Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„ISIS je tváří zla,“ tvrdí Obama. S Putinem a Merkel mu chce zarazit příjmy

Autor: ČTK, simao - 
16. listopadu 2015
17:15

Summit G20 v Turecku opanovala napjatá mezinárodní situace po pátečním teroru v Paříži – jakkoli měl původně jiné téma. Za účasti Baracka Obamy, Vladimira Putina či Angely Merkel se země dohodly, že se pokusí teroristům zarazit přísun financí. Zraky všech se pak obrací i k samotné Sýrii, kde se válčí proti Islámskému státu.

„ISIS je tváří zla,“ uvedl ve svém projevu na summitu G20 prezident USA Barack Obama a mluvil o nutnosti zničit tuto „barbarskou teroristickou organizaci“.

Upozornil však, že případná americká pozemní ofenziva v Sýrii by byla chybná. „Máme nejlepší armádu na světě a nejlepší armádní stratégy na světě, s nimiž se čtyři roky scházím a probírám, že by to byla chyba,“ uvedl americký prezident s tím, že by šlo jen o zopakování toho, co tu již bylo. Islámský stát podle něj nevede konvenční válku, a proto je těžké jej zastavit.

Uprchlík (ne)rovná se terorista

V projevu zmínil Obama i migrační krizi. „Musíme mít také na paměti, že mnoho uprchlíků jsou sami oběťmi terorismu,“ upozornil. Souhlasil s ním i italský premiér Matteo Renzi, který uvedl: „Je strašně jednoduché říct, že uprchlíci rovná se terorismus. Přitom skoro všichni běženci prchají před (stejnými) teroristy, jací útočili v našich městech.“

Summit G20 v Turecku: Minuta ticha za oběti z Paříže a rozhovor Putina s Obamou Summit G20 v Turecku: Minuta ticha za oběti z Paříže a rozhovor Putina s Obamou | EPA, Reuters

Merkel: Nelze bojovat jen vojenskou silou

Zastavit příliv financí směřujících na podporu mezinárodního terorismu, posílit kontroly na hranicích i leteckou bezpečnost a sdílet zpravodajské informace, zesílit boj proti teroristické propagandě na internetu. To vše přitom žádají ve společném prohlášení země skupiny G20.

Summit v turecké Antalyi v pondělí končí, v závěrečném prohlášení k terorismu vůdci velkých světových ekonomik také zdůraznili, že je zapotřebí posílit spolupráci tak, aby „řečiště, kterými proudí finance teroristům, vyschla“.

„Shodli jsme se na tom, že nelze bojovat jen vojenskými prostředky, ale je potřeba celá řada opatření,“ řekla německá kancléřka Angela Merkel. Terorismus podle společného prohlášení nemůže být spojován s žádným náboženstvím, s žádnou národností, civilizací či etnickou skupinou.

Summit G20 v Turecku: Minuta ticha za oběti z Paříže Summit G20 v Turecku: Minuta ticha za oběti z Paříže | Reuters

Země G20 v prohlášení upozornily, že nadále sílí moc extremistů, kteří se po výcviku a účasti v bojích v zemích, kde přetrvává občanská válka, vracejí domů a představují teroristickou hrozbu. „Jednoznačně odsuzujeme veškeré teroristické činy, metody a praktiky, které nelze za žádných okolností ospravedlnit, bez ohledu na jejich motivy,“ píše se v textu.

Dvoudenní vrcholná schůzka za účasti Obamy, Merkel, Putina či saúdského krále Salmana se přitom měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu. Páteční krvavé události v Paříži ale vše zastínily.

Summit G20 v Turecku: Občerstvení pro zasedající státníky Summit G20 v Turecku: Občerstvení pro zasedající státníky | EPA

V souvislosti se situací v Sýrii, kde Francouzi podnikají odvetu za pařížské útoky – bombardují pozice ISIS, se řešila i pozice syrského diktátora Bašára Asada. Podle Davida Camerona, který se v pondělí sešel v Antalyi s Vladimirem Putinem, se stanoviska Západu a Ruska ohledně budoucnosti syrského vůdce dlouho a zásadně rozcházela. Názorová propast je ale prý nyní o něco menší. 

Summit G20 v Turecku: David Cameron a Vladimir Putin Summit G20 v Turecku: David Cameron a Vladimir Putin | EPA

Cameron přitom vyzval Putina ke spolupráci s mezinárodním společenstvím při podpoře změny režimu v Sýrii. „Existovala ohromná názorová propast mezi těmi, kteří si jako my myslí, že Asad by měl ihned odejít, a těmi, kteří ho jako prezident Putin podporovali a podporují,“ uvedl Cameron. „Myslím ale, že tato propast je nyní menší. Chce to ale kompromisy na obou stranách,“ dodal.

Západní velmoci a jejich arabští a evropští spojenci trvají na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení krvavého konfliktu, který trvá již déle než čtyři roky. Asadovi stoupenci, Rusko a Írán, ale podporují myšlenku voleb, kterých by se Asad mohl zúčastnit.

Cameron vedle toho upozornil, že Británie za poslední půlrok zabránila sedmi plánovaným atentátům na svém území. Cameron se proto domnívá, že by se měl Londýn připojit ke spojeneckým náletům na pozice ISIS v Sýrii. Musí prý ale přesvědčit více poslanců, aby takovou akci podpořili. A aby se nenechali zastrašit teroristy z Islámského státu, kteří hrozí útoky i v dalších zemích zapojených do náletů. 

Summit G20 v Turecku: Vladimir Putin a Barack Obama Summit G20 v Turecku: Vladimir Putin a Barack Obama | EPA

Putin: Dokončujeme studium materiálů k pádu letadla

Zatímco na sociálních sítích se řada profilů uživatelů z celého světa zbarvila do odstínů francouzské trikolóry, na útok na ruské letadlo s 217 turisty a sedmi členy posádky v Egyptě se po pařížských událostech poněkud pozapomnělo. Vladimir Putin na schůzce s italským premiérem Matteem Renzim připomněl, že je Rusko v závěrečné fázi studia materiálů, které se vztahují k tomuto neštěstí.

USA a Velká Británie se kloní k verzi, že letadlo spadlo po výbuchu bomby umístěné na palubě stroje. Egypt a Rusko to zatím nepotvrdily. „Jsme v závěrečné fázi studia materiálů,“ neprozradil Putin bližší detaily. Italský premiér znovu vyjádřil soustrast jménem svým a italských občanů a zdůraznil, že země světa se především musí spojit v boji proti terorismu. „Musíme prokázat jednotu. A tato jednota musí být především v boji proti terorismu,“ uvedl Renzi.