Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Huml o uprchlících: My jsme v pozici indiánů. Nechci do rezervace

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. listopadu 2015
15:15

Také podle poslance Stanislava Humla (ČSSD) je potřeba pomáhat uprchlíkům, kteří utíkají před válkou. Varoval ale, že současná uprchlická krize přináší davy ekonomických migrantů, kteří se ne vždy chovají jako slušní hosté. Podle něj navíc přicházejí lidé, „kteří nás chtějí obohatit kulturou, která zamrzla před tisíci lety“. S nadsázkou dodává, že jsme se dostali do pozice indiánů.

„Všichni jsme imigranti,“ vzkázal přes Twitter americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro. A uveřejnil video „Naše Amerika. Naše příběhy“, které natočili jeho podřízení.

„No jo, ale my jsme v pozici indiánů, pane velvyslanče. Nechci do rezervace,“ reagoval na Facebooku poslanec Stanislav Huml (ČSSD) a sdílel článek Blesk.cz o Schapirovi a spol. „Je to samozřejmě trochu nadsázka,“ vysvětloval následně svůj komentář pro Blesk.cz.

Podle Humla je uprchlíkům před válkou třeba pomoci, ale... „Nesmí si však tu svou válku přenést na naše území a musí mít tolik slušnosti, aby ctili pravidla hostitele. Nemohou počítat s tím, že budou mít stejná práva, ale mají právo očekávat slušné zacházení,“ řekl Blesk.cz Huml.

A jedním dechem dodal: „To, co dnes zažíváme, však není vlna uprchlíků před válkou, ale mix s ekonomickými migranty, a co je horší s lidmi, u kterých lze předpokládat, že se nebudou chovat jako slušní hosté. Zásadní pak je jejich množství. Do půllitru nalijete také o trochu víc vody, ale když je plný, tak prostě přeteče. To, co se děje před našima očima dnes, je hrozba rozvalu sociálních systémů v EU.“

Podle Humla „přicházejí lidé, kteří nás chtějí obohatit kulturou, která zamrzla před tisíci lety“. „Řídí se pokyny proroka, které prohlásil v historicky jiné době, jsou nepřezkoumatelné, platné a všichni muslimové jsou povinni je dodržovat. A dřív nebo později je dodržovat budou donuceni i ti umírnění,“ upozornil.

Na sociálních sítích činný Huml pak přidal ještě jeden poněkud kontroverzní příměr. „Máme těmto lidem také pomáhat? Hledejme příklady v přírodě. Tohle dnes koluje po internetu: Umíte si představit, že by lev do svého doupěte vpustil opice, které by všechno zaneřádily a žraly, množily by se, zabíjely jeho mladé, chtěly, aby se staral především o ně, aby se choval i on a jeho lvice jako opice a pak mu řekly, že jestli se mu to nelíbí, má odejít ze svého doupěte? Co by se asi stalo? A proč máme ve znaku lva?“ dodal Blesk.cz Huml.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině