Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Žádní uprchlíci, žádné peníze.“ Německý plán rozdráždil Čechy

Autor: ČTK, mb - 
15. září 2015
12:20

Berlín se rozhodl, že je načase „zatočit“ s neposlušnými Čechy i dalšími východoevropskými státy, které odmítají uprchlické kvóty. Prosazuje proto omezit výplatu peněz ze strukturálních fondů zemím, které odmítají přerozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi jednotlivé státy EU. Evropská komise o takovém plánu podle svého mluvčího nicméně neuvažuje. V Česku plány vyvolaly hromadný odpor.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (61) v úterý v televizi ZDF řekl, že podporuje návrh, s nímž podle něj přišel předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (60). Brusel to sice popřel, ale o co jde? V zásadě se jedná o špatně maskované vydírání. Státy, které odmítnou uprchlíky, nedostanou finance od evropských byrokratů.

„Situace při vyjednávání vypadá tak, že zemím, které odmítají mechanismus rozdělení uprchlíků, se nic nestane,“ rozčiloval se německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

„Myslím, že bychom proto měli mluvit o nátlakových prostředcích. Často to jsou státy, které dostávají mnoho prostředků ze strukturálních fondů Evropské unie. A předseda Juncker navrhl, což považuji za správné, abychom mluvili o tom, že tyto země dostanou z fondů méně prostředků,“ prohlásil zcela otevřeně Maiziére.

Ne vydírání, hlásí Češi

Česko se proti spekulacím o možném omezení přístupu k evropským fondům už dříve ohradilo. „Myslím si, že není možné vydírat země, které získávají prostředky z evropských fondů tím, že tady bude otevírána otázka toho, že by měly dostávat méně,“ prohlásil na počátku září český premiér Bohuslav Sobotka (43, ČSSD). Zdůraznil, že finanční prostředky jsou přidělovány podle úplně jiných kritérií.

Video  Nechceme uprchlický diktát Bruselu, řekl premiér Sobotka živě v Blesku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stejný názor jako premiér má také Jan Zahradil. "Rozumíme uzavření hranic kvůli stabilitě. Ale vyhrožování kvůli kvótám - to je rétorika, která zavání vydíráním, něco takového jen tak provést nelze, je to v rozporu s evropským právem," je přesvědčen europoslanec za ODS.

"Řada západních zemí odmítá vést rovnoprávnou debatu. Je to výrok pro voliče v Německu, pokud vím, Evropská komise to dementovala," komentoval vyjádření německého ministra vnitra přeseda Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

De Maiziére se v rozhovoru vrátil k pondělní schůzce unijních ministrů vnitra, kteří jednali o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků mezi jednotlivé země EU na základě kvót, na řešení se však nedohodli. Podle německého ministra s příslušným plánem Evropské komise souhlasila velká většina států, proti byla „nesolidární menšina“.


Trvalý mechanismus

S rozdělováním běženců na základě povinných kvót dlouhodobě nesouhlasí země visegrádské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.Výhrady mají také Rumunsko, Lotyšsko, Británie a další země. Státy visegrádské skupiny se především obávají, že z přerozdělování žadatelů o azyl mezi unijní země méně zasažené nynější migrační krizí by se v budoucnu mohl stát automaticky spouštěný mechanismus.

mandat ( 16. září 2015 02:51 )

Merkelova se dokonce vcera jeste verejne pochvalila, ze pozvala vsechny utecence.Je presvedcena,ze to byla super akce.A tou svou super akci chce ted zaneradit Evropu.Tech parazitu se zu nezbavite.Naopak budete Jim otrocit a jeste bude vladnout Islam.

mandat ( 15. září 2015 21:13 )

Nemci sami pozvali utecence do sve zeme.Angela vsem slibila azyl.Nalezli tam 80 procent ekonomicky utecenci a chteji si jeste dotahnout sve pocetne rodiny.To se nedomyslelo a ted chteji svuj prusvih redukovat tim, ze budou utecence nutit jinym statum a jeste je vydirat.To je diktatura.Meli by si Nemci sve utecenc e vytridit a byl by pokoj.Natahali si tam i Kosovo cikany,pulka severni Afriky je tam a my za to mame pykat ???????????????Staci jen 100 utecencu a do dvou let jich bude pul milionu,kdyz si dotahnou sve rodiny a namnozi se.Utecence nebrat.Tohle je invaze islamu.

trhnisinadledvinkou ( 15. září 2015 14:21 )

kecaj

Zobrazit celou diskusi