Zubař Roman Šmucler: Jsme ve válce! Je to jasná reakce na Rusy

A jak podle něj nastolit mír? „Mír se obnovuje silou armád mocných koalic připravených zasáhnout, ne prosbami,“ tvrdí docent zubního lékařství a známý moderátor.

Proč teroristé podle něj zaútočili? „Myslím, že to je odpověď Islámského státu na pomalý, ale jistý postup Rusů v Sýrii. Islámský stát chce, aby se Evropa lekla a uzavřela nějaký separátní mír. Třeba jako to bylo dosud. Párkrát za rok na ně pošleme dron, ale jinak je necháme dělat si, co chtějí,“ tvrdí Šmucler.

Pokus o převýchovu

„Chtějí, abychom hned teď žili po jejich, jinak budou zase zabíjet. Povedlo se jim to v Íránu, Sýrii...,“ řekl Blesku a dodal: „Pokud to nezastavíme, ženy se začnou více zahalovat, Vánoce se stanou svátkem slunovratu a zmizí svoboda slova. Lidé se budou bát, aby to nebouchlo, a přizpůsobí se, protože vlády jsou, bohužel, slabé.“ Tohle nesmí podle Šmuclera skončit jako po lednovém útoku na pařížský časopis Charlie Hebdo konstatováním, že to byl čin pár popletenců, kteří nemají podporu.

Zubař Roman Šmucler
Autor: archiv Blesku

Co si myslí o pomoci uprchlíkům?

  • „Máme pomáhat syrským mužům bránit se zbraní v ruce jejich zem a můžeme se v Turecku i u nás postarat dočasně o jejich ženy, děti, staré a nemocné,“ je přesvědčený Šmucler.
  • „Děláme to naopak, tím pomáháme Islámskému státu se roztahovat a ženy a děti bez pomoci trpí,“ dodává.

Hranice nefungují, je třeba opevnit EU

Podle Šmuclera každý stát, zejména je-li ve válce jako Evropa nyní, musí mít hlídané hranice. „Hranice Evropské unie v Řecku nefungují. Zkusme postavit funkční schengenské hranice na hranicích Chorvatska nebo Slovinska. Určitě je k tomu odhodláno Maďarsko a celý Visegrád,“ tvrdí lékař s tím, že není důvod izolovat Česko.

Politolog Petr Robejšek
Autor: archiv Blesku

Petr Robejšek, politolog: Kolik lidí bude muset ještě zemřít?!

„Asymetrická válka, kdy obě strany vedou boj různými prostředky. Nepřítel však používá úplně všechny prostředky bez jakýchkoliv ohledů,“ tak vnímá útoky ve francouzské metropoli politolog Petr Robejšek (67). Západ je podle něj ve slabší pozici, protože je k teroristům ohleduplnější.

„Kolik lidí bude muset ještě zemřít, aby zodpovědní začali konat? Po každých akcích jsou evropští politici otřesení, ale je důležité, aby začali jednat ve prospěch svých občanů,“ uvedl politolog pro ČT24. „Evropa si dělá potíže s tím, kdo je vinen, aby náhodou neublížila někomu jinému. Je třeba se ptát, co vlastně udělali ti mrtví,“ míní.

Proč právě Paříž?

Útočníci se snaží najít co nejvíc prostoru, který jim pomůže k co největšímu masakru. „V Paříži je obrovská síla komunity, protože se mezi pětadevadesáti procenty mírumilovných muslimů může skrývat několik desítek lidí, kteří ty činy prostě chtějí dělat,“ vysvětluje politolog.

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: archiv Blesku
 

Dominik Duka, pražský arcibiskup: Politici selhávají

„Člověk, který dlouhodobě sleduje situaci na politické scéně, se nemůže zbavit silného dojmu, že v posledních měsících selhávají při řešení uprchlické krize jak politici, tak elity,“ tvrdí pražský arcibiskup Dominik Duka (72).

Domnívá se, že značná část vedoucích evropských politiků se odtrhla od svých voličů, které potřebuje jen v kampaních před volbami. Na jejich názory, hlasy a potřeby v dalších letech už příliš nehledí.

„Snad by stála za připomínku situace, kdy na Londýn za druhé světové války padaly bomby a královna matka vyrazila do ulic s faktickou pomocí postiženým,“ napsal na svůj facebookový profil Duka. Připomněl i obdobnou situaci z Říma, kdy papež Pius XII. se také vydal mezi obyvatele s pomocí poté, co byl Řím bombardován.

„Dnešní politici při podobném útoku zamíří rychle do krytu, odkud všechno řídí. Možná se za čas projdou 50 metrů ulicí střeženou tisícovkami policistů. Mezi lidmi je ale tak nějak málo vidíme,“ doplnil arcibiskup.