Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko přijme další tisíce uprchlíků, připustil Sobotka ve sněmovně

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. září 2015
15:28

Česká republika se dobrovolně zavázala přijmout 1500 lidí, teď se ale na unijní úrovni jedná o rozdělení dalších 120 000 lidí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) připouští, že do Česka zamíří daleko více migrantů, než byl původní plán. Bude to důsledek tlaku Evropské unie na rozdělení dalších 120 tisíc migrantů a Česko se bude muset na jejich přijetí podílet i bez povinných kvót.

„Teď se vede debata o jiném návrhu. Evropská komise má další žádost o pomoc pro 120 000 uprchlíků. Vedeme teď úplně stejnou bitvu jako na začátku roku. Jsme připraveni nabídnout pomoc dalším několika tisícům lidí podle našich možností,“ řekl ve čtvrtek ve sněmovně během interpelací premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V odpovědi na otázky předsedy ODS Petra Fialy tak přiznal, že Česko se bude muset vypořádat s mnohem větším přílivem migrantů, než bylo v plánu. „Mě vláda v této věci překvapuje neustále. Třeba tím, jak málo dělá, jak málo připravuje varianty,“ komentoval premiérovo vystoupení Fiala.

Otázka, která na předsedu vlády směřovala, ale zněla jinak. „Já jsem se pana premiéra zeptal na otázku, která zajímá celou veřejnost. Kolik je tedy vláda schopna přijmout uprchlíků? Žádného čísla jsem se nedočkal,“ komentoval Sobotkovu odpověď Fiala a neodpustil si ani poznámku ke včerejšímu výroku ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ten mluvil o tom, že Česko může přijmout až 15 tisíc migrantů. „To přece vláda musí vědět. Zvlášť, když její členové vykřikují ta čísla na veřejnosti,“ dodal předseda ODS.

Česko zatím odsouhlasilo přijetí 1500 uprchlíků

„Evropská unie se dohodla na začátku ledna, že pomůžeme, a to tak, že jednotlivé země se postarají o 40 tisíc lidí z Itálie a Řecka a že se postaráme o 20 tisíc lidi z uprchlických táborů,“ připomněl poslancům Bohuslav Sobotka.

Česko tak zatím přijme 1100 migrantů z Itálie a Řecka a 400 lidí z uprchlických táborů například z Jordánska. „Nesouvisí to s kapacitami v detenčních zařízeních,“ reagoval Sobotka na obavy, kde budou lidé ubytováni. Tito migranti by se totiž záchytným táborům měli vyhnout. Sobotka také přiznal, že v této souvislosti bude potřeba pomoc krajů, měst, obcí, ale také církve nebo neziskových organizací.

Pokud Česko z 60 000 migrantů odsouhlasilo začátkem roku příjem 1500 lidí, pak by z dvojnásobného počtu mělo přijmout další 3000. Celkem tak do Česka může podle odhadů přijít 4500 uprchlíků.

Bojovníci Islámského státu v Česku nejsou

Bohuslav Sobotka i dnes veřejně odmítl přítomnost islámských teroristů na českém území. „Do Česka se zatím nevrátil nikdo z bojovníků takzvaného Islámského státu,“ řekl během sněmovních interpelací.