Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zakážou stěhování uprchlíků? Němci se děsí ghett, chtějí určovat bydliště

Autor: ČTK - 
11. ledna 2016
19:19

Německá vláda prý plánuje uprchlíkům, jimž přizná nárok na azyl, do budoucna znemožnit svobodnou volbu bydliště. Rovnoměrným rozdělením azylantů mezi jednotlivé obce a regiony chce zabránit vzniku uzavřených komunit cizinců především ve velkých městech. O plánech vlády kancléřky Angely Merkelové v pondělí informovala agentura DPA. Kritici kontroverzního návrhu tvrdí, že by porušoval ženevskou konvenci i evropské právo.

Přidělování povinného místa pobytu azylantům by mohlo být jedním z plánovaných opatření, kterými chce německá vláda reagovat na události ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem. Dav mladých mužů v centru města obkličoval ženy, sexuálně je napadal a okrádal.

Podle svědků i policie byli pachatelé převážně arabského a afrického původu. K podobným útokům došlo v menší míře také v Hamburku, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu.

Angela chce snížit počet příchozích

Kancléřka Angela Merkelová nyní reagovala tím, že chce letos snížit počet migrantů přicházejících do země. Důvodem je prý i nutnost integrovat ty, kteří v zemi už jsou.

Hrozící vznik cizineckých ghett ve velkých městech by však byl podle spolkové vlády překážkou v integraci uprchlíků a představoval by i velkou zátěž pro rozpočty velkých měst.

Šéf úřadu Merkelové věří, že návrh projde

Šéf úřadu kancléřky Merkelové a vládní koordinátor pro věci migrace Peter Altmaier v pondělí uvedl, že si je jistý, že opatření v nějaké podobě vstoupí v platnost. V koaliční vládě křesťanských a sociálních demokratů se prý už pro něj rýsuje většina. Pro zavedení povinného bydliště se už dříve vyslovila kancléřka Merkelová i vicekancléř a předseda koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel.

Povinnost pobývat na určeném místě mají dosud v Německu pouze žadatelé o azyl v průběhu řízení. Podle agentury DPA se ale na její dodržování příliš nedohlíží.

Německá organizace bojující za práva uprchlíků Pro Asyl považuje návrh zavést povinné bydliště za "nesmysl". Nutit žít azylanty v regionech, z nichž lidé z dobrého důvodu odcházejí, organizace podle svého šéfa Güntera Burkhardta odmítá.

"Mladý uprchlík nemá všude stejně dobré šance získat místo, kde by se mohl vyučit," uvedl. Posílat azylanty i na venkov by podle Burkhardta znamenalo také to, že by jich bylo mnohem více odkázáno na sociální dávky. "To jsou zcela chybná opatření v oblasti integrace," řekl.

Podle některých právníků by navíc navrhované opatření mohlo být v rozporu s ženevskou konvencí a evropským právem.