Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Němci se podlamují pod migračním břemenem. Merkelová chce naložit dalším státům

17. října 2015
15:15

Německá kancléřka Angela Merkelová kritizovala Evropskou unii za dosud nespravedlivé rozložení uprchlického břemene. Zopakovala sice, že Německo uprchlickou krizi zvládne, ale zdůraznila, že jde o globální úkol. Před spolustraníky ve svém volebním obvodě v severoněmeckém Grimmenu hájila svou politiku vůči uprchlíkům.

Merkelová na krajském sjezdu své Křesťanskodemokratické unie řekla, že ji zklamala reakce Evropské unie na příliv uprchlíků. „Dodnes tu chybí tu spravedlivé rozdělení břemene. Byly podniknuty první kroky v podobě záměru spravedlivě rozdělit 160 tisíc uprchlíků, ale ještě neexistuje stálý přerozdělovací mechanismus,“ kritizovala.

Pokud chce být Evropa solidární, musí tuto záležitost brát vážně všech 28 členských států EU, a nikoli jen čtyři nebo pět. Kancléřka znovu ujistila, že výzvy plynoucí z uprchlické vlny lze zvládnout. „Zvládneme to,“ zopakovala své krédo. Vzhledem k tomu, že ve světě je 60 milionů uprchlíků, však podle ní jde o celosvětový úkol.

Merkelová se však také vyslovila pro rychlejší vracení lidí, kteří nemají právo na azyl. „To znepokojuje mnoho lidí. Tomu rozumím,“ poznamenala. Letos podle ní požádá o azyl v Německu dohromady nejméně 100 tisíc Albánců a Kosovanů. V zásadě podle kancléřky musí být všech 100 tisíc.

Právě vstřícná uprchlická politika Angely Merkelové vedla zřejmě k sobotnímu mačetovému útoku v Kolíně nad Rýnem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi