Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zametali stopy? Francouzi zadržení v Česku koupili samopaly na cizí pasy

Autor: val - 
20. listopadu 2015
08:26

Dva francouzští občané, kteří byli zadrženi poblíž hranice se Slovenskem, použili pro nákup zbraní marocké doklady vydané na jinou osobu. Uvedl to web Lidovky.cz, podle kterého se muži takto snažili zamést stopy.

„Podle vyjádření cizinecké policie se jednalo o pravé doklady jiné osoby. Mám za to, že byly marocké,“ řekl pro Lidovky.cz uherskohradišťský státní zástupce Martin Malůš, který případ dozoruje. Muži podle něj tvrdili, že na Slovensku byli poprvé, prý si ze zvědavosti a pro svou potřebu jeli koupit zbraně.

Česká policie zatkla dvojici letos v dubnu, když u nich při běžné silniční kontrole našla několik samopalů. Proč zbraně kupovali na marocké doklady, nebyli podle Malůše schopni vysvětlit. „K osobě, na jejíž jméno byly doklady vystavené, se nic zjistit nepodařilo. Ty zbraně se na Slovensku prodávají na občanku,“ uvedl. Je tedy možné, že se tak snažili za sebou zahladit stopy.

Web upozorňuje, že dvojice byla zadržena tři měsíce po útoku na Charlie Hebdo, kde údajně teroristé stříleli ze slovenských kalašnikovů. Propojení obou případů se ale podle policie nepotvrdilo. Proto je soud zatím potrestal pouze za zahraniční obchod s vojenským materiálem bez povolení nebo licence a za nedovolené ozbrojování.