Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Na Evropu míří 10 milionů uprchlíků,“ bojí se Němci a chtějí zaplatit Turkům

Autor: kle - 
12. ledna 2016
07:40

Masivní migrační vlna do Evropy je pouze začátek, v příštích letech zamíří na starý kontinent dalších až 10 milionů lidí. Budou prchat před hladem, bídou a násilím. Je rovněž nutné zaplatit Turecku, kterému EU slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun). Pro deník Bild to řekl německý ministr pro místní rozvoj Gerd Müller, informují v úterý Novinky.cz.

„Největší migrační vlny teprve přijdou. Populace Afriky se v příštích desetiletích zdvojnásobí. Přijdou lidé prchající před hladem, bídou a násilím, protože pro sebe a své rodiny nevidí v rodných zemích budoucnost,“ řekl ministr německému deníku. Hlavní příčinou současné krize je podle něj internet, díky němuž vidí lidé na Blízkém východě životní úroveň v Evropě.

Uprchlická krize vyjde na miliardy

Evropské země musí podle ministra začít masivně investovat do integrace příchozích. Měl by být zřízen zvláštní fond, v němž by pro začátek bylo 10 miliard eur (zhruba 270 miliard korun).

Zároveň je nutné poslat finanční pomoc přímo do zemí, odkud migranti přichází. „Žili (v řadě případů) celé roky ve stanech či stájích bez vody a elektřiny. Je ostudné, že mezinárodní společenství není schopno pomoci na těchto místech,“ řekl Müller.

Do třetice by EU měla „bezpodmínečně“ zaslat slíbenou finanční pomoc Turecku, kde se nalézají miliony uprchlíků. Slib padl na summitu v listopadu loňského roku, Turecko se zavázalo, že pomůže zastavit příliv migrantů výměnou za 3 miliardy eur a obnovení vstupních rozhovorů o vstupu Turecka do EU.

Řada uprchlíků při cestě do Evropy stále umírá...