Maminka Karla Dobrého ho do jeho osmi let vychovávala sama, jeho otec se na ni vykašlal, když mu bylo šest měsíců, a nikdy neprojevil zájem se s ním potkat. Pak ho matka dala na nějaký čas k prarodičům, u kterých herec zůstal už napořád. Jeho dědeček tehdy dostal místo v Sýrii, a tak Dobrý vyrůstal do svých 12 let tam. Chodil do ruské školy, kamarádil se s Araby a kromě mnoha krás, o kterých rád mluví, viděl též odvrácenou brutální realitu muslimské země.

„Viděl jsem tam spoustu násilí, ale působilo to přirozeně. Malej kluk ukradl zelináři jablko a ten ho ztloukl až k smrti. Druhý den beduíni vystříleli dům zelináře. Nebo jsme šli jednou nakoupit s babičkou, která měla krátkou bílou sukni. Kašlala na jejich ramadán. Kolem jel Arab, neunesl to, odhodil kolo, povalil babičku rovnou na ulici. Nevím, co to do mě vjelo, ale vzal jsem kámen a vší silou ho křísl přes hlavu. Svalil se, utekli jsme a dodneška nevím, jestli jsem ho nezabil," vzpomínal Dobrý před lety v časopise Téma na hrůzy v Sýrii.

Oběť únosu

I on sám se stal jednou obětí útoku malých Arabů. Dva kluci ho spolu s brněnským kamarádem chytili s výhrůžkou, že pokud nebudou přísahat na Alláha, zabijou je. Jeden měl tyč, druhý kámen, třetí vzduchovku,“ prozradil herec v rozhovoru pro týdeník Téma.

Dokonce ho v Sýrii dvakrát unesli. Jednou šel po ulici a na ramena si ho posadil ženich a odnesl ho do mešity. „Mě to bavilo, byl jsem tam asi šest hodin. Akorát naši mě postrádali a zalarmovali starostu i policii," vysvětlil Dobrý. Podruhé už to bylo ale vážnější. Babička ho nechala uvnitř auta uprostřed nebezpečné pašerácké zóny mezi Sýrií a Libanonem.

„Měl jsem zůstat v autě, jenže bylo horko, tak jsem vylezl. Najednou mě stáhla jedna ruka do baráku, do jedné plechové boudy. Když jsem se rozkoukal, bylo kolem mě pět beduínek, které si mě takhle testovali. Naštěstí mě babička s dědou našli," přiznal Karel, který se až po letech dozvěděl, že to je jejich beduínská tradice unášet slovanské děti.

Dnes přiznává, že už tehdy místní tušili, že za třicet čtyřicet let zbude ze Sýrie jen vypálená země. Sám si ale myslí, že by se uprchlická situace měla řešit přímo tam na místě.

Fotogalerie
6 fotografií