Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

O dům přišli dřív, než ho stihli pojistit

Autor: Jana Ulrichová, hto - 
11. srpna 2010
07:36

Božena Brabcová (50) a její nemocný manžel Miroslav Markytán (64) si plánovali klidné stáří na venkově. Prodali byt v paneláku a koupili romantickou roubenku v Dětřichově na Liberecku. Těšili se z ní ale jen pár měsíců.

V sobotu přišli během chvíle o všechno. Tak tak, že zachránili holé životy. „Manžel je těžce nemocný. Je po dvou infarktech a má těžkou cukrovku. Lékařka mu doporučila venkov, proto jsme se loni na Vánoce odstěhovali sem,“ popsala paní Božena. Peníze za prodej bytu pokryly přesně náklady na pořízení domu. „Strašně se uskromňovali. Ani jsme o tom nevěděli. Aby si to tu mohli zařídit, jedli někdy celý týden jen polévku s rohlíkem. A teď je všechno pryč,“ dodala snacha Miroslava Váňová (27).

Pomohl jim soused

Dětřichov spláchl nenápadný potok, který kolem jejich domu protéká. V běsnící živel se změnil během okamžiku. „Nestačili jsme zachránit vůbec nic. Nemáme doklady ani spodní prádlo. Všechno uplavalo. Popadla jsem jen fenku Lusy a utekli jsme na střechu,“ neubránila se při té vzpomínce slzám paní Božena. Na střeše pak strávili nekonečných šest a půl hodiny. Záchranáři se jim snažili pomoci, ale přes vodu se k nim nemohli dostat. Nakonec pomohl sousedův syn, který jim přistavil žebřík.

„Bohužel jsem nestihli dům pojistit,“ přiznali zoufalí manželé. Statik, který dům včera obhlédl, rozhodl, že část musí strhnout a zbytek mohou dostavět. „Uvítali bychom, kdyby nám někdo poskytl stavební materiál. Na nějaký čas bychom také potřebovali ubytování tady v okolí, protože jezdím do práce do Liberce,“ požádala prostřednictvím Blesku paní Božena.

Jak vyřídit pojistnou povodňovou událost

Máte pojištěný dům nebo byt a vyplavila vás velká voda? Pak škodu pojišťovně nahlaste okamžitě. Blesk zjišťoval, jak postupovat při pojistné události.

1. Vše nafoťte
Abyste urychlili jednání s pojišťovnou i následnou likvidaci škody, nafoťte všechny poškozené věci.

2. Předejděte dalším škodám
Snažte se co nejvíce zabezpečit svůj majetek, který voda neponičila. Používejte čerpadla, vysoušedla, dezinfi kujte, odstraňujte bahno.

3. Nahlaste pojistnou událost
Co nejrychleji kontaktujte svou pojišťovnu a nahlaste jí vzniklé škody. Při komunikaci s pojišťovnou budete potřebovat: číslo pojistné smlouvy nebo rodné číslo osoby, která pojistku sjednala, stručnou charakteristiku a rozsah škody, kdy ke škodě došlo, spojení na vás (adresu, na které budete pobývat).

4. Nevyhazujte drahé zničené věci
S odstraněním zničeného nábytku či elektroniky vyčkejte až do příchodu likvidačního technika.

5. O zálohu požádejte hned
Můžete požádat technika, který přijde na obhlídku zničeného domu, o vyplacení zálohy ještě před likvidací pojistné události. Kolik procent z celkové částky vám předem vyplatí, posoudí pracovník pojišťovny individuálně.

Na jakém čísle nahlásit škodu:

Allianz 800 170 000
Axa 292 292 292
Česká pojišťovna 841 114 114
ČSOB pojišťovna 800 100 777
Generali 844 188 188
Kooperativa 841 105 105
Uniqua 800 120 020

vevan ( 6. září 2010 21:57 )

protože nevíš, kde ten dům stál.....je to na kopečku a okolní cesty a mosty v tu dobu nebyli ....ten sousedovic dům byl zasažen méně a byla to náhoda, odvaha,šikovnost........souseda,že jim dokázal pomoci.

vevan ( 6. září 2010 21:53 )

mě taky je v šech těch chudáků líto , vůbec Vám nedochází, že takhle je na ty židle posadil Blesk!!!?? Oni by se takto určitě "nenastavili"!! Ten barák koupili a potřebovali ho opravit, proto jim nezbývalo peněz na pojistku....ihned po základní rekonstrukci, už měli domluveno, že ho pojistí!!! Jste hloupí, kdo si myslíte, že jsou to zlí a vyčůraní lidé. Já je znám a věřte, že si to nezaslouží!! PS: díky žirafo

zirafa ( 11. srpna 2010 17:12 )

umíte se vůbec někdo do takové situace vžít?! že během chvíle přijdete o všechno?! nejen o střechu nad hlavou, ale i o svůj osobní majetek, vzpomínky, o všechno, co je vám drahý?! ano, udělali chybu, že si barák nepojistili, ale proč je kvůli tomu hned odsuzovat a podezírat je z vyčůranosti?! pro někoho jsou 2000,- kapesný na pár dní, někdo z nich 14 dní musí vyžít..... klidně mi nadávejte, ale mě je všech těch vytopených lidí strašně líto......

anelam ( 11. srpna 2010 14:01 )

se k nim nedostali,soused přistavil žebřík-necháu

sally56 ( 11. srpna 2010 13:19 )

Přesně tak a souhlasí nás určitě daleko víc, taky to vidím jako vyčuranost, ať se na mně nikdo nezlobí, na pojištění měli času dost, to je nápad, nepojistit dům! Mohlo se stát cokoli, ne zrovna povodeň. Prostě šetřili na nepravém místě. A ta trapárna, jak si sedli na ty židle a nechali se vyfotit, ať jdou do háje. Za blbost se platí.

Zobrazit celou diskusi