Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Paříž všechno mění.“ Merkel čelí v Německu silnému odporu proti migrantům

Autor: ČTK, mb - 
16. listopadu 2015
15:29

Teroristické útoky v Paříži zesílily tlak na německou kancléřku Angelu Merkel (61), aby změnila svou liberální imigrační politiku. Proti Merkel už se postavili i její političtí spojenci a požadují, aby se Německo začalo bránit „nekontrolované a nelegální“ migraci.

„Dny nekontrolované a nelegální migrace musí skončit. Paříží se všechno mění. Je nepřípustné, že nyní nevíme, kdo přichází do Německa a co ti lidé vlastně dělají,“ nechal se slyšet bavorský ministr financí Markus Söder (48) a dodal, že milion uprchlíků, kteří tento rok dorazili do Německa, je prostě příliš: „Jeden milion je zkrátka hrozně moc. Aby mohla být migrace řízená, můžeme mluvit maximálně o 200 či 300 tisících lidech.“

Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak tomu bylo doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách.

Křesťansko-sociální unie Bavorska patří k politickým spojencům Merkel, ale strana varovala, že i její trpělivost s liberální přistěhovaleckou politikou kancléřky není nekonečná. „CSU podporuje kancléřku, ale bylo by dobré, kdyby Angela Merkel přiznala, že otevření hranic byla prostě chyba,“ říká Markus Söder.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen (57), která je z kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU), sesterské strany CSU, v pondělí naopak zdůraznila, že by bylo chybou směšovat migrační krizi v Evropě a hrozbu terorismu.

Terorismus je podle ní „tak dobře organizovaný, že nemusí riskovat náročné uprchlické trasy a někdy životu nebezpečné přeplouvání moře“. U těla jednoho z pařížských sebevražedných atentátníků se našel syrský pas. Muž byl v říjnu registrován jako uprchlík v Řecku.