Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Naštvaný Chovanec: Syřanům není Motol dost? Česko nebude pro uprchlíky cestovka

Syrská rodina s nemocným dítětem, které se mělo léčit ve FN Motol, odešla bez vysvětlení do Německa. Prý tam žije ve stanu. Ministr vnitra je mírně řečeno rozčarován.
Syrská rodina s nemocným dítětem, které se mělo léčit ve FN Motol, odešla bez vysvětlení do Německa. Prý tam žije ve stanu. Ministr vnitra je mírně řečeno rozčarován.  (Autor: ČTK/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
6. listopadu 2015
17:53

Česko podalo migrantům ruku, ale ti zemi využili jen jako přestupní stanici. Jedna ze tří syrských rodin, které dostaly azyl, aby se jejich nemocné děti mohly léčit v pražské motolské nemocnici, odešla do Německa. Pokračovala tam záhy po svém říjnovém příletu. České televizi a pak i na Twitteru to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a potvrdil to i ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

„Rozhodli se odejít do Spolkové republiky Německo. My je nemůžeme přesvědčovat, že jim chceme pomoct za každou cenu. Byla jim nabídnuta pomocná ruka a oni ji odmítli,“ řekl Chovanec.

A přisadil si i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na Twitteru zmínil, že incident se Syřany je signálem, že kvóty fungovat nebudou.

Německý stan lepší než špičková česká nemocnice?

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík potvrdil, že syrská rodina s jedním dítětem odjela, a to beze slova vysvětlení. V Německu žijí podle jeho informací ve stanu.

„Naši lékaři, kteří pomáhali v uprchlickém táboře v Jordánsku, odkud k nám rodina přijela, mi říkali, že Česká republika má mezi uprchlíky ne zrovna vlídnou pověst, že se nás bojí. Asi si tedy naplánovali, že využijí té dopravy, kterou jim Česká republika poskytne, ale potom hned odjedou do Německa,“ řekl deníku Právo ředitel FN Motol.

U dítěte, které vytipovali čeští lékaři, mělo u něj být provedeno několik poměrně zásadních zákroků po vážném zranění. Na životě dítě ohroženo nebylo, plánované zákroky jen měly jeho zdravotní stav výrazně zlepšit. Podle Ludvíka vše bylo teprve v přípravných fázích, nestihlo se zatím ani plánované očkování.

Ministr zdůraznil, že na přijímání dalších rodin v rámci programu MEDEVAC se nic nemění. Do Česka mají dorazit ještě další Syřané, celkem 21 lidí, více než polovina z nich jsou děti.

Syřané patří do skupiny 400 uprchlíků z táborů na Blízkém východě, které chce ČR přijmout v rámci přesídlovacího programu. Tři nemocné syrské děti s rodinami z jordánského uprchlického tábora v Zatárí přiletěly do Česka v polovině října v rámci zmíněného programu. Jedno z dětí trpí svalovou dystrofií, druhé srdeční poruchou a třetí, devítiletá holčička, se potýká s následky těžkých popálenin.

Program MEDEVAC (Medical Evacuation) je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, jimž není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. V jeho rámci jsou léčeni pacienti v ČR, ale též vysíláni lékaři do zahraničí.