Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Europarlament podpořil kvóty. Brusel chce přerozdělit 120 tisíc uprchlíků

Autor: ČTK, mb - 
17. září 2015
10:55

Evropský parlament ve čtvrtek velkou většinou hlasů podpořil návrh Evropské komise na přerozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Řecka, Itálie a Maďarska. Návrh ovšem vzbuzuje ve východoevropských státech EU velké emoce. Praha povinné kvóty odmítá.

Podpora Evropského parlamentu na přerozdělení 120 tisíc uprchlíků přichází jen několik dní před klíčovým jednáním ministrů vnitra členských zemí EU. Očekává se, že na jednání ministrů dojde ke tvrdým střetům. Zatímco západní státy vesměs uprchlické kvóty podporují, východoevropští členové EU jsou zásadně proti. Pro podporu plánu komise dnes podle tiskové služby europarlamentu zvedlo ruku 370 z 550 přítomných zákonodárců, proti bylo jen 134.

Němci kritizují ČR

Německá média kritizují odmítavý postoj středoevropských zemí k přijímání uprchlíků. Podle nich ukazují země jako Česko a Slovensko nedostatek solidarity a společné evropské odpovědnosti. „V Maďarsku, v Česku, na Slovensku a v Polsku je obrovský odpor vůči běžencům. Většina lidí tam je proti přijímání uprchlíků, panuje tam strach z cizinců,“ uvedla v komentáři televize n-tv.

Přinutí nás?

Většina zemí unie návrh podporuje a v úterý na opětovně svolané radě ministrů vnitra by tak o věci mohlo rozhodnout hlasování. Ministr zahraničí předsednického Lucemburska Jean Asselborn (66) ve středu v diskusi v europarlamentu takovou možnost „silového“ řešení naznačil. Na druhou stranu o věci dál intenzivně jednají diplomaté unijních zemí ve snaze najít pro všechny přijatelný kompromis. Právě státy osmadvacítky jsou ale těmi, kdo má v případném spuštění plánu na krizové přerozdělení 120 tisíc Syřanů, Iráčanů a Eritrejců poslední slovo. Na Česko by podle těchto kvót připadalo 2978 míst.

Analytici varují, že současná krize ukázala zásadní rozpory mezi Východem a Západem, a dle některých dokonce hrozí konec Evropské unie, jak ji známe dnes. Jeden z výdobytků EU – Schengenský prostor – dočasně zrušilo už několik států, když zavedly na svých hranicích pasové kontroly.