až po zhodnocení rozsahu katastrofy.

18:12 - "Do regionu se vydám i já. Nikoliv kvůli tomu, abych byl na televizních obrazovkách, ale abych se seznámil se situací," uvedl pro ČT premiér Petr Nečas.

18:05 - V zatopených oblastech přibývá povodňových turistů, kteří si přijíždějí tragické záplavy fotit a natáčet, uvedl reportér ČT.

Video  Hrozivá povodeň v severních Čechách si vyžádala už tři lidské životy  - Emauel Bořánek, nataceni.eu
Video se připravuje ...

18:02 - Děčínsko: "Stále stoupá voda v řece Kamenici. Obce Chřibská, Jánská a Srbská Kamenice jsou odříznuty od světa. Stále prší, voda bude kulminovat až k ránu," informuje ČT.

18:01 - Všechna tři úmrtí (v Lindavě, v Raspenově, v Dětřichově) byly definitivně potvrzeny. Mrtvý člověk v Lindavě je muž, kterému je 34 let. Mrtvých může být víc, mnoho lidí se pohřešuje. Dostat se k některým domům je nemožné.

17:50 - Podle ČT je v současné době bez elektrického proudu 2000 lidí.

17:41 - Na severu Čech se vyhrotila i situace na říčce Mandavě ve Varnsdorfu, která se vylila z koryta. Zaplavila 20 objektů, včetně škol a nemocnice, informuje server iDNES.cz

17:27 - V Chrastavě na Liberecku vodní příval strhnul činžovní dům. Objekt byl prázdný. Lidé byli včas evakuováni.

17:13 - "Lidé ve Frýdlantu nedostávají pomoc. Je tu jen jeden člun. Lidem je zima," citovala ČT jednu z obyvatelek zatopeného města.

17:03 - Ministr obrany Alexandr Vondra řekl pro ČT, že jeho vrtulník přistane v Liberci. Pak se rozhodne, kam povedou jeho další kroky. Podle ČT do oblasti míří i ministr vnitra Radek John.

16:59 - Ve Frýdlantu hrozí rabování obchodů. Právu to řekl starosta Dan Ramzer (ODS) s tím, že voda prolomila výlohy obou dvou místních supermarketů.

16:37 - Mluvčí generálního ředitelství hasičů Radek Kislinger uvedl, že v Libereckém a Ústeckém kraji teď zasahuje 169 jednotek, což je přibližně 700 hasičů.

16:27 - Situaci někde komplikují podle svědků, kteří hovořili s reportéry ČT, nezodpovědní řidiči těžkých terénních aut, kteří úmyslně najíždí do rozvodněných oblastí. Voda pak zaplavuje další a další domy a jiné lokality.

16:17 - Povodně mají třetí oběť. Hasiči našli podle serveru iDNES.cz v domově v Raspenavě utonulého třiaosmdesátiletého seniora.

16:11 - Ministr obrany Alexander Vondra a náčelník AČR Picek odlétli na Liberecko podívat se na postiženou oblast. Do oblasti by se měl podle některých informací v neděli vydat také prezident Václav Klaus.

16:02 - Přímo ve Frýdlantu museli kvůli vodě evakuovat už 1000 lidí. Nad městem krouží vrtulník, lidé jsou na střechách domů. Stav ohrožení platí na Jeřici, Smědé i Lužické Nise. Desítky lidí v Mníšku, Chrastavě, Hrádku nad Nisou a Bílém Potoce musely opustit své domovy.

16:00 - "Armáda zatím zasahuje pouze v Libereckém kraji, v pohotovosti je už ale i vojenská posádka v Rakovníku," uvedl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

15:51 - Prudce stoupla i hladina Jizery. V Jablonci nad Jizerou dosáhla třetího stupně. Druhý už platí i v Železném Brodě, informuje server tn.cz.

15:49 - Podle informací mluvčího hasičů Ústeckého kraje Lukáše Marvana probíhá evakuace v Hřensku. V Srbské Kamenici evakuovali šest lidí ze tří domů a hasiči evakuovali i kemp v Jetřichovicích.

15:47 - Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler vyhlásil v celé oblasti stav nebezpečí.

15:38 - Ve Frýdlantu je místy až 150 cm vody. To nikdo z místních nepamatuje. Město je odřízlé od zbytku republiky a čeká na pomoc armády.

15:30 - Přehrady Fojtka a Mlýnice v libereckém kraji hrozí stále protržením! Přes hráz Mlýnice na Albrechtickém potoce přetéká tisíciletá voda. Obce pod nádrží jsou urychleně evakuovány.

15:28 - Komplikovaná začíná být situace také na řece Sázavce u Světlé nad Sázavou. Je zde vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Vodáci jsou varováni, aby v oblasti zvážili sjezd řeky. Hrozí zde velké nebezpečí.

15:15 - Pohřešován je také muž z Heřmanic. V Chrástavě leží na místní radnici zranění dívka. Zatím se k ní nemohou dostat záchranáři.

15:00 - Záchranáři potvrdili první dvě oběti povodní. Oběti by měly být z Lindavy na Cvikovsku a z Dětřichova na Liberecku.

14:20 - Hasiči ve Frýdlantu evakuovali chalupáře i dětský tábor. Ve Frýdlantu je asi 50 cm vody ve městě. Do řeky spadl muž, ale hasiči ho vytáhli.

14:07 - Armáda poslala do Libereckého kraje, kde je situace nejhorší, vrtulník a těžkou techniku. Pomáhá také horská služba.

13:55 - Chemička v Mníšku je z půlky pod vodou, podle informací serveru iDNES.cz zatím nehrozí žádný únik látek.

13:43 - Lidé v obci Chrástava na Liberecku čekají na pomoc na střechách domů. Někteří jsou na stromech. Jsou evakuováni pomocí vrtulníku.

13:33 - V obci Ferdinandov probíhá evakuace dětského tábora. Voda již zaplavila také Kryštofovo Údolí a část obce Machnín.

13:11 - Momentálně zasahuje na území Libereckého kraje okolo 55 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a 85 zásahových vozidel. V terénu lidem pomáhá více než 200 hasičů. Na nejvíce postižených místech už pomáhá vrtulník Armády ČR, do oblasti míří také vrtulník Policie ČR.

Zasáhly vás povodně?
Zasáhly vás povodně? Zažili jste vodu, která ničí vše? Pošlete nám svůj příběh, fotografie nebo video na online@blesk.cz Nebo volejte na 724 014 586.

cernysvetlo ( 7. srpna 2010 23:57 )

Přesedni si, za pandury schrábnul many Paroubek a spol.

sgc4 ( 7. srpna 2010 18:13 )

Naprosto s Vámi souhlasím...

opencardpadaky ( 7. srpna 2010 17:55 )

polomrtví které záchranka stihla převést do nemocnice at nezapomenou zaplatit pohotovost 90 kč + za pobyt v nemocnici 200 kč za den o tolik VV zrušila poplatky jak slíbila ,jinak na váš pošlu exekutory - váš Julínek ,Heger a Oraprint John

opencardpadaky ( 7. srpna 2010 17:34 )

vláda Topolánka přestala platit vodní záchranáře cca 100 milionů každý rok , prý je ČR nepotřebuje musí šetřit ,také zrušila pomocné záchranné vojenské prapory s těžkou technikou -armáda ČR totiž potřebuje výzbroj do pouště ,nové Pandury,Iveco,letadla Casa,nové samopaly a to vše bez výběrověk za přemrštěné ceny .To je vláda modré zlodějské mafie ,v té vládě seděli a všechno kryli Kalousek,Nečas,Trautenberk,Julínek (poradce),čili ti samí lidé co dnes . Tupé ovce zvolili své vlky .a ještě tupější nevolili a vlkům umožnili sestavit další hrůzovládu.

Zobrazit celou diskusi