Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Švédsku rychle sílí arabština. Uprchlíci s ní dohánějí zavedený jazyk

Autor: mb - 
11. dubna 2016
05:30

Po staletí byla ve Švédsku druhým nejrozšířenějším jazykem finština. Už brzy to ale nejspíš přestane platit, do popředí se společně s přílivem uprchlíků dere arabština. Tvrdí to profesor lingvistiky Mikael Parkvall ze Stockholmské univerzity.

Stovky let bylo součástí Švédska i Finsko, dokud ho v roce 1809 nezískali Rusové. Dějiny obou národů jsou tedy do značné míry propojené a není divu, že ve Švédském království finštinu jako svou mateřštinu používá 200 tisíc lidí. Jenže finština nyní stříbrnou pozici vyklízí.

„Většina finsky mluvících jsou také imigranti, ale oni sem přišli před několika desítkami let a nyní vymírají,“ řekl švédským médiím profesor Parkvall, který tvrdí, že arabština se stane brzy druhým nejrozšířenějším jazykem ve Švédsku.

A možná už se tak dokonce stalo. Už v roce 2012 žilo ve Švédsku 155 tisíc lidí, jejichž mateřštinou- je arabština. Počet arabsky mluvících migrantů navíc od té doby rostl, loni dokonce velmi rychle. Do země přijelo 165 tisíc uprchlíků, většina z nich právě z arabských zemí.