Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chtěli ho vyhostit, teď ho oslavují: Hrdina, který ukryl do mrazáku rukojmí teroristy, dostal občanství

Autor: ČTK - 
21. ledna 2015
07:49

Francie udělila občanství maliskému muslimovi (24), který zachránil skupinu lidí před pachatelem teroristického útoku na obchod s košer potravinami v Paříži. Lassana Bathily obdržel osobní doklady při slavnostní ceremonii v přítomnosti francouzského premiéra Manuela Vallse a ministra vnitra Bernarda Cazeneuvea. A přitom ho před pěti lety chtěli ze země vyhostit...

Bathily ukryl v chladicí komoře v suterénu obchodu pětici prchajících zákazníků společně s ročním dítětem. Sám vyjel ven výtahem na zboží a o situaci v prodejně podrobně referoval policii. Nakreslil jí přesný plán provozovny a předal klíče, které umožnily policistům rychle do prodejny proniknout.

Bathily, který z Mali emigroval do Francie v roce 2006 a o naturalizaci požádal teprve loni v červenci, tak dostal občanství po pouhém půlroce. Zrychlené řízení v této věci nařídil ministr vnitra Cazeneuve už den po útoku na prodejnu, v níž útočník zabil čtyři rukojmí, než jeho samotného policie zastřelila.

Francouzská média si všímají skutečnosti, že Bathily zachránil Židy před islámským teroristou, přičemž sám je praktikujícím muslimem. Bathily po incidentu prohlásil, že dotyčné osoby neukrýval jako Židy, ale jako nevinné lidské bytosti.

sores ( 21. ledna 2015 10:15 )

 Je to otázka času a dojde díky muslimům k válce.Táhnou na Evropu jelikož ví, že je v Evropě vyšší život.úroveň a lepší život po všech stránkách nežli u nich kde neznají WC a koupelnu! Je jen na Evropě kdy konečně vyhlásí EMBARGO vůči těmto fanaticky náboženským vrahům!To je ta demokracie, Evropa se nechá zabrat takovou verbeží.Množí se jak potkani a uznávají než sebe.

popocatepetl ( 21. ledna 2015 09:49 )

Je vidět, že si to uvědomuje, na všech obrázcích i v televizním přenosu náadně smutný až zoufalý výraz. 

charles009 ( 21. ledna 2015 07:53 )

myslim ze ty hajzlove mu pujdou po krku-mel by se odstehovat-kazdy dobry skutek po zasluze potrestan..

Zobrazit celou diskusi