Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Paříž už pro Čechy není město lásky. Stornují zájezdy a ruší letenky

Na letištích se tvoří fronty kvůli bezpečnostním opatřením.
Na letištích se tvoří fronty kvůli bezpečnostním opatřením.  (Autor: Martin Přibyl )
Autor: ula, ČTK - 
16. listopadu 2015
16:45

Cestovní kanceláře a dopravci předpokládají, že teroristické útoky se výrazně dotknou cestovního ruchu nejen v nejbližších dnech, ale také v budoucnu. Řada Čechů už o víkendu zrušila letenky do francouzské metropole. Paříž přitom tradičně láká milence v každém věku jako město romantiky a lásky.

Po 11. září se razantně změnilo cestování po celém světě. Odborníci si myslí, že teroristické útoky v Paříži budou mít na způsob cestování velký vliv. Už nyní jsou v celé Evropě zvýšeny bezpečnostní kontroly a posílena bezpečnostní opatření.

Zostřené bezpečnostní opatření na pařížských letištích se podle mluvčí pražského letiště Mariky Janouškové projevilo na několikaminutových zpožděních příletů z Francie. „Zvýšená bezpečnostní opatření nyní platí i v Praze, tyto procedury ale neprodlouží čas nutný k odbavení, a není proto nutné pro příchod na letiště počítat s delší časovou rezervou,“ dodala mluvčí.

Omezený prodej eurovíkendů?

„Nabídka eurovíkendů do Paříže bude ze strany cestovních kanceláří v nejbližší době omezena, dokud se situace alespoň částečně neuklidní,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková a dodala: „Aktuálně prodané zájezdy do Paříže cestovní kanceláře v současné chvíli neruší.“ Počty zrušených zájezdů do Paříže ze strany klientů jsou podle ní pouze v jednotkách osob.

Podle Petříčkové přijmou bezpečnostní opatření i další města, kde se konají adventní trhy, jako např. Vídeň, Drážďany a Norimberk. Pokud se tedy vydáváte do Francie nebo dalších evropských metropolí individuálně, sledujte webové stránky jednotlivých měst a památek, které hodláte navštívit. V Paříži jsou momentálně až do úterý všechny památky uzavřeny.

„Páteční teroristické útoky v Paříži budou mít jednoznačně vliv na prodej eurovíkendů – právě teď vrcholí nákup pobytů zaměřených na adventní návštěvy evropských velkoměst. Předpokládáme, že zájem o eurovíkendy v Paříži poklesne, ale vše se bude odvíjet od dalšího dění v zemi,“ uvedla ředitelka portálu Dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Čedok zatím zrušil jeden zájezd do francouzské metropole. „Zájezd do Paříže v termínu 14. – 17. listopadu jsme umožnili klientům zrušit. Ti mají nyní možnost si vybrat zájezd v jiném termínu, případně zájezd do jiné destinace. O svoje peníze tak nepřijdou,“ řekl mluvčí CK Hynek Špinar. Cestující ruší i letenky.

„Pobočka Student Agency na Letišti Václava Havla, která funguje 24 hodin denně, vyřizovala o víkendu změny letenek do Paříže nad rámec standardních podmínek,“ uvedla ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

Student Agency umožňuje přerezervování letenek i jízdenek na jiný termín stejně jako další dopravní společnosti.

„Air France umožňuje změnu termínu cesty do Francie. Pro odlety do 22. listopadu je možnost přeložení cesty do 15. prosince. Ostatní aerolinky umožňují změny jen v rámci tarifních podmínek, ve většině případů se přitom jedná o nevratné a neměnné letenky,“ uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

„Dotazů souvisejících s útoky v Paříži stále přibývá. I dnes zodpovídáme dotazy na možnosti zrušení nebo přeložení cesty. Někteří cestující nechtějí v Paříži ani přestupovat,“ dodal Trejbal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině