Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hollande: Francie je ve válce. Zbabělí vrazi z Paříže nás nezastraší

Autor: ČTK, simao - 
16. listopadu 2015
18:05

„Jsou to zbabělci, kteří nám chtěli nahnat strach. Ale to se jim nepovede, Francie se bude podílet na jejich zničení, na kterém by mezinárodní společenství mělo spolupracovat.“ S plamennou řečí předstoupil na zámku ve Versailles před francouzské poslance i senátory prezident François Hollande.

„Francie je ve válce. To, co se stalo v pátek v Paříži, jsou válečné akty. Máme více než 129 mrtvých a spoustu zraněných. Představují agresi proti naší zemi, našim hodnotám, naší mládeži a našemu způsobu života,“ reagoval francouzský prezident François Hollande v pondělí při svém bojovném proslovu na zámku Versailles.

Hollande předstoupil před členy obou komor francouzského parlamentu. Teroristy z Islámského státu označil za „zbabělé vrahy“. „Tito vrahové používají strašné prostředky k zabíjení. Ale nejsou neporazitelní,“ uvedl Hollande. „Chtěli nás vtáhnout do války civilizace. Ale tito vrahové žádnou civilizaci nepředstavují. Jsme ve válce proti džihádistickému terorismu, který ohrožuje celý svět,“ pokračoval prezident. 

„Od pátku je celá Francie terčem teroristického útoku,“ uvedl Hollande. Armáda prý proto zintenzivní letecké údery v Sýrii. Zastrašit se nenechá. „Útoky proti lidem, kteří jsou svobodní, nevyvolají strach. Máme stále svobodu a ti, kteří proti ní bojovali i v dějinách vždy nakonec selhali a prohráli,“ varoval v proslovu Hollande.

Podle Hollanda je třeba vytvořit širokou koalici pro boj proti IS v Sýrii. V příštích dnech se kvůli tomu sejde s prezidenty USA a Ruska Barackem Obamou a Vladimirem Putinem. Paříž podle něj rovněž požádá Radu bezpečnosti OSN, aby přijala rezoluci namířenou proti radikálům z IS. „Nutnost zničit IS je cíl, který se týká celého mezinárodního společenství,“ zdůvodnil to Hollande.

„Sýrie je největší továrna terorismu, kterou kdy svět poznal,“ pokračoval francouzský prezident a prozradil, že „letadlová loď Charles de Gaulle se ve čtvrtek přesune na východ Středozemního moře, aby mohla podporovat tyto akce proti IS. Budou pokračovat bez jakéhokoli zpomalení.“

Nejen v Sýrii však Francouzi plánují podnikat útoky. „To, co se stalo v Paříži, je zločin, který chtěl nahnat Francii strach, ale posílí naše rozhodnutí zničit tyto teroristy. Budeme s nimi bojovat všude, kde jsou. Proto jsem také rozhodl, že zasáhneme v Mali. I tam jsou teroristé, tam, kde Boko Haram masakruje, unáší, znásilňuje, zabíjí. Teroristy také potlačíme v Iráku,“ dodal Hollande a kromě IS tak zmínil i další obávané teroristy z Boko Haram. 

K vnitřní politice Francie Hollande v proslovu prozradil, že plánuje změnu francouzské ústavy. Zákon by podle něj měl umožnit odebrat teroristům občanství a zamezit jim v návratu do země. Francie podle prezidenta požaduje efektivnější kontroly na vnějších hranicích EU, což má podle něj zamezit obnovování kontrol na jednotlivých národních hranicích a demontáži Evropské unie.

Hollande rovněž přislíbil, že Francie v příštích dvou letech zvýší počet policistů o pět tisíc, posílí protiteroristické týmy a pohraničníky a do roku 2019 neprovede škrty v armádním rozpočtu.