Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okamura chce vystoupení Česka z EU, lidé by měli rozhodnout v referendu

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. září 2015
12:45

Na začátek první poprázdninové schůze sněmovny chtějí členové Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura a Radim Fiala zařadit hlasování o možnosti referenda k vystoupení České republiky z EU. Evropské společenství podle nich nezvládá řešit uprchlickou krizi a Česko by tak mělo své hranice chránit samo.

Konec svobody v Evropě, protože islám a svoboda jsou neslučitelné – to je názor Tomia Okamury, který chce společně se svými kolegy celostátní referendum o vystoupení Česka z Evropské unie.

„Naše hnutí v úvodu schůze navrhne nový mimořádný bod na program – příprava referenda k vystoupení z Evropské unie,“ řekl novinářům Okamura. Součástí lidové volby by měla být také možnost zakázat u nás radikální islám. Navrhovat chce Okamura také mimořádnou schůzi dolní komory parlamentu k uprchlické krizi.

Důvodem je podle něj to, že osmadvacítka nezvládá migrační krizi a je čas republiku chránit na vlastní pěst. Radikální názory sdílí i Okamurův kolega z hnutí Radim Fiala. „Navrhneme jednostranné kroky k zabezpečení naší země,“ řekl.

Hnutí chce například vystoupení Česka z schengenského prostoru, speciální složku policie odpovědnou za ostrahu státní hranice a konec vojenské mise českých vojáků v Afghánistánu. „Zdržení na pasové kontrole je malou daní za bezpečnost naší země,“ dodal Fiala.

Jako nerealistický ale tento návrh vidí například ODS. "Jestli někdo navrhuje, ať vystoupíme z EU, tak ať se nejdřív seznamí s tím, jaký to je proces, za jakých podmínek se z Unie vystupuje. Pak pochopí, že to není žádná realistická cesta – nikam to nepovede a nic to nevyřeší," nechápe Okamurův návrh předseda opoziční strany Petr Fiala.

Koaliční strany s opozicí se dohodly na tom, že sněmovní jednání začne diskusí o migraci. Hned na úvod bude mít projev premiér Bohuslav Sobotka.

Okamuru podpořili komunisté, návrh přesto neprošel

Žádost šéfa Svobody a přímé demokracie se nakonec vůbec nedostalo na pořad poslanecké schůze. Pro byli pouze členové Okamurova hnutí (3 hlasy), většina komunistů (25 hlasů) a někteří z Okamurových bývalých straníků z Úsvitu (4 hlasy).

mandat ( 29. září 2015 19:14 )

V Nemecku se rvou utecenci mezi sebou,bylo jich 1 5 00 jsou agresivni a nemaji respekt ani pred policii.Vcera tri policajti skoncili v nemocnici.Co s takovyma lidma chce delat EU ? A jak se budou chovat,az je vypusti volne,to se teprve budou lidi divit,jaky mirumilovny padousi nelzli do Evropy.Dovede si vubec nejaky Politik predstavit,co dokaze takovych 3 000 muslimu,kdyz se jim nevyhovi ?Oni jsou totiz zbykli, ze se Jim ustupuje,diktuji,zadaji tady o azyl a ohrozuji nas a vyhrozuji.Co budou delat az se tady usadi ?????????????? Tohle by se nemelo podcenovat.

tgbb. ( 29. září 2015 12:16 )

Pročpak není diskuze u "Politologové o Okamurově petici: Vystoupení z EU je hysterický nesmysl" ? Vystoupení z RVHP je také nesmysl, že? S Eurouhnijí na věčné časy!

mandat ( 29. září 2015 10:04 )

Zarazi mer, ze odbornici na politiku nevaruji pred muslimskymi utecenci.Staci se podivat do Francie,jak tam parazituji a ovladaji mestaCeska republika nemusi brat utecence,je suverejni stat a lidi,co plati dane a zivi politiky utecence nechteji,tak neni duvod,aby politici nehajili zajmy svych volicu a zajmy sve zeme.

vi3ol ( 28. září 2015 23:40 )

Je to pro mne záhada. Skočíte opravdu už na všechno?? Ten blb se už neví jak jinak uživit!

mandat ( 28. září 2015 21:43 )

Okamura neni utecenec, maminka Ceska, tatinek Japonec.Navic ma vetsi zajem o Ceskou republiku a o jeji budoucnost, nez kdejaky nemichany Cech. Nikdo nechce zaplaveni Evropy muslimy, staci se podivat do Nemecka,do Francie,Belgie a Skandinavie.Mnozi se tam,nemakaji a ziji jen ze soc. davek.Siri Islam a to je hrozba,co se tady podcenuje.Nechapu, proc nam ma EU diktovat a pridelovat nejake kvoty s utecenci.Nemecko vsem slibilo azyl,tak at si je vytridi,stejne vic jak polovicka,co jsou v Nemecku nema narok na azyl.Proc si mame zaneradit svou zemi nejakym odpadem ?Mame dost svych problemu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa