Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdé výroky k uprchlíkům nezůstaly bez odezvy. Na Fica podali trestní oznámení

Autor: ČTK - 
12. ledna 2016
20:04

Slovenský premiér Robert Fico čelí trestnímu oznámení za své výroky o migrantech. Napsal to list Denník N s odvoláním na vyjádření generální prokuratury, podle které bylo oznámení podáno prostřednictvím e-mailu v neděli. Kdo trestní oznámení na Fica podal, není známo. Generální prokuratura uvedla, že oznámení bude vyřízeno standardním způsobem.

Trestní oznámení pro podezření z hanobení rasy, národa a přesvědčení a z podněcování k rasové, národnostní a etnické nenávisti se podle listu týká Ficových výroků z minulého týdne, kdy slovenský premiér v reakci na sexuální útoky na desítky žen v Kolíně nad Rýnem ohlásil přísnější postup Bratislavy vůči migrantům.

Fico tehdy mimo jiné tvrdil, že za útoky v Německu stáli migranti a přistěhovalci a že Slovensko neučiní žádné rozhodnutí, které by vedlo k možnosti vzniku ucelené muslimské komunity na Slovensku. V souvislosti s uprchlíky Fico také řekl, že myšlenka multikulturní Evropy selhala a že lidé s odlišnými tradicemi a náboženstvím se podle něj nedají snadno integrovat.

Slovenská média připomněla dřívější vyjádření slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara, podle kterého se premiér Fico trestného činu nedopustil. „Všechno je třeba vnímat v kontextu, jak je to řečeno. Nemyslím si, že se naplnila skutková podstata trestného činu,“ řekl Gašpar minulý týden.

Slovenského premiéra Fica za jeho výroky k migrační krizi opakovaně kritizovala opozice a část medií, podle kterých premiér zneužívá téma v současné kampani před březnovými parlamentními volbami. Většina Slováků v dřívějším průzkumu veřejného mínění vyslovila obavy z příchodu uprchlíků do Evropy.

2532465:gallery:true:true

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi