Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nemocnice vypadala jako válečná zóna, prohlásil lékař z Paříže

Autor: dce - 
17. listopadu 2015
05:01

Pohled, který chyběl do mozaiky hrůzy a zmaru, se nyní objevil na internetu. Fotografie lékařů, kteří ošetřují zraněné z teroristických útoků v Paříži, je až nepříjemně mrazivá. Lékaři a oběti jsou v jedné místnosti doslova namačkaní jeden na druhém. Celý výjev připomíná fotografie z válečných oblastí. Jenže tohle je Paříž.

Osm útočníků, desítky mrtvých a zraněných, stovky lékařů a sester. Smrt, bolest a panika. Tak vypadal páteční večer v Paříži, kde osm teroristů zaútočilo na několika místech a pomocí střelných zbraní a bomb způsobili zkázu.

132 nevinných lidí zaplatilo životem, mnoho dalších skončilo v nemocnici – někteří s lehkými, někteří s velmi těžkými zraněními. Jedna fotografie, která se objevila na internetu mluví za vše – několik lékařů a sester se sklání nad pacienty, všichni jsou natěsnaní v malé místnosti.

Šéf pohotovosti v nemocnici Georgese Pompidoua v Paříži Philippe Juvin pracoval i v Afghánistánu. Nemocnice mu v pátek v mnohém připomněla válečnou zónu Blízkého východu. Zranění, která mnozí lidé měli, vídal prý jen právě tam, uprostřed války a ozbrojených konfliktů.

Lékaři v pátek všichni pracovali nonstop, aby mohli zachránit co nejvíce životů. A to v podmínkách, které zdaleka nepřipomínaly nemocnici, na kterou jsou zvyklí. Bylo tam nezvyklé ticho, přestože se tam nacházely desítky lékařů a desítky bolestivě zraněných lidí – všichni byli v šoku z otřesných událostí.

Jedna ze sester popsala neuvěřitelnou vlnu solidarity – lékaři, sestry, medici i další zaměstnanci nemocnice začali uprostřed noci volat a přicházet, aby mohli pomoci. Všichni popisují zranění obětí útoků jako devastující – střelná poranění, ve kterých šla kulka často skrz naskrz, roztříštěné končetiny, prasklé lebky, zlomené čelisty, vydloubnuté oči...

„Nikdo si nedovede představit ten psychický dopad na člověka,“ řekl jeden lékař o zraněných.

Zobrazit celou diskusi