Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další útok v Izraeli: Žena mávala nožem před policisty, zastřelili ji

Izraelci zastřelili u Jeruzaléma dva údajně palestinské útočníky.
Izraelci zastřelili u Jeruzaléma dva údajně palestinské útočníky.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
27. dubna 2016
23:27

Izraelské bezpečnostní složky ve středu zastřelily dva Palestince: jedním z nich byla žena, která mávala nožem u kontrolního stanoviště na předměstí Jeruzaléma. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na izraelskou policii.

Palestinské bezpečnostní zdroje identifikovaly oběti jako 24letou matku dvou dětí a jejího 16letého bratra žijící na okupovaném Západním břehu Jordánu. Zabití odsoudily jako brutální zločin.

Dnešní incident je nejnovějším z řady násilnosti mezi Izraelci a Palestinci. Protiizraelské útoky, při nichž Palestinci používají hlavně nože nebo auta, začaly loni v říjnu. Zemřelo při nich nejméně 28 Izraelců a dva američtí občané a téměř 200 Palestinců, z nichž většina byli útočníci přistižení při činu; ostatní zemřeli při protestech.

Organizace zaměřené na ochranu lidských práv kritizují izraelské bezpečnostní složky i civilisty, že často reagují unáhleně a že životy útočníků mohly být ušetřeny.

Izraelská policie informovala, že dnešní incident se odehrál u kontrolního stanoviště v Kalandíji. Palestinská žena a muž se tam velmi rychle přibližovali k policistům a dalším příslušníkům bezpečnostních složek, šli přitom v pruhu určeném pouze pro automobily. „Policie je několikrát vyzvala, aby se zastavili. Když pokračovali v chůzi... policisté teroristy neutralizovali,“ uvedla policie ve svém prohlášení. Žena údajně vytáhla z kabelky nůž a mávala jím před policejním důstojníkem. I u druhého Palestince se našly dva nože, dodala policie.

Podle palestinských úřadů byli sourozenci na cestě do Jeruzaléma k lékaři. Do pruhu jen pro automobily vstoupili omylem a jejich zabití bylo „brutálním zločinem za bílého dne“, který spáchal Izrael, uvedlo ve svém prohlášení palestinské ministerstvo informací.

Násilnosti začaly v době sporů o status posvátných míst na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Širší příčiny palestinské vedení spatřuje v zablokovaných mírových rozhovorech a v nejistotě, v níž Palestinci žijí.

hackoff ( 27. dubna 2016 23:53 )

dobra prace. z Izraele bysme si meli jako Evropa brat priklad jak se vyporadavat s muslimskejma teroristama. kaslou na nejaky neziskovky a orhanizace, ktere vetsinou haji prava kriminalniku. prej ze mohou jejich zivoty usetrit. jako proc? aby po propusteni pachali nove zlociny? jednou se rozhodli zautocit a zbit tak at hnijou v zemi. odkdy se k doktorovi chodi s nozem v ruce

Zobrazit celou diskusi