Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teroristé? Paříž oslavuje muslimy jako hrdiny, při útocích zachránili životy

Autor: val - 
16. listopadu 2015
18:48

Být muslimem nemusí nutně znamenat být teroristou, potvrzuje hned několik příběhů z Paříže. Jejich hrdiny jsou islámští přistěhovalci, kteří riskovali vlastní životy, aby zachránili životy rodilých Evropanů.

Restaurace Casa Nostra zažívala svou obvyklou páteční špičku. Alžírský muslim Safer právě pracoval za barem, když se zvenčí ozvala střelba a výbuchy.

„Byl jsem zrovna u pokladny. Uslyšeli jsme výbuchy – opravdu velké rány. Všichni začali křičet, pršelo na nás sklo. Bylo to strašné, sklo bylo všude a strefovalo nás do tváří,“ popsal svůj příběh pro BBC.

Venku na terase zahlédl dvě zraněné ženy. Útok zasáhl jednu do zápěstí a druhou do ramene. Obě silně krvácely. I když to bylo riskantní, Safer prý cítil, že musí přispěchat na pomoc. Počkal, až střelba na chvíli ustane, a vyběhl ven. „Zvedl jsem je a spěchal s nimi dolů do suterénu. Tam jsem s nimi seděl a snažil se zastavit krvácení,“ řekl. Ještě nějakou dobu poslouchali zvuky útoku, pak vyšli ven a uviděli na ulici lidská těla.

Zachránil stadion před zkázou

Ještě hůř mohl dopadnout útok na fotbalový stadion Stade de France s kapacitou 80 tisíc lidí, nebýt muslimského člena ochranky, který u jednoho z atentátníků odhalil výbušnou vestu.

Zouheir, který podle Huffington Post patří mezi pařížské imigranty, v osudný den prováděl kontroly při vstupu do vnitřní části stadionu, kde se právě odehrával přátelský zápas mezi Francií a Německem. Jak uvedl Wall Street Journal (WSJ), kterému se muž se svým příběhem svěřil, příchozí útočník měl u sebe lístek na zápas, Zouheir však při fyzické kontrole odhalil na jeho těle vestu s výbušninou. Terorista se pak zřejmě lekl, utekl a odpálil se před stadionem.

Před stadionem pak zazněly ještě další dva výbuchy. Čtyři lidé tam přišli o život a další desítky utrpěly zranění. Ze stadionu evakuovali francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Podle WSJ zamýšleli teroristé odpálit se uvnitř stadionu, aby tak kromě samotné exploze vyprovokovali smrtící tlačenici při útěku. Dá se předpokládat, že kdyby se teroristům jejich cíl podařil, byly by škody na životech o mnoho vyšší.

Podobnost s jinými zachránci

Huffington Post přirovnává Zouhaira k Ahmedu Merabetovi, policejnímu důstojníkovi, jenž byl zabit letos v lednu při útoku na Charlie Hebdo. Jeden z teroristů ho popravil, když ležel zraněný na zemi. Francie ho pak opěvovala jako hrdinného muslima, který bránil zemi před jiným muslimem.

BBC zase našla podobnost v případech muslima Safera a Lassana Bathilyho. Mladý imigrant v Mali v lednu ukryl skupinu vystrašených zákazníků v košer obchodě, čímž je zachránil před střílejícím teroristou. Za odměnu dostal ve Francii občanství.