Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Francie se promění v Arabistán, evakuujte se do Ruska,“ vybízí politik

Autor: mb - 
16. listopadu 2015
16:20

Zatímco celý svět vyjadřuje podporu a soucit Francii, kterou postihly teroristické útoky, z Kremlu „přichází mráz“. Ruská média i politici viní z útoku Francouze, kteří se „provinili“ destabilizací Blízkého východu. Ještě dál zašel šéf Liberálně-demokratické strany Ruska Vladimir Žirinovskij (69), jenž prohlásil, že se Francie brzy promění v Arabistán, a nabídl Francouzům evakuaci do Ruska.

„Francie platí za svoji účast na destabilizaci Blízkého východu a také za svou příliš liberální imigrační politiku. Francouzská vláda se aktivně podílela na svržení světského režimu Kaddáfího v Libyi. A je to právě Francie, která je jedním z hlavních sponzorů občanské války v Sýrii, kde chtějí svrhnout světskou vládu Bašára Asada,“ napsal list Izvestija.

Ke kritice Francie se přidal další populární titul Komsomolskaja pravda: „Soucítíme s Vámi, upřímně soucítíme. Moc dobře víme, co to jsou teroristické útoky… Ale když se na věc podíváme s chladnou hlavou, je zjevné, že Francie sklízí, co zasela. Teroristé křičí „To máte za Sýrii!“ a v jistém smyslu slova mají pravdu.“

„Vždyť Hollande před dvěma roky nejvíce ze všech mával šavlí nad hlavou a chtěl se zúčastnit americké intervence v Sýrii, kterou na poslední chvíli jen zázrakem zastavil Vladimir Putin. Je to právě Hollande a jeho předchůdce Sarkozy, kdo vítali islámskou revoluci v Egyptě a jsou nepřímo odpovědní za vznik Islámského státu, Al-Nusry a další špíny, za příliv běženců do Evropy,“ pokračuje Komsomolskaja pravda.

Ruská média kritizují i prosté občany

Kromě vlády kritizují ruská média i obyčejné občany doma i v zahraničí, kteří vyjádřili soustrast obětem pařížských útoků. „Je to vrchol pokrytectví. Tváří se, jako by se to stalo v jejich rodině. Dneska jsem viděl lidi, jak u francouzského velvyslanectví plakali, přestože máme tragédii jménem Donbas. To prostě nechápu!“ diví se prorusky orientovaný ukrajinský novinář Anatolij Šarij (37)

Šarij kritizuje i přístup sociálních sítí: Nějak jsem si nevšiml, že by Youtube změnil logo na ruskou vlajku, když spadlo letadlo nad Egyptem. Teď tam ale mají francouzskou.

Pokrytecké Charlie Hebdo?

Svůj díl kritiky schytal i časopis Charlie Hebdo, který nedávno Rusy rozzuřil karikaturami parodujícími tragédii ruského letadla, jež se zřítilo nad Egyptem. „V Charlie nevědí, co to je rouhání? Jejich šéfredaktor lže! Dnes časopis vyjádřil podporu rodinám obětí, žádné nevkusné obrázky nebudou,“ obořil se na časopis ruský politik Alexej Puškov (61), šéf parlamentního výboru pro mezinárodní vztahy. Reagoval tak na slova šéfredaktora, který obhajoval karikatury ruského letadla tím, že „časopisu není nic svaté“.

Z Francie je Arabistán

Další ruští politici pro změnu kritizovali liberální imigrační politiku Francie. „Určité kruhy využívají uprchlické krize pro přesun teroristů,“ říká poslanec Oleg Děnisenko, který dříve působil v ruské tajné službě FSB. A Vladimir Žirinovskij, který se svými extravagantními výstupy „proslavil“ i za hranicemi Ruska, dokonce navrhl evakuaci Francouzů do Ruska:

„Francie se stane novým Arabistánem. Budeme se postupně muset rozloučit s Francií, protože tak jako tak bude muset přijímat více uprchlíků. Můžeme ale Francii pomoci tím, že evakuujeme její občany do Ruska. Opravdové Francouze přivezeme k nám, protože pravá Francie umírá, nedokáže se sama bránit. Francouzi se neumí bránit, utíkají, jakmile se na obzoru objeví nebezpečí,“ domnívá se poslanec.