Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Muslimského ministra Švédové donutili k rezignaci: Přátelil se s teroristy

Autor: mb - 
18. dubna 2016
14:14

První švédský ministr muslimského vyznání byl donucen k rezignaci. Ministr bydlení, IT a urbanistického rozvoje Mehmet Güner Kaplan (44) měl totiž vazby na radikály z turecké fašistické organizace Šedí vlci. Kromě toho též prohlásil, že Izraelci zacházejí s Palestinci jako nacisté a Jeruzalém se stane hlavním městem budoucího státu Palestina.

„Přijal jsem rezignaci Mehmeta Kaplana. Znám ho jako muže, který zastává humanistické a demokratické hodnoty, ale jako ministr musí reprezentovat Švédsko příkladným způsobem,“ oznámil v pondělí švédský premiér Stefan Löfven (58).

Prvnímu švédskému ministru-muslimovi se stala osudnou večeře s tureckými nacionalisty z teroristické organizace Šedí vlci. Švédský ministr, který původně pochází z Turecka, seděl za jedním stolem s Barbarosem Leylanim, který donedávna figuroval jako hlava Turecké asociace ve Švédsku.

Leylani přitom přímo ve Stockholmu vyzýval Turky, aby se „probudili“ a „zabili arménské psy“. „Ukažme Švédsku, Skandinávii a Evropě, co dokáže Turecko. Nemáme rádi krev, ale pokud to bude nutné, krev poteče,“ vykřikoval turecký nacionalista dle švédského listu Dagens Nyheter.

Samotný Kaplan se bránil tím, že prý nevěděl, kdo s ním u stolu seděl. Údajně byl pozván na oslavu tureckou komunitou. „Vždy jsem bojoval proti extremismu jakéhokoliv druhu,“ prohlásil Kaplan. Jenže to není poprvé, co je Mehmet Kaplan středem pozornosti. Již dříve prohlásil, že švédští džihádisté, kteří odjíždějí do Sýrie, jsou jako švédští dobrovolníci, kteří bojovali s Finy proti Sovětskému svazu.

Mehmet Kaplan též pronesl, že se Izrael chová k Palestincům jako kdysi nacisté k Židům. Zároveň se nechal slyšet, že Izrael bude přinucen uznat palestinský stát. „Okupované území bude osvobozeno, a bude-li to vůle Alláha, východní Jeruzalém se stane hlavním městem Palestiny,“ řekl Kaplan v rozhovoru pro turecké noviny.

Předtím než Kaplan vstoupil do politiky, působil jako mluvčí Muslimské rady Švédska a spoluzakládal organizace Švédští muslimové pro mír a spravedlnost.

308win ( 28. dubna 2016 19:28 )

Zářný příklad multikulti obohacení nedovolme jim to samé u nás.

agfor ( 18. dubna 2016 15:12 )

Švédové se mají, když mohou donutit ministra k rezignaci. To se v Česku (pardon v Čechii) nestane. Holt jiná země, jiná demokracie.

Zobrazit celou diskusi