Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Výhrůžky a urážky. Po útocích ve Francii se Češi hněvají na dobrovolníky

Autor: sou - 
20. listopadu 2015
05:50

Dobrovolnicí, kteří na hlavním nádraží v Praze pomáhají uprchlíkům, čelí po útocích v Paříži výhrůžkám a verbálnímu napadání. Na druhou stranu stále jsou tu i ti, kteří s migranty soucítí. Dobrovolníci však jedním dechem připouštějí, že právě ti se s nálepkou „sluníčkářů“ teď před přesvědčenou většinou bojí projevit svůj názor.

Už měsíce se lidé z Iniciativy Hlavák snaží pomáhat uprchlíkům, kteří jsou propuštěni z českých detenčních center. Ve spolupráci s Červeným křížem jim kupují jízdenky například do Německa nebo pro ně zajistí nocleh. Po teroristických útocích v Paříži se ale mnohé změnilo. 

„Je více verbálních útoků (pár jich od soboty proběhlo, i nějaké vyhrožování – ale nic vážného, naštěstí), ale je také více lidí, kteří projevují empatii s uprchlíky a solidaritu,“ uvedla mluvčí dobrovolníků na hlavním nádraží v Praze Marie Heřmanová.

Hněv nemůžou namířit proti muslimům, skoro žádní tu nejsou

Podle sociologa jsou verbální útoky proti lidem ve veřejném prostoru naprosto neadekvátní. Protiuprchlické organizace se často negativně vyjadřují o takzvaných příslušnících pražské kavárny. „Z toho důvodu se i ten hněv obrací proti členům neziskových organizací. Těžko ten jejich hněv může být směřován proti nějakým muslimům, když tady skoro žádní nejsou,“ uvedl pro Blesk.cz sociolog Karel Čada.

Podle něj je důležité, aby se zdůrazňoval fakt, že teroristé a uprchlíci nejsou jedno a to samé. Důležité je i nezapomínat, že běženci ze svých vlastí utíkají kvůli stejným činům stejných teroristů, kteří mají na svědomí i útoky z pátku třináctého v Paříži. „My jsme s nimi v zásadě na „jedné lodi“ a společně čelíme stejnému nebezpečí, ať už tady nebo v Sýrii nebo v jiných arabských státech,“ míní Čada.

Vstát a vyjádřit svůj nesouhlas je ještě těžší než dřív

Podle Heřmanové se ale i empatičtí lidé momentálně více bojí a ti, co dobrovolníkům od samého začátku nefandili, mají zkrátka další argument a více odvahy říci svůj názor nahlas. „Všichni známe situaci, kdy v určité konstelaci, když například sedíte v restauraci a všichni nadávají například na muslimy nebo Romy nebo kohokoliv jiného, tak je vlastně strašně těžké vstát a říct, že s nimi nesouhlasíte,“ upřesňuje Čada.

„Naše spolupráce s ochrankou na hlaváku je ale velmi dobrá a důvěřujeme jim, takže se snad není čeho bát,“ uzavírá Hermanová.

Iniciativa Hlavák pomáhá uprchlíkům propuštěným z detenčních center v Česku pokračovat v jejich cestě: