Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Slováci dali Ficovi lekci z Fica

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
7. března 2016
05:20

Slovenský premiér Robert Fico strašil Slováky tak dlouho a systematicky, až se ho ve volbách fakt lekli. Jeho Směr-SD sice vyhrál, ztratil ale parlamentní většinu a bude mít problém sestavit vládu. Je to ironie: v tisku, rádiu, televizi i z billboardů Fico chránil Slovensko před všemi nepřáteli včetně těch neexistujících, až se voliči rozhodli vlastní zemi ochránit před ním. 

Slováci tak zdatnému sociálnědemokratickému populistovi se slabostí pro komunistická sídliště dali podobnou lekci, jakou už před lety dostal český zdatný sociálnědemokratický populista se slabostí pro mladší blondýnky. Pamatujete ještě na Jiřího Paroubka, uřvaného baviče v růžovém? I kdyby na Zemi přistáli Marťani, budu vládnout… Fico vyhrál volby podobně jako Paroubek: vsadil na jediné a de facto je prohrál.

Na rozdíl od Paroubka sice hned záhy nepadl, jeho bezstarostná jízda rozkradeným Slovenskem však končí. Mnozí komentátoři píší, že na Slovensku vlastně prohráli všichni. Neřekl bych. Slušný výsledek sice udělal upřímný nácek a banskobystrický župan (nejde o domácí oblek) Marian Kotleba a do parlamentu se dostalo víc stran, než je pro demokracii zdravé. Jeho nové složení ze všeho nejvíc připomíná pravý maďarský guláš – a nejen barvou. 

Na druhou stranu ale ve volbách zvítězil i rozum: za Ficem skončil Richard Sulík, jemuž to nikdo nepředpovídal, jak už to ostatně bývá. Ten kandidoval se vším, proti čemu bojoval Fico. Jejich souboj nejlíp vystihuje jméno Sulíkovy strany: Svoboda a solidarita. Fico po nich na Slovensku šlape tak dlouho a vehementně, že si na ně Slováci nemohli nevzpomenout. A mimochodem: i úřednická vláda, o níž se hned po volbách mluví, je lepší než Ficova jednobarevná vláda.

Z Ficovy slovenské lekce by se měli poučit i čeští politici, které letos čekají krajské a příští rok sněmovní volby. I Česko před nimi nebezpečně hnědne podobně jako Slovensko, větší strany by se ale měly mít na pozoru. Populismus, extremismus i nacismus skvěle fungují na náměstích, kam naženete pár stovek vykolejených lidí. Nic ale neklame tak zle jako podobné akce. Hnědá barva sluší párprocentním řvounům jako Kotleba nebo Tomio Okamura, premiéry, vicepremiéry a ministry ale ve volbách zpravidla zabíjí.

zada ( 7. března 2016 12:06 )

Pane HOlec, kam na tyhle "chytrosti" chodíte??? Vám se asi nedaří vystřízlivět, co???? Ale on papír všechno snese, že ?  Plesk ty vaše "hodnotné kydy" rád otiskne.

sairait ( 7. března 2016 11:22 )

největší p.rdel je, jak se všichni bojí Kotleby, který má v programu jen dva body, ten první je aby politici nekradli a ten druhý aby Romové pracovali,

moiaza ( 7. března 2016 07:53 )

 Proč se řeší volby na Slovensku? Žijeme přece v ČR. Je věc Slováků, jak rozhodli. Ve volbách nejde o to, kam bude bude země směrovat. Ve volbách jde o vlastní blaho, vlastní peníze a všechny vymožeností související s funkci. Šance pro mnoho mocichtivých hlupáků. Vždyť se stačí podívat na naší vládu. Opozce funguje pouze jako škodná. Nemá zájem sednout, dát hlavy dohromady a nco chytrého vymyslet. Opozice má jen jediný cíl. Podrážet nohy a škodit. Proto jsou volby k ničemu.

Zobrazit celou diskusi