Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slováci si rozdělují ministerská křesla, většinu zasednou Ficovi lidé

Vítěze slovenských voleb Roberta Fica pověřil prezident Andrej Kiska sestavením vlády (archivní foto).
Vítěze slovenských voleb Roberta Fica pověřil prezident Andrej Kiska sestavením vlády (archivní foto).  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
16. března 2016
17:40

Čtyři strany vznikající vládní koalice na Slovensku se dohodly na rozdělení postů v nové vládě a ve vedení parlamentu. Většinu křesel v kabinetu obsadí sociální demokraté premiéra Roberta Fica, kteří v uplynulých čtyřech letech vládli bez koaličního partnera. Vyplývá to z informací, které dnes novinářům řekl Fico.

Dosáhli jsme dohody o vůli vytvořit vládní koalici a o úpravě vnitřních poměrů v Národní radě a ve vládě,“ řekl Fico po jednání zástupců Směru-SD, nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) a stran Most-Híd a Síť.

Směr-SD, který 5. března parlamentní volby vyhrál s výrazným náskokem před svými budoucími koaličními partnery, obsadí ve vládě z celkového počtu 15 křesel devět míst včetně postu premiéra, dále ministrů zahraničí, financí, vnitra či hospodářství.

Bude mít i funkci místopředsedy vlády pro investice, který získá silnější pravomoci v oblasti evropských fondů.

Fico řekl, že o dohodě hodlá informovat hlavu státu, která podle ústavy po volbách svolává ustanovující schůzi parlamentu. Po prvním zasedání sněmovny kabinet musí podat demisi, hlava státu pak jmenuje premiéra a na jeho návrh další členy nového kabinetu.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi