Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový uprchlický rekord. K Merkelové dorazila za listopad „Plzeň“ migrantů

Autor: ČTK, mb - 
24. listopadu 2015
11:15

Od začátku listopadu přišlo do Německa 180 tisíc běženců a jejich počet tak už nyní vyrovnal dosud rekordní měsíční hodnotu z října. Informovala o tom německá policie, podle níž se nenaplňují předpoklady, že se v chladném období roku množství přicházejících uprchlíků sníží. Celkem se letos v zemi vedené kancléřkou Angelou Merkelovou zaregistrovalo už více než 900 tisíc běženců, což je pětkrát více než za loňský rok. Pro představu – čtvrté největší české město, Plzeň, má 170 tisíc obyvatel.

Podle policie jsou denní počty příchozích dlouhodobě stabilní, v posledních dvou týdnech dorazilo do Německa každý den 7 až 8 tisíc lidí. Přes 10 tisíc běženců v jednom dni zaznamenali policisté naposledy 5. listopadu.

Za celý listopad tak do Německa dorazilo 180 tisíc lidí. S příchodem zimy se podle policie imigrační příliv nezmenší, úřady spíše počítají s mírným nárůstem žadatelů o azyl.

Vicekancléř volá po kvótách

Podle vicekancléře Sigmara Gabriela (56) přitom Německo „absolutně nezbytně“ potřebuje, aby se snížila zátěž, které v souvislosti s uprchlickou krizí čelí. Gabriel znovu vyzval ke společnému evropskému řešení, kdy by Evropská unie vytvořila systém pevných kvót pro počet uprchlíků ročně a sama zajistila jejich vyzvednutí z krizových regionů.

„Už jen to, že by lidé věděli, že mohou v rámci kvóty bezpečně přijít do Evropy a do Německa, by změnilo situaci. Rodina v Turecku nebo v Libanonu by si pak velmi dobře rozmyslela, zda pro ni má smysl dát se do rukou zločinným převaděčům a zaplatit za to všemi penězi, které má,“ řekl Gabriel deníku Süddeutsche Zeitung.

Zemský premiér Saska-Anhaltska Reiner Haseloff v deníku Handelsblatt vyzval, aby si každá spolková země stanovila horní hranici počtu uprchlíků, o které se může postarat. Pro Sasko-Anhaltsko to prý je 12 tisíc osob ročně. Celkovou horní hranici by podle Haseloffa mělo Německo veřejně ohlásit, aby dalo lidem, kteří zvažují útěk do Evropy, jasně najevo, že možnosti přijímat uprchlíky jsou omezené.

Kancléřka Angela Merkelová (61) v minulosti odmítla stanovení horní hranice pro imigranty. Německu by podle Merkel měly s uprchlíky pomoct ostatní evropské země, kancléřka proto prosazuje kvóty pro rozdělení uprchlíků. Za celý loňský rok přišlo do Německa „pouze“ 173 tisíc uprchlíků. Ještě v květnu Němci odhadovali, že do země přijde 400 tisíc imigrantů, ale během léta a podzimu se k našim západním sousedům nahrnuly statisíce běženců hlavně z Blízkého východu a Afriky. Předpokládá se, že do konce roku dorazí do Německa rovný jeden milion utečenců.