Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Připomněl fašistickou cenzuru: Kotleba zakázal divadlo, nelíbil se mu scénář

Autor: sou - 
16. března 2016
06:57

Lídr krajně pravicové slovenské strany nechal v pondělí zastavit divadelní představení ve slovenském Brezně. Vadily mu prý expresivní a neslušné výrazy. Do zákulisí údajně poslal úřednici, která hercům měla vyhrožovat stažením opony. Divadelní soubor Jána Chalupky přitom do města podle serveru Aktuálně.cz pozval sám banskobystrický župan Marian Kotleba.

„Přibližně v polovině představení jsme byli na scéně tři, dva kováři a žena jednoho z nich. Najednou vidíme, že se v zákulisí něco děje, kolegyně šla nenápadně zjistit co. My s bratrem jsme se na sebe jen dívali, co se děje. Po chvilce se vrátila, že musíme skončit,“ popsal deníku SME předseda divadelního souboru a jeden z herců v představení Gabriel Obernauer.  

Chvilku v představení pokračovali, ale do zákulisí poté přišla úřednice Banskobystrického samosprávného kraje, která měla údajně hercům vyhrožovat, že pokud neskončí, tak nechá zatáhnout oponu a banskobystrický župan a lídr krajně pravicové strany Lidová strana Naše Slovensko Marián Kotleba odejde. „Doteď jsme nedostali žádné vysvětlení, nevíme, proč jsme museli skončit,“ upřesnil Obernauer.  

Sedmdesátiletá herečka Alžběta Vagayová Denníku N popsala, že herci pak zahanbeně odešli. Největším paradoxem celé věci je ale fakt, že dobrovolnický herecký soubor do Brezna pozval sám Kotleba. Na Den učitelů měli sehrát hru srbského autora Miloše Nikoliče Kováři, kterou ale v půlce museli opět na přání Kotleby ukončit. 

Proti úspěchu Kotlebovy strany demonstrovaly tisíce Slováků:

Martina159 ( 16. března 2016 22:57 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

1pepan ( 16. března 2016 16:15 )

Katleba má pravdu, ty vulgarismy souvisely s rasou, byly o ‚srbských hovnech‘ a ‚slovanských lejnech‘, kdyby se z pódia ozývalo „židovská hovna“ nebo „cikánská lejna“, tak je to rasizmus jak vyšitý.

pjotri ( 16. března 2016 12:30 )

Blesku, a co delas ty??? To, ze u clanku o smoudech se NESMI diskutovat, to neni CENZURA?? Jak je mozny, ze na Novinkach a jinych serverech se diskutovat muze??? Lezete do r.it.i Sobotkovi a celymu Bruse,u, cenzori!

lipno ( 16. března 2016 10:22 )

Připojuji se !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lipno ( 16. března 2016 10:19 )

Fakt je, že proti Chrlovým "dílům" by asi nic nenamítal přestože se neliší

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa