Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vadí vám uprchlíci? Islámský stát je rád, shodují se experti

Evropu i Česko čeká nárůst islamofobie. Přesně to prý teroristé chtějí.
Evropu i Česko čeká nárůst islamofobie. Přesně to prý teroristé chtějí.  (Autor: Reuters/Blesk)
Autor: ČTK, kle, zšt - 
16. listopadu 2015
12:31

Růst evropské islamofobie, který je možné očekávat po pátečních masakrech v Paříži, teroristickému Islámskému státu vyhovuje. Alespoň podle francouzského politologa Thibaulta Muzerguese. Také v ČR extremismus zesílí, což přinese problémy, domnívá se bezpečnostní expert Andor Šándor.

Podle expertů mohou islamofobní nálady teroristům z IS pomoci. Jedním z deklarovaných cílů této organizace je totiž v zemích, které nevnímá jako „tradičně islámské“, vyvolat u tamních menšin pocit, že Západ jako celek muslimům ubližuje a podpora Islámského státu je proto jedinou možnou a legitimní obranou.

Do celé problematiky je podle expertů v médiích i povědomí evropské veřejnosti zamotána nynější uprchlická krize. „Realitou ale je, že migrace má celkem málo společného s tím, co se v Paříži stalo,“ varuje Muzergues.

Také Andor Šándor varuje před jednoduchými zkratkami mezi muslimy a teroristy. „Neměli bychom spojovat migraci a její kritiku, se kterou se ztotožňuji, s protiislámskými výroky. To je něco, čeho bychom se měli podle mého soudu vyvarovat,“ domnívá se.

Nárůst extremismu nás ovšem v Česku čeká, o tom Šándor nepochybuje. „Naše pravicová scéna, dlouhodobě unavena řešením romské otázky, kdy každý holohlavý nácek se porval s každým Romem už dvakrát, ráda přeskočí na muslimskou otázku,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz

České republice podle vyjádření premiéra Sobotky a tajných služeb přímé ohrožení ze strany teroristů nehrozí. „Na našem území není tak velká a hlavně tak problémová muslimská komunita jako například ve Francii. Navíc naše zahraniční politika je profilována jinak než francouzská,“ řekl Šándor. Dodal ovšem, že IS jistě kroky české diplomacie ve světě sleduje: „V rámci boje proti IS dodáváme munici pro Kurdy a asi před třemi dny jsme prohlásili, že jsme schopni dodat další zbraně a střelivo. To IS samozřejmě neunikne,“ říká.

Hlavní problém však může nastat tehdy, pokud některý z muslimů v ČR nevydrží tlak protimuslimských nálad a něco provede. „Pak všichni řeknou: Vidíte, vždyť jsme říkali, jací jsou,“ dokáže si Andor Šándor představit. „Je to velký problém, na který si zaděláváme. Pravice se bohužel dost sjednocuje a hrozí, že se dříve či později vyprovokují potyčky s muslimskou populací nebo s lidmi, kteří mají jiný názor než někdo jiný,“ dodává.

Jedním z východisek je podle obou expertů účinnější a rychlejší způsob, jak příchozí migranty v Evropě identifikovat. Francouzský odborník Muzergues označil za zjevnou chybu dosavadní taktiku „krmení bestie“, kdy se státy jako Francie snažily „svých“ islamistických fanatiků zbavit tím, že jim umožňovaly odcestovat do Afghánistánu či Iráku s nadějí, že se již nikdy nevrátí. „Je potřeba, aby evropští politici realisticky řekli, že proud uprchlíků je tak velký, že jej nelze zcela zastavit. Je však možné jej dostat pod kontrolu.“

Také podle Šándora zaspali evropští politici včasné řešení migrační krize. „Věřím, že zainteresovaní politici začnou přemýšlet a přestanou otevírat náruč úplně všem. Obávám se ale, že je příliš pozdě. Takovýto postoj měli zaujmout už dávno.“ Ochrana vnitřních hranic EU problém nevyřeší. „V Evropě máme miliony a miliony muslimů a už třetí generaci. Musíme dělat vše proto, aby k nám další již nechodili, aby neopouštěli své domovské země,“ uzavřel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině