Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Evropa vyšla do ulic kvůli uprchlíkům: Zněly hlasy pro i proti běžencům

Autor: bru, ČTK - 
12. září 2015
18:17

Tisíce lidí v celé Evropě dnes demonstrovaly kvůli uprchlíkům. Země se dělily na jejich odpůrce i příznivce. Protesty zasáhly i Prahu, kde stovky demonstrujících doprovázeli těžkooděnci.

Slovensko, Holandsko, Británie, Francie, Polsko, Británie a další státy se v sobotu rozhodly dát najevo svůj názor na uprchlickou krizi, která sužuje Evropu už několik měsíců.

V Praze se vše obešlo bez vážnějších konfliktů, pomáhala tomu ale policie, která k sobě odmítala pustit různé tábory demonstrantů. Odpůrci islámu a s nimi i zastánci tolerance vyšli do ulic nejen v Praze, ale i v Bratislavě.

Slováci, kteří chtěli uprchlíkům pomoci, se vydali na koncert. Zhruba tisícovka odpůrců migrantů, včetně sympatizantů české neparlamentní Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), se shromáždila na bratislavském hlavním nádraží, odkud se vydali na "pochod proti islamizaci Evropy" do centra města. S sebou si přinesli slovenské vlajky, jakož i transparenty například s nápisy "Slovensko není Afrika". "Slovensko Slovákům. My jsme tu doma. Multi-kulti nechceme," křičel dav v ulicích Bratislavy.

Londýn hlásí podporu

Tisíce lidí dnes v centru Londýna vyjadřovaly solidaritu s imigranty. Demonstranti nesli transparenty s nápisy jako "uprchlíci, vítejte" nebo "život uprchlíků má svou cenu", informoval britský list The Guardian. K demonstrantům se připojil i čerstvý šéf labouristů Jeremy Corbyn, který byl do čela této opoziční strany zvolen dnes.

Podobné manifestace na podporu běženců a za vstřícnější imigrační politiku se dnes konají i v dalších evropských metropolích, například v Kodani, kam podle agentury AFP dorazilo na 30.000 lidí.

Solidaritu vyjádřili i lidé v Polsku Solidaritu vyjádřili i lidé v Polsku | EPA

Maďarsko si předvolá rakouského velvyslance

Maďarsko v den demonstrací zase oznámilo, že si předvolá rakouského velvyslance. Stalo se tak poté, co rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal zacházení s uprchlíky v Maďarsku k nacistickým deportacím, napsala agentura Reuters.

"Nacpat uprchlíky do vlaků v naději, že odjedou někam úplně jinam, probouzí vzpomínky na nejtemnější doby našeho kontinentu," prohlásil rakouský kancléř v dnes zveřejněném rozhovoru v německém týdeníku Der Spiegel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi