Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Povodně 2010: Takhle voda ničila Frýdlant!

Video se připravuje ...
Autor: jak, jos - 
8. srpna 2010
05:00

VIDEO: Obec Frýdlant, nacházející se v Libereckém kraji, je jednou z nejvíce postižených obcí během záplav na severu Čech. Celou sobotu byl Frýdlant odříznutý od světa. Rozvodnila se zde totiž nenápadná říčka Smědá. Co Smědná dokáže, ukazuje video, které na facebook umístil pan Mareš.

Stáli s kamarádem na břehu a čekali, zda divoký proud vody strhne ocelový most. Dočkali se. Říčka Smědná ukázala ničivou sílu. A pan Mareš tak natočil video, které dobře symbolizuje, co se v sobotu dělo na severu Čech.

I zasahující záchranáři se do těžce zkoušeného Frýdlantu neměli jak dostat. Voda stoupala rychle. Jen ve Frýdlantu bylo evakuováno asi 1000 lidí. Podle České televize museli záchranáři použít cyklostezky a lesní cesty, aby se vůbec do Frýdlantu dostali. Nejjistější bylo použít vrtulník.

Někteří lidé čekali na střechách dlouhé hodiny... Někteří lidé čekali na střechách dlouhé hodiny... | facebook.com

Podle ministra vnitra Radka Johna bylo strojů ve vzduchu i sedm najednou. "Až příště uslyší lidé výzvu k evakuaci, musí poslechnout," nechal se slyšet John.

Voda ve Frýdlantu také rozbila výlohy supermarketů, takže v ulicích starobylého města se plavily balíky jídla... Dlouhou dobu byli lidé ve Frýdlantu bez pomoci, "Lidé ve Frýdlantu nedostávají pomoc. Je tu jen jeden člun. Lidem je zima," citovala Česká televize jednu z obyvatelek zatopeného města v sobotu po obědě...

 


kaja1234 ( 10. srpna 2011 08:50 )

Připomínám, ře Raspenava je 10 km dlouhá obec po obou stranách řeky Smědé.

kaja1234 ( 10. srpna 2011 08:49 )

Podobných mostů to v sousední Raspenavě odneslo 13. Další 3 betonové byly silně poškozeny.

kaja1234 ( 10. srpna 2011 08:48 )

Obecně máš pravdu, v tomto případě jsi ale úplně vedle. Zaprvé zde nemáme skoro žádné "zastavěné kotěhůlky". Vem si mapu a podívej se na frýdlantsko na tok Smědé. Strmé zalesněné hory z obou stran. Srážky přišly z Černého moře. Spadly na malém prostoru v množství, které by nezastavilo ani sebelepší vsakování a navíc ne někde daleko, ale pár kilometrů odsud a na hlavně místě samém. Podobná povodeň byla i před 150 lety. Jizerské hory jsou nejdeštivější místo ve střední Evropě, jednak dlouhodobým ročním úhrnem srážek a drží i rekord srážek během jednoho dne. Smědá je nejprudší a nejstrmější řeka v Česku.

street ( 8. srpna 2010 15:04 )

saryk ( 8. srpna 2010 11:06 )

No ja bych se bez toho komentare obesla. Nejsme prece blbi a i bez komentare vidime o co v tom videu jde a tyto zabery prece zadny komentar nepotrebuji. Akorat to rusi a clovek neslysi autenticky zvuk te sily vody ci komentare tech, co to nataci. Takze ja jsem pro toho komentatora uplne vyradit.

Zobrazit celou diskusi