Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Teroristé v Česku? Policie našla auto plné zbraní, mířilo do Francie

Zlínští policisté zadrželi auto plné zbraní. Směřovalo do Francie. (Ilustrační foto)
Zlínští policisté zadrželi auto plné zbraní. Směřovalo do Francie. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz/sleviště.cz/Blesk.cz)
Autor: sou, ČTK - 
18. listopadu 2015
07:31

Asi tři měsíce po útocích na Charlie Hebdo náhodou česká policie zastavuje auto plné zbraní, ve kterém sedí Francouzi. Vůbec není vyloučeno, že muži, které policie hned zadržela, mohli mít vazby na teroristy – strůjce krvavých útoků v Paříži.

„V automobilu byly nalezeny zbraně, u kterých vzniklo podezření, že jejich dovoz podléhá povolovacímu režimu. Zadrželi jsme dva muže cizí státní příslušnosti, na které jsme v červnu předali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby,“ potvrdil informace serveru Lidovky.cz mluvčí zlínských policistů Petr Jaroš.

 

Následovné zatčení dvou cizinců prošlo bez hlášení veřejnosti. Po událostech pátku třináctého v Paříži ale vše dostává jiný úhel pohledu. Auto totiž směřovalo právě do Francie. Mluvčí zlínských policistů na přímou otázku odpověděl, že obvinění muži byli francouzské národnosti.

 

Zlínští policisté na to upozornili Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, pod který spadá i takzvaný Národní kontaktní bod pro terorismus. „O případu víme, řešili ho ale kolegové ve Zlínském kraji. Cestou Národního kontaktního bodu pro terorismus byli francouzští kolegové informováni,“ tvrdí mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták. Proč ho neřešili oni, prý nevysvětlil.

 

Oba soud vyhostil na pět let z Česka

 

Krajský soud ve Zlíně uložil jednomu z nich 14 měsíců nepodmíněně. I přesto, že se proti tomu Christophe Etienne Dubroeucq odvolal, vyslechl si stjený rozsudek i u olomouckého vrchního soudu.Navíc byl i na pět let vyhoštěn z Česka. Jeho komplic Jeremy Pierre Andre Onoo vyvázl s jednoletou podmínkou s odkladem na tři roky a také byl na pět let vyhoštěn. Informace uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.

 

Podle obžaloby Dubroeucq počátkem letošního dubna požádal Onoa, aby s ním odjel z Francie na Slovensko nakoupit zbraně.  Onoo měl zajistit a řídit automobil, neboť Dubroeucq nebyl schopen ze zdravotních důvodu řídit na delší vzdálenost. Oba muži poté odjeli 15. dubna z Francie a o den později Dubroeucq na Slovensku nakupoval zbraně.

 

Neměli povolení ani zbrojní pas

 

Podle Tesařové se jednalo o sedm kusů expanzních akustických zbraní, tři kusy samopalu UZI, ráže devět milimetrů s prázdnými zásobníky. Uvedené zbraně pak téhož dne ve 13:20 převezl přes hraniční přechod Starý Hrozenkov na území Česka, ačkoli k převozu zbraní uvnitř Evropské unie neměl od ministerstva průmyslu a obchodu povolení a nebyl ani držitelem zbrojní licence k nabývání a držení střelných zbraní kategorie "A", tedy zbraní zakázaných.

 

Slovensko je známe tím, že má poněkud volnější prodej těchto expanzivních zbraní. Mají být upraveny tak, aby z nich šlo střílet pouze slepými náboji. Jde je tak koupit i bez zbrojního pasu. Jenže se tam prý prodává i velké množství samopalů, které jsou znehodnoceny jen částečně a po pár úpravách mohou opět zabíjet.

 

handgood ( 18. listopadu 2015 21:19 )

Bývalí lampasáci a estebáci si ze zbrojního průmyslu po sametové revoluci udělali výnosný džob, ne že by předtím nebyl. Teď se v našich dvou státech prodává načerno skoro všechno a pak nám tady bouchají různé muniční sklady. Divím se, že těch mrtvých zastřelením není u nás více. Ale co není, to může brzy být. Jsme přeborníci v obcházení zákonů, v tunelování a korupci. Brzy v tomto směru předstihneme i západní státy.

kkkastr ( 18. listopadu 2015 19:09 )

Proč jradeš nick, to jsi tak zbabělý?

stellastella ( 18. listopadu 2015 17:34 )

Oni se lidí bojí, kdyby se stalo to co v 89 tak půjdou od válu. nějak si nenachystali jiná místa. Zeman si pozval komparz a studenty na Albertov nepustil

stellastella ( 18. listopadu 2015 17:30 )

Opravdu brzy nás informuji, že se nám ***jí po republice auta se zbraněmi. Nestačí mít necertifkované sklady munice.

ivoadler ( 18. listopadu 2015 14:37 )

Přistihl jsem se, že čas strávený u televizního zpravodajství neustále omezuji. Připadá mi to, jako zprávy z jiné planety. To se radši dívám na Šlágr studio.

Zobrazit celou diskusi