Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlický kompromis v partaji u Merkelové. Kancléřka se na sjezdu vyhne sporům

Autor: ČTK, kal - 
13. prosince 2015
19:40

Německá kancléřka Angela Merkelová se během stranického sjezdu vyhne ostrým střetům s kritiky její uprchlické politiky. Předsednictvo vládnoucí Křesťanskodemokratické unie Německa (CDU) strany se totiž v Karlsruhe shodlo na formulaci stranického postoje k problému běženců. Vychází vstříc odpůrcům nynějšího přístupu a zároveň neobsahuje žádné zmínky o limitu pro počet uprchlíků.

Merkelová, která stanovení maximální kapacitní hranice odmítá, označila kompromis za podporu svého dosavadního kurzu. Ještě před jednáním předsednictva Merkelová naznačila, že je ochotná k ústupkům, aby si usmířila stranické odpůrce.

Dohodu se nakonec podařilo uzavřít. Klíčová je v ní věta, že CDU je rozhodnuta „příliv žadatelů o azyl a běženců výrazně zmenšit skrze účinná opatření“. Dále se v dokumentu uvádí, že pokud by v nezměněné podobě běženecký proud pokračoval, přetížilo by to stát i společnost takové silné země, jakou Německo je.

„Slovo limituje chybí. Je tam zmenší nebo sníží,“ řekla Merkelová o kompromisu, který neobsahuje požadavky svých odpůrců na stanovení limitů pro běžence. Dále prohlásila, že postoj předsednictva CDU odpovídá konceptu, který již měsíce zastává.

Mládežníci požadavek na limit pro běžence stáhli

Jedním z nejhlasitějších zastánců určení hranice, kolik běženců je Německo schopné pojmout, je organizace křesťanskodemokratické mládeže Junge Union. Ta již podle DPA svůj požadavek na stanovení limitu stáhla.

Německá kancléřka Angela Merkelová na sjezdu CDU v Karlsruhe Německá kancléřka Angela Merkelová na sjezdu CDU v Karlsruhe | Reuters

Kancléřka místo konečné hranice pro přijímání běženců trvá na celoevropském řešení. Opakovaně zdůrazňovala, že klíčové je omezit počet běženců skrze evropskou solidaritu a reagováním na příčiny krize, ne případnými jednostrannými opatřeními Německa. Dodala, že Německo musí jednat v souladu s Evropou a že boj se vede o příčiny uprchlictví a o zachování otevřených hranic.

Tématem stranického sjezdu budou ale i hospodářské či ekologické otázky. „Musíme utvářet naši budoucnost, musíme zůstat hospodářsky silní a musíme dbát na to, abychom si zachovali sílu i na úspěšné vyřešení takových výzev, které přináší globalizace,“ dodala Merkelová.

Rozbroje kvůli migrantům

Kancléřka kvůli svému vstřícnému postoji vůči běžencům nečelí kritice jen v rámci CDU, ale i z řad sesterské bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Zatímco Merkelová je přesvědčená, že Německo příchod uprchlíků zvládne, bavorští politici společně s konzervativci z CDU požadují tvrdší přístup a omezení imigrace.

Německo je jedním z hlavních cílových států, kam migranti míří. Letos jich do země podle oficiálních údajů přišel už jeden milion, přičemž drtivá většina vstoupila na německé území v Bavorsku.